„Ve skutečnosti až do 2. světové války do přípravy těhotných žen patřilo kromě stravy obohacené o speciální živočišné potraviny, poohlédnout se po krávě, které se bude dostávat nejlepší pastvy a jejíž mléko bude dítěti k dispozici po celé jeho dětství." Z knihy Vyživující tradice: Kniha o miminkách a dětech a jak o ně pečovat.

Už sice doma nemám žádná miminka na přikrmování, bude mi ale potěšením zkoušet a ochutnávat osobně recepty z aktuálně vydané Knihy o miminkách a dětech a jak o ně pečovat. Vybrala jsem hned jeden z prvních receptů s ingrediencemi, které aktuálně mám ve vlastní domácnosti, vždyť je jaro a slepice snášejí jak divé. Pojďme na to. Nejprve sem zkopíruji v knize uvedený recept ze str. 298:

[caption id="attachment_7767" align="alignright" width="169"] Keramické misky, které musejí počítat s tím, že půjdou do žáru trouby.[/caption]

VAJEČNÝ KRÉM* PRO KOJENCE

6 porcí

1 šálek (237 ml) plnotučného syrového mléka

1 šálek husté smetany, ne ultrapasterizované

¼ šálku medu nebo Rapadury (obchod. značka sušené

třtinové šťávy)

5 vaječných žloutků

1 čajová lžička vanilkového extraktu

Mléko a smetanu lehce ohřejte nad nízkým plamenem. Mezitím ušlehejte Rapaduru nebo med s vaječnými žloutky. Do vajíček pomalu přidávejte směs mléka se smetanou za neustálého šlehání. Vmíchejte vanilku a nalijte do jednotlivých máslem vymazaných zapékacích mističek nebo skleněných formiček na vaječný krém. Vložte do hrnce s horkou vodou a pečte při teplotě 163 °C asi 1 hodinu nebo dokud nůž, který do krému zasunete, nevyjede čistý. Dobře vychlaďte. (*angl. custard – připomíná pudink, základem jsou vejce, mléko a sladidlo, pozn. red.)

Reálná praxe:

[caption id="attachment_7765" align="alignright" width="300"] Studené čerstvé nepasterizované mléko je samo o sobě velmi chutné a sladké.[/caption] [caption id="attachment_7776" align="alignleft" width="169"] Nerez gastro nádoba se smetanou, nahoře je extra hustá (neteče). Používáme ji na výrobu domácího másla nebo zmrzliny, nebo do čaje či kávy. Smetana je od krávy, která není krmena šrotem apod.Ghí z takového másla z této smetany je pak velmi žluté.[/caption]

Vzala jsem skleněnou misku, která maá na stěně doslova uvedeno anglické cups, nejprve odměřila 1 šálek čerstvě nadojeného plnotučného mléka, toto mléko pak vylila do kastrolku. Potom jsem odměřila 1 šálek smetany a přidala ji k mléku v kastrolku. Poté jsem do původní skleněné mísy dala cca 2 a půl velké polévkové lžíce Rapadury a vyklepla 5 žloutků čerstvých vajíček od slepic, co se pasou všude a chodí po venku a mají nového kohouta. Bílek jsem dávala do jiného kastrolku, třeba ho později lehce uvařím pro pejska. Jen lehce jsou ohřála mléko se smetanou (snad to ani není nutné, ale zřejmě to pomáhá lepšímu promísení se žlouty a sladidlem). Přidala jsem vanilkový extrakt, pokud obsahuje alkohol, tento se vypaří a dítě nebude opilé. Dávám přednost kapičce extraktu z pravé vanilky, je sice drahá, ale stačí malinko. Dokonce místo aromalampy je možné dát do keramické misky s vodou pár kapek vanilkového extraktu a dát to na chvíli ohřívat do trouby, bude to vonět doma po vanilce a Vánocích.

