Tak nám nastal nový rok 2019, ať uz v kalendáři, nebo na Nebi, neboť se uz přestal zkracovat čas světla a Slunce se nám zase vrací, ale až na jaře to bude markantnější. V tomto roce alespoň já a moje rodina hledáme rovnováhu mezi klidem, hlubokou relaxací, ale i tvořením a cílevědomostí v oblastech, které můzeme ovlivnit.

Oblasti našeho pouhého zájmu, třeba i v politice a vůbec ve světě, v přírodě světa, kde uz tolik vlivu nemáme, po očku zdálky občas sledujeme, co se tam děje. Neumíme přivolat déšť, ale nějaký ten strom navíc stejně zasadíme a doufáme, že i další lidé. Letos bylo sucho, tudíž i méně másla, tak jsem udělala na Vánoce bonbony z kokosového tuku (viz obr.). Pan prezident třeba říká, ze by měly být volby povinné. Ono je to průšvih pro systém demokracie, když se na něm chce stále méně lidi účastnit a nechodí k volbám a nemají pocit, že něco ovlivní. Takto se to aspoň zamaskuje. Teoreticky by ti, kteří jdou k volbám, mohli pak také povinně prokazovat počítači znalost volebního programu té strany, které dávají svůj hlas, tedy co má tato strana skutečně v programu napsáno, aby jejich volba byla informovaná a nebyla zalozena jen na nějakém dojmu.

Ačkoliv jsem si vědoma, ze přirozené jídlo, které bylo přirozeně vyprodukováno, není recept na dokonalé zdraví, neboť do něho patří i láska k sobě, schopnost relaxovat a nacházet pravdu a smysl pro dění ve světě a další věci. Podle všeho česká populace nezije (az na výjimky) zdravěji a pokud snad zije déle než předchozí generace, tak už jen jako mentálně a fyzicky neaktivní marodi. Ve svém okolí třeba vidím, jaký zásah do života třeba představuje taková dialýza – 3krát týdně do nemocnice, kde strávíte 4 hodiny, kde Vám „filtrují“ krev. A přitom mozná stačilo udrzovat si třeba váhu, trochu se víc hýbat, ubrat sacharidů, přidat kvašené zeleniny a více másla. Nejprve ujít 10 metrů, pak kazdý den 200 metrů, a pak třeba jít az do Santiaga de Compostela. Někdy se stane, ze se o své zdraví člověk stará, ale zemře tragicky, coz pak vyvolá cynické komentáře se zavádějícím vzkazem, ze stejně umřel, tak je to jedno, zda člověk zije zdravě či ne. Jídlo je ale velmi důlezité, a proto mám za to, ze tyto stránky a případné nové články budou nadále plnit svůj účel. Zvláště kdyz vidím, ze babička v Ladhaku v Asii má krásné zuby, ale vnouček má rozštěp a nikdo to nekomentuje. A děkuji všem, kteří mi už psali, že tomu tak je. 

Jen co dopřekládám knízky Kosa a knízku od pana Fukuoky, budu pokračovat v překladu knihy pana zubaře Pricea, kterou jsme s manželem slíbili také vydat. Po 1. vydání Vyzivujících tradic (které nadále patří mezi ty důlezité v našem vlastním zivotě), jsme zaznamenávali neustávající, ba spíše se progresivně zvyšující poptávku po této knize. Po vyprodání 1. vydání knihy, jak jste si možná všimli v našem eshopu kosimesnadno.cz  jsme se na tuto poptávku rozhodli reagovat nabídkou tohoto 2. vydání, o němz doufáme, ze ho čtenáři uvítají stejně jako to první. Vyzivující tradice v něm navíc oproti starší verzi doznaly nepatrných změn v obsahu, částečně prošly jazykovou úpravou a text byl dále zkontrolován korektorem překlepů. Ne všechno bylo opraveno tak, jak by asi odpovídalo ortodoxní korektuře, ať jiz jde o jednotnou velikost písma či způsob psaní uvozovek, na druhou stranu kazdý list v českém vydání legitimně odpovídá číslu stránky ve vydání anglickém a převzatý původní formát se nám tak nerozlozil. Obdrzeli jsme i věcné částečné výhrady k obsahu této 700stránkové knihy, které se ale netýkaly českého překladu jako takového, jako spíš autorek původní publikace, jejichz pojetí některých otázek se někomu jevilo zjednodušeně (z vědeckého pohledu). Zde nám nezbývalo nez jen doplnit knihu odkazem na další literaturu, například na publikaci Chléb a naše zdraví od Oldřicha Druzby. Zjevnou změnou na vnější podobě knihy jsou její tuhé desky, které čtenáři jistě také uvítají. Je dále nově opatřena tradičním vázáním za pouzití lepidla, díky čemuz je kniha ohebnější (na rozdíl od knih s rychle vyhotovenou rigidní vazbou za pouzití horkého lepidla). Naše anglické vydání se jiz proto rozpadá, i kdyz se snazíme s knihami obecně zacházet opatrně. Kniha Vyzivující tradice si koneckonců péči opatřením pevné  vazby zaslouzí jak svým objemem, tak obsahem, aby fyzicky vydrzela i pro další generace. Podle našeho názoru bylo tedy opraveno to nejpodstatnější, i v této hře totiz působí zákon klesajících výnosů a na překlad čekají další knihy.

Ke 2. vydání Vyzivujících tradic s vylepšenou vazbou jsme mohli plynule přejít jen díky tomu, ze kazdý svazek je nyní vzdy jednotlivě na zakázku vytištěn, nařezán a ručně vyhotoven v domácí knihařské dílničce u nás doma na statku. Pořídili jsme si k tomu nejen příslušnou výbavu, ale sami se museli obohatit o základy nových dovedností z knihařského řemesla. Díky tomu je i kazdá kniha, které se naše ruce při jejím tvoření dotýkaly, vlastně unikát (i se svými moznými nedokonalostmi danými lidským faktorem). Vyzivující tradice jsou tak tvořeny s láskou poté, co jsme nakrmili a podojili. Jak se taková kniha vyrábí, nez náš statek opustí, můzete shlédnout brzy v připravovaném videu na internetových stránkách http://kosimesnadno.cz/kniha. Budiz tomu všemu tak, v tuto chvíli je stále ještě vše v přípravě, testování, ale rozhodujeme se v podstatě uz jen stran povrchové úpravy desek, ale je mozné si uz domluvit objednávky.

Pohodový nový rok s vyživujícími tradicemi i bez nich Vám přeje

Věra

Níze ještě dávám náhodně