Před pár dny jsem byla hostem Slobodného vysielača! Téměř tříhodinovou relaci je možné si poslechnout třeba tady na "postu" blogu po kliknutí na obrázek mléka. Dostala jsem nabídku v podobném povídání pokračovat, pokud vše vyjde, další relace se mnou bude na konci jara (snad duben). Věra

Ještě malá poznámka k tvrzení v přecházejí relaci, kde pan, který se stravuje vegansky, tvrdil, že kráva by se v ideálních podmínkách mohla dožít i 20 let.

Obávám se, že ideální, přírozené či optimální podmínky jsou těžko postižitelný a popsatelný pojem, protože okolo nás je kulturní krajina, ne divočina, ne skutečně přirozená příroda. A i divoká volná příroda by měla svoje zákony, které nemusejí korespondovat s představami některých veganů, přírodě tyto představy nelze vnutit (alespoň ne dlouhodobě z generace na generaci). Dnes by skot bez péče člověka z generace na generaci v tzv.  volné přírodě nepřežil. Spíš by nadělal jak divočáci škody a někdo by za to byl zodpovědný - že někomu ožrala stromky. Především chci ale říci, že i kdyby se snad "propustila" kráva s celým stádem svých kolegů krav, telat a býků do volné přírody, třeba do panenské divočiny, tak s věkem by se z ní stal "slabý kus" a jako slabý kus by se stala obětí predátorů, jako jsou vlci a medvědi, takže by se jen těžko dožila 20 let. Leda že by vegani zakázali přírodě existenci vlků a medvědů, nebo jim vnutili veganskou stravu. K tomu je třeba dodat (útlocitnější povahy prominou), že její konec by měl hodně daleko od způsobu, s jakým s ní zkoncují na jatkách lidé. Byla by "roztrhána zaživa". Ta úžasná krásná příroda ("matka Země", Bohyně Kálí) totiž není jen ptáček zpěváček, ale má i krutou tvář. Tím se pochopitelně  nechci zastávat osob, které na jatkách se zvířaty špatně zacházejí, kopou do nich apod., ale chci říci, že je třeba se snažit věci více domýšlet a vnímat ve všech souvislostech, než přijdeme s nějakým řešením.

https://hearthis.at/slobodnyvysielac/sam-sebe-lekarom-182-2019-09-08/