Pytala se stara koza
susedove kravy,
či poslucho v televizi
zemědělske zpravy.

Krava čelo zkrabatila
a ocasem šastla,
pry na tryhu něprodala
ani hrudku masla.

Všadě same margaryny,
maslem navoňane,
jeji maslo mezy nimi
zbylo něprodane.

Vyzyvali, aby lude
chtěli naše zboží,
ať se nom ta hospodarka
hned tak nepoloží.

Možna, že by postačilo,
dyby měla enem,
napisanu cuzu firmu
nad svojim vemenem.

Také je to včilkaj s nami,
Každy se mo inač,
některemu kvitnu lany,
inemu květinač.

Františka Pituchová (1928-2012), Staré Hamry

Dr. Price ve své knize Výživa a fyzická degenerace, jejíž překlad dokončuji, publikoval až v roce 1945 dodatečně kapitolu s názvem: Nový aktivátor podobný vitamínu. V ní vypráví o v tucích rozpustném vitamínu, aktivátoru X či faktoru X, což je pracovní pojmenování, které mu tehdy dal. Dr. Price věděl, že cosi v naší výživě chybí a že nestačí mít ve stravě dostatek vitamínu D. Současná věda dnes sice o aktivátoru X neví ještě všechno, ale aktuálně už ví, že se jedná o vitamín K2, konkrétně o jeho unikátní živočišnou formu s přesným názvem K2 MK-4. Vitamín se nachází třeba ve vajíčkách, husích játrech, částečně v sýrech a másle od krav vyhnaných na pastvinu, v jiných formách než MK-4 též ve fermentovaných potravinách, jako je sójové nattó (jako MK-7) nebo kysané zelí. Tato forma, kterou produkují baktérie, však NENÍ AKTIVÁTOREM X, o kterém je řeč v této kapitole, a naše tělo "bakteriální formu K2" snadno na tu živočišnou formu nemění, především malinké děti. Však vzpomínáte na karotény neboli provitamín A, který také není vždy snadné přeměnit na živočišný vitamín A. Jako doplněk stravy se však prodává bakteriální K2 ("patentovaný" biofermentační proces). V Japonsku se konzumují slepičí nebo křepelčí vajíčka, která tradičně bývala spolehlivým zdrojem živočišného K2 MK-4.

Vitamin K2 má postranní řetězce, které obsahují od čtyř do třinácti „izoprenoidů“, které jsou zastoupeny jako MK-4 až MK-13. MK znamená menaquinon, postranní řetězce jsou míněny jako menaquinony s krátkým a dlouhým řetězcem. Vitamín K2 MK-5 až MK-13 jsou formami vitamínu K2, které vznikly bakteriální syntézou. Vitamín K3 (menadion) je syntetický a není povoleno jeho používání lidmi, jen v krmivech zvířat jako menadion-bisulfit sodný.

Zatímco vitamín K1 je spojen se srážlivosti krve (proto se jmenuje K od slova koagulace), případně je určen proti modřinám, vitamín K2 má jinou roli. U vitamínu K2 se mj. zjistila schopnost pomocí aktivace určitých bílkovin navigovat vápník do tvrdých tkání těla a odvádět ho z tkání měkkých. Hraje tak např. nezastupitelnou roli v metabolismu vápníku. Jeho nedostatek přispívá nejen k zubním kazům, ale i k osteoporóze, cévním onemocněním, zánětům kloubů apod. Děti, které vyrostly na stravě s nedostatkem tohoto vitamínů, mají tendenci mít úzký obličej a stěsnané, křivé zuby na úzských obloucích s potřebou rovnátek, příčinou toho tedy není cucání dudlíku, ale nutriční nedostatky.

Zatímco objevitel vitamínu K Carl Peter Henrik Dam, který za něho s kolegou dostal Nobelovu cenu, prohlásil, že není pravděpodobné, aby hrál roli v prevenci zubních kazů. V téže době ale objevil dr. Price aktivátor X, který nejenže hraje důležitou roli v prevenci zubních kazů, ale také brání předčasnému ukončení vývinu obličeje dětí, tedy hraje roli i ve vývinu pěkného tvaru obličeje člověka, širokého zubního oblouku s dostatkem místa pro všechny zuby.

