Drazí čtenáři a hlavně čtenářky,

srdečně Vás zdravím v novém roce, v novém ročním období a doufám, že se máte hezky a že se těšíte na všechno spojené s jarem a teplým obdobím. U nás jako každý rok kvetou jehnědy, kočičky (olše) a samozřejmě otužilé sněženky. Dohánějí je narcisy. Až sněženky dokvetou, chystám se je zase vyrýt, cibulky od sebe oddělit, aby měly dost místa a znovu dát do země ke spánku. Další rok mi ukážou, jak jim to svědčí. Mám z nich už takový lem po obou stranách chodníku, který vede mezi stromy a keři.

Jestli dlouhá zima a nějaký ten déšť se sněhem někomu nevadí, tak to jsou naše chovné husy české. Díky husté izolace z peří mají pro strach ze zimy uděláno. Co mě překvapuje, je intenzita jejich řevu, která není přiměřená mým uším. Je naprosto ohlušující, až omračující zbraní těchto zvířat, které kralují dvoru. Krále je ten husar. Je zajímavé, jak prodlužující se den mění i jeho chování. Překvapil mě. Snažil se mě štípat do nohou, když jsem šla s odpadkovým košem k brance, což přes rok běžně nedělá. Asi trénoval, jak bude bránit své hejno, až se rozroste.

[caption id="attachment_7742" align="alignleft" width="169"] Husa česká, aneb naši křiklouni[/caption]

Chovali jsme už skoro všechno (kromě pštrosů, které nepovažuji za nejlepší nápad), momentálně máme stále krávy Jersey, slepice, husy, kachny pižmovky, protože se pasou a mají takové drápky, které jim umožňují snadný pohyb po svahu, a krůty bronzové, které jsou menším plemenem. Největší krasavec je krocan, který se velmi naparuje. Krůty jemně našlapují na vysokých nohách, jsou to takoví šlechtici, pro něž je pod jejich důstojnost příliš rychle se hnát za jídlem (jako slepice), nebo dokonce o něho zápasit s jiným typem drůbeže. Trochu mi připomínají pávy. A krocan nám vždy předvede, že už umí krásně hudrovat. Anglická část mé rodiny říká „ … gobbling“.

[caption id="attachment_7744" align="aligncenter" width="300"] Pohled na páteř Knihy o miminkách a dětech z edice Vyživující tradice. Kocourek mě, když jsem šla fotit, pronásledoval...[/caption]

Jinak jsem strávila dlouhé měsíce brzkého vstávání do zimy překládáním knihy Vyživující tradice: Kniha o miminkách a dětech a jak o ně pečovat. Ačkoliv téma (ne)plodnosti, těhotenství a péče o malé i větší děti nemusí být pro každého úplně aktuální, je to stejně natolik univerzální a věčné téma v životě každého člověka, že to rozhodlo o volbě právě této knihy a ne jiné. Dotýká se totiž samotných základů našich životů. Na knize oceňuji, že se vyhýbá nějakému hysterickému a dogmatickému tónu, obsahuje spoustu přesných a zajímavých informací. Jde tedy o kvalitní literaturu z oblasti alternativní medicíny. Autoři Sally Fallon Morellová a antroposofický lékař dr. Thomas Cowan jsou oba zjevně velmi zkušení a vědí, o čem hovoří, své názory prokazují. Kniha odpovídá na řadu otázek, ale rétoricky si je tu a tam klade, nebo odpověď na ně sama vyzní. Věřím, že maminky inspiruje a že udělají maximum pro zdraví dětí i své, případně i vnoučat.

Knížku jsem opatřila i předmluvou, která si nedělá nároky na to, že by obsáhla byť jen ve zkratce české dějiny pediatrie. Vypíchla jsem v ní ale snad to nejzajímavější, co se nejvíc hodí pro naší dobu, ve které žijeme, a hlavně k obsahu této knihy - například habilitační práci legendárního profesora pediatrie Josefa Švejcara s názvem O různé vstřebatelnosti bílkoviny mléčné (1928).

[caption id="attachment_7751" align="alignright" width="300"] domácí máslo a ghí[/caption]

Ačkoliv práce na samotné knize (kterou Neil vyrábí ručně - ano, tisk, lepení desek a papíru) skončila a je možné si ji už koupit na kosimesnadno cz/ v kategorii Vyživujici tradice, ráda bych zde na blog ještě postupně dávala ukázky receptů z této knihy. Mě samotnou velmi zaujaly. Čekám jen, až bude více vajíček, a pustím se do toho. V eshopu najdete naskenováno i pár ukázkových stránek z knihy, předmluva k českému vydání v pdf bude také celá k dispozici. Viz:

http://kosimesnadno.cz/index.php?route=product/product&product_id=109

Jinak i pro mě je po dlouhé zimě čas dobít fyzické a psychické baterky procházkami po okolní hezké krajině, cvičením, prací na venku, vařením, úklidem, čtením zajímavých knížek, zašíváním, setkáváním s lidmi a případně koukáním na nějaký ten film či seriál.

Ukázky z knížky ještě i zde:

http://kosimesnadno.cz/image/kosimesnadno/babybook/BabyBookLookInsideSampleSM.pdf

http://kosimesnadno.cz/image/kosimesnadno/babybook/BabyKnihaPredmluvaSM.pdf

Věra