Imag0073

Rýže je hlavním jídlem pro národy Orientu. Japonci a Číňané konzumují přes 45 kg rýže ročně na osobu, zatímco Američané jedí méně než  4, 5 kg. Makrobiotičtí nadšenci považují rýži za nejdokonalejší zrno, v němž energie jin a jang jsou v rovnováze. Jenomže člověk ze Západu by nutně neměl přijímat orientální zvyky spojené s pojídáním rýže. Asiaté mají větší slinivku a slinné žlázy v poměru k tělesné váze než lidé ze Západu a díky těmto rysům je pro ně výživa založená na obilí ideální. Západní člověk, který příjme přísný makrobiotický nebo orientální způsob stravování s rýží ke každému jídlu, si může přivodit vážné zdravotní problémy.
     Celozrnná rýže, je-li jí střídmé množství, má ale své místo ve většině kuchyní.  Jelikož rýže neobsahuje gluten, na trávení těžký protein, jaký se nachází v pšenici, ovsu, žitě a ječmeni, je často dobře snášená těmi, kteří mají na obilí alergii. Má relativně nízké množství kyseliny fytové, takže nepotřebuje nutně přes noc namáčet. Dlouhé, pomalé dušení v na minerály bohatém vývaru postačí k neutralizaci většiny množství kyseliny fytové a výsledkem je připravená rýže, kterou někteří lidé shledávají chutnější než rýži, která byla přes noc namočena.
     Ze všech obilovin má  hnědá rýže nejvíce vitamínů B a také obsahuje železo, vitamín E a bílkoviny.
     Krátkozrná rýže má více škrobu a je lepkavější než dlouhozrnná. Rýže basmati pěstovaná v Himalájích, rýže wehini pěstovaná v Kalifornii a rýže texmati z Texasu se  všechny vyznačují svou bohatou chutí a aroma.
A co obvinění, že "veškerá hnědá rýže je žluklá?" Testy ukazují, že vzduchotěsné balení ochrání rýží od vyvinutí volných radikálů a zatuchlosti. Takže kupujte rýži ve vzduchotěsné nádobě či balení, ne volnou rýži z truhlic. SWF

Citace přeložena z knihy Nourishing Traditions: the Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and Diet Dictocrats, str. 466.