Photo_dec_13_3_13_25_pm

Pohanka je moje oblíbená potravina, kterou používám místo nudlí do polévky a jako přílohu k hlavnímu jídlu. Vždy jsem se v dětství divila, proč se použivá jen jednou za rok při zabíjačce prasete. Jako by Slované zapomněli, že byla tradiční potravinou v Rusku a východní Evropě, v Japonsku se jí ve formě nudlí soba (z pohankové mouky,  to slovo soba v podstatě znamená "pohanka"). Je velmi zdravá a snad i díky ní jsem v těhotenství netrpěla žádnými obtížemi s křečovými žilami apod (rutin).

V knížce Výživné tradice v souvislosti s ní píšou:

Kaše (kasha) nebo-li lámanka je pro Rusko tím, čím je bulgur pro Blízký východ - hlavní karbohydrátová potravina používaná u mnohých jídel, ale hlavně jako jednoduchý nákyp.
     Pohanka není technicky zrno, ale semínko byliny, příbuzné rebarboře. Semínka či kroupy (zbavené slupek, pozn. překl.) tvoří základ výživy v severnějších klimatech, především v sibiřské části Ruska a Bretani (severo-západní Francii). Pohanka je významnou součástí židovské kuchyně. Má velké množství lysinu (esenciální aminokyseliny), vápníku a stejně tak vitamínu E a celou škálů B komplexu. Je obzvlášť významná pro svůj obsah nitrolosidu či vit B 17, vitamínu, který hraje důležitou roli v ochraně organismu proti rakovině.   SWF (Výživné tradice, str. 464)