Pokud ho moderní lidé nemají ve stravě dostatek, je to buď tím, že a) nekonzumují přirozené živočišné potraviny, jako je máslo, mléko, játra, husí sádlo, žloutky, případně olej z australského ptáka emu, nebo b) je sice konzumují v dostatečném množství, ale jedná se o produkty, které ve skutečnosti nepocházejí z volného chovu na pastvině, nýbrž z chovu, kde zvířata jsou krmena krmivy z kukuřice, sóje apod. Naprosto klíčové je tedy pro obsah K2 MK-4 složení potravy zvířete. Pokud se například kráva či ovce pase na zelené louce, získává tak vitamín K1 z travin, její trávicí systém, velmi odlišný od lidského, umí konvertovat vitamín K1 na K2 MK-4, což naše útroby údajně neumí, přinejmenším ne tak efektivně.

Ačkoliv se dnes i na trhu objevují různé doplňky stravy včetně vitamínu K2, je otázkou, o jakou jeho formu se přesně jedná a zda plně nahrazuje funkce K2 MK-4 z přirozených potravin živočišného původu. U vitamínu MK-7 (ve formě suplementu coby K2), který naše tělo nemá potřebu si ani uchovávat v těle, se údajně objevily i vedlejší účinky v podobě bušení srdce způsobené odváděním vápníku z krve. MK-4 si naše tělo uchovává (a ono ví, co dělá) v mozku, slinných žlázách, varlatech, slinivce, očích atd., ale formu MK-7 nikoliv. Japonský vedec Dr. Hidekazu Hiraike provedl výzkum, kdy jedné skupině těhotných žen podával hodně nattó. V krvi takových žen se sice našly všechny formy K2, zato v plazmě pupeční šňůry se našla jen K1 (na srážlivost krve) a K2 MK-4 (k navigaci vápníku na správná místa v těle), takže pupeční šňůra jiné formy K2 blokovala, z čehož lze usuzovat, že pro miminko nebyl vitamín K2 ve formě MK-7 zjevně tak potřebný jako ve formě MK-4.(Srov. výzkum: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3348316/)

Vitamín K1 údajně nejen že špatně vstřebáváme (10%), ale neefektivně ho měníme na MK-4, neboli faktor X doktora Pricea, zvláště malé děti. V našem těle je vit. K2 MK-4, který je snadno vstřebáván na rozdíl od vitamínu K1, uchováván je ve slinných žlázách, varlatech, slinivce, očích, ledvinách, kostech a jiných orgánech, kde aktivuje bílkoviny, které odvádějí vápník do potřebných míst v těle apod.

Kniha Dr. Westona A. Pricea Výživa a fyzická degenerace, kterou také připravujeme k vydání.

Vzhledem k nízkým schopnostem lidského a samozřejmě i dětského těla vytvářet si vitamín K2 MK-4 z jiných forem K2 může být tedy nejisté, zda K2 z rostlinného zdroje či suplementací v jiné formě vit. K2 než je MK-4 je v naší stravě dostačující, případně že stačí přijímat jen K1 ze zelených listu salátů apod.

Domácí máslo i v zimě, kdy je kráva na seně, je poněkud žlutší , a tedy bohatší na jisté vitamíny a látky, než máslo kupované. Právě máslo obsahuje vitamín K2, 100 % z něho je právě K2 MK-4.

Závěr za mě je v souladu s Hypokratem a jeho "Nechť je tvé jídlo tvým lékem": Ne sumplementy, ale spíš přirozené kvalitní POTRAVINY živočišného původu (máslo, smetana, plnotučné mléko, vajíčka, vnitřnosti, husí sádlo od zvířat, která se pásla na zeleném) nám zajistí dostatek unikátního živočišného vitamínu K2, a to KMK-4. Aneb, jak psal ve své knize Výživa a fyzická degenerace dr. Weston A. Price: "Je velice důležité, abychom při úvahách o problému zubních kazů měli neustále v patrnosti, že je to jenom jeden z veliké skupiny příznaků moderní fyzické degenerace a že když se zuby kazí, v organizmu se kazí další věci. Ošetření fluorem, podobně jako trhání zubů, nemůže být všelékem na zubní kazy."

Srov. https://www.westonaprice.org/health-topics/in-defense-of-vitamin-k2-mk-4-dr-prices-activator-x/follow ;

https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/on-the-trail-of-the-elusive-x-factor-a-sixty-two-year-old-mystery-finally-solved/follow)

https://www.westonaprice.org/podcast/261-food-supplements/