Pomalu se chýlí přípravy vydání knihy zubaře dr. Pricea ke konci. Máme již přibližnou podobu obálky a pracovní verzi anotace, kterou zde sdílím. Domnívám se, že kniha je aktuální a velice užitečná nejen v této době.

„DR. WESTON. A PRICE byl jedním z nejvýraznějších badatelů 20. století v oblasti výživy...Toto výjimečné mistrovské dílo vědy o výživě patří do knihovničky každého, kdo to se studiem toho, jak používat potraviny na zlepšení svého zdraví, myslí vážně .”

-Dr. Joseph Mercola

- Kniha, která hází rukavici nejen našim nejmodernějším představám o výživě a fyzickém zdraví lidského rodu, ale i o životě jako takovém.

- Šokující a závažné svědectví o nepříznivých účincích moderně zpracovaných potravin na zdraví.

- Dr. Price cestoval po světě, aby odhalil tajemství zdravých lidí.

 

"Vrátila jsme se ke knize Westona Pricea...byl úžasnou osobou, cestoval po světě a studoval stravu domorodců a jeho kniha je prostě fascinující." Stephanie Seneff, PhD (Vedoucí výzkumná pracovnice, MIT)

"Zubní kaz je příznak a ne nemoc. Je to doklad o špatné výživě a nikoliv, jak si tolik lidí myslelo, výhradně výsledkem nedostatečné ústní hygieny. Weston A. Price

"Přeložil jste pro nás všechny přírodní zákon a je-li jednou vyložen, to temné se stane zjevné. (zubař H.H. Tocker, Nový Zéland)

"Takže mám za to, že dr. Price napsal to, čemu se často říká „hluboce významná kniha.“ Zásadní rozdíl mezi prací dr. Pricea a mnohými jinými, které se takto označily, je, že v tomto případě se toto označení jeví být správným. Klaním se dr. Priecovi s upřímným obdivem (takovým, který má nádech závisti), protože přišel na cosi, co bych rád objevil sám." Dr. Ernest H. Hooton

Na obr. níže pro zvětšení klikněte. (Jde o pracovní verzi, Neil ještě musí opravit datum narození, chudák dr. Price, ukrátili jsme mu 8 let života, narodil se 1870)

 

Anotace:

Dr. Weston A. Price byl zubař, který pátral po příčinách zubních kazů a jiných projevů fyzické degenerace. Místo ale toho, aby dále vyšetřoval nemocné, jaké denně vídával ve své zubařské ordinaci ve městě Cleveland v USA, raději se zaměřil na zdravé jedince. Dal si náročný úkol takové lidi najít a porozumět tomu, jak takového úžasného zdraví dosáhli. Pátrat po nich ale musel až v nejodlehlejších oblastech světa, a tak téměř 10 let strávil se svou manželkou Florence na cestách. Navštívil a vyšetřil například domorodé Švýcary v Alpách, skotské Gaely, Eskimáky, severoamerické indiány, Polynézany a Melanézany v Tichém oceáně, Afričany, australské aborodžince, novozélandské Maory, izolované peuránské indiány z vysokých hor And atd. Měli dokonalé široké zubní oblouky, minimální zubní kaz a silnou imunitu proti tuberkulóze. Pokaždé je ještě srovnával se skupinami osob ze stejné populační skupiny v různých stádiích modernizace, ve které se moderní potraviny (bílá mouka, bílý cukr, rafinované rostlinné oleje a konzervované zboží atd.) postupně stávaly náhražkou původních staletími prověřených místních potravin.

Nastřádané nutriční moudrosti a zásady těchto domorodců dr. Price zdokumentoval ve své knize Výživa a fyzická degenerace a díky fotografiím nám v ní názorně prezentuje, jak vypadá zdraví a také jak neúprosně člověk podléhá přírodním zákonům degenerace, pokud se těmito zásadami neřídí. Dr. Price došel k závěru, že zdravé populace jedly sice každá jiné potraviny, a přece si jejich strava byla velmi podobná, pokud bychom ji zredukovali na minerály a vitamíny. Dr. Price na základě svých poznatků vyzdvihuje zejména synergickou účinnost v tucích rozpustných vitamínů, jako je vitamín A, D a tzv. aktivátor X. Ten byl jeho pracovním názvem pro teprve nedávno přesně identifikovanou unikátní živočišnou formu vitamínu K2, a sice vitamínu K2 MK-4, která se postupně z našich potravin vytratila s postupným vymizením pastevního chovu zvířat přesměrovaného do průmyslových chovů. „Konečným řešením“ otázky výživy naší dnešní civilizace kvůli údajnému podílu zvířat na změně klimatu má být přitom úplné omezení konzumace potravin živočišného původu. Český čtenář tak má nyní k dispozici knihu, která hází rukavici nejen našim nejmodernějším představám o výživě a fyzickém zdraví lidského rodu, ale i o životě jako takovém.