[caption id="attachment_7768" align="alignright" width="300"] Misky s krémem čekají, co se s nimi bude dít dál: půjdou do trouby.[/caption] [caption id="attachment_7766" align="alignright" width="695"] Vlevo nahoře směs mléka a smetany, 5 vajíček, z nichž použijeme jen žloutky, vpravo miska se sušenou třinovou šťávou (může se místo ní použit med)[/caption] [caption id="attachment_7775" align="alignleft" width="300"] Směs je zcela tekutá.[/caption]

Pak jsem si přichystala keramické misky vhodné k použití do trouby (odhaduji, že jich potřebujeme asi 4 plné nebo 6 méně naplněných).Pokdu nemáme keramické misky, fungovat by měly malé skleničky od džemu.

[caption id="attachment_7779" align="alignright" width="150"] Letos máme ghí přebytek, je žluté (vit.A, K2 MK-4), neboť nekrmíme krávu ani zrníčkem obilí, tedy šrotem apod.[/caption]

Misky jsem vymazala rozpuštěným máslem, nalila do nich tekutou směs a postavila je do robustnějšího hrnce (vhodný do trouby), do kterého jsem nalila trochu vody, aby sahala do zhruba ½ výšky misek. Troubu jsem zapnula na cca 160 °C, neboli 325 °F (nemám digitální) a časovač neboli minutku (můj nepostradatelný pomocník v domácnosti nejen na vaření; mohu si ho vzít i ven na zahradu a netrčet v kuchyni) na 1 hodinu. Předpokládám, že vaječný krém se tímto způsobem velmi jemně tepelně upravuje.

[caption id="attachment_7777" align="alignleft" width="300"] Krůtí polévka s vajíčky ke snídani, řádně osolená keltskou solí[/caption]

V tuto chvíli, kdy píšu, snídám krutí vývar s 3 volskými oky, nasypala jsem si do toho ještě trochu sušeného droždí (vit. B1), pak přidala ještě syrový žloutek navíc a nebála se polévku dobře osolit keltskou solí. Čekám tedy na vaječný krém, na který se moc těším. A jak jsem napsala výše, ač doma nemám miminka, všichni jsme tak trochu někdy miminka a já se ráda „obětuji“, nebo někdo z mé rodiny a vaječný krém sní.

O hodinu později:

[caption id="attachment_7772" align="alignright" width="695"] Výsledný vaječný krém příjemné chuti.[/caption]

Právě jsem krém vytáhla z trouby, totiž nejprve hrnec z trouby a kuchyňskými kleštěmi z hrnce pak keramické misky. V misce se krém „třese“ jako nějaký rosol. Nahoře má lehce opálenou krustu, tu bych zřejmě miminku nedávala - už tak miminka jedí jak malí ptáčci - ale jinak bych po vychlazení začala s krmením krémem, který je pod krustou. Chuť to má příjemnou - takovou oříškovo-karamelovou, jako bych jedla sladký smetanový tvaroh. Je to velmi syté a vyživující. Předpokládám, že se miminko takovým pokrmem bohatým na tuky a bílkoviny uspokojí a nebude brzy kňourat hladem (poklesem krevního cukru). Zřejmě jde o ideální pokrm třeba před cestou autem za příbuznými, třeba na velikonoční návštěvu apod.

[caption id="attachment_7789" align="alignleft" width="150"] Autoři knihy Sally Fallon Morellová a dr. Thomas Cowan[/caption]

Další recepty a spoustu dalších informací najdete v knížce Vyživující tradice: Kniha o miminkách a dětech a jak o ně pečovat od antroposofického lékaře Thomase Cowana a Sally Fallon Morellové.

http://kosimesnadno.cz/index.php?route=product/product&path=62&product_id=109

Pokud vás něco napadá, nebo máte dotaz (třeba k tomuto receptu), zavolejte mi na číslo 773 497 017 nebo pište mi na email info@vyzivujicitradice.cz