Spirulina,řasa a chlorella - vit. B12?
SPIRULINA byla v knížce výživné tradice zařazena mezi SUPERPOTRAVINY. Píše se tam o ní: modro-zelená mikrořasa (algae) spolu se svými sestřenicemi spirulinou a chlorellou ...Aztékové v Mexiku ji jedí jako hlavní jídlo sušenou na tortilách. Afričané ji jedí s obilím a zeleninou. Jsou bohaté na bílkoviny, karotenoidy a minerály...ze všech třech je spirulina nejsnáz stravitelná a vstřebatelná, protože její buněčné stěny se skládají z mukopolysacharidů než z nestravitelné celulózy. (Obzvlášť chlorela zase údajne odvádí z těla škodliviny...).
Na kelímku na fotografii se ovšem píše: Spirulina jako jeden z mála rostlinných zdrojů obsahuje vitamín B12....Paní Sallonová s dr. Enigovou ale ve Výživných tradicích k tomu u všech výše zmíněných potravin píšou: "Buďte obezřetní u hlášení, že mohou obsahovat vit. B12." (dále viz níže)
Pečlivá prohlídka fyziologie savců a stravovací návyky odhalují, že žádné z těch vyšších zvířat není striktně vegetariánem. Všichni primáti žerou nějakou formu živočišných potravin. Gorily- chybně označené jako vegetariánské- žerou vajíčka hmyzu a larvy, které přilnou k listům a ovoci. Jiní primáti žerou kobylky, mouchy, hlodavce, malé antilopy a jiná zvířata. Ani skot či další přežvýkavci nemohou být nálepkováni jako přísně vegetariánští, protože vždy přijímají život hmyzu přilnutý k rostlinám, které pojídají, a protože jejich žaludky a střevní trakt obsahuje enormní množství prvoků (protozoa). Tito mikroskopičtí živočichové pomáhají natrávit trávu a naopak- jsou stráveni a využití krávou. Jenom v průběhu současné moderní doby se mohla jakákoliv skupina lidí řídit dietou zcela oproštěnou od živočišných produktů. V době, kdy se dbalo na hygienu méně, byly v potravinách vždycky části hmyzu. Drobný hmyz se svými larvami a vajíčky, které zůstávají v rostlinných potravinách chrání Hindy v Indii před chudokrevností z nedostatku B12. Hindové také jedí mléčné produkty a některé sekty konzumují termity. Když se tito Hindové přestěhují do Anglie, kde zásoby jídla podléhají přísným hygienickým předpisům, výskyt zhoubné anémie se dramaticky zvyšuje...
Přeloženo z Výživné tradice, str. 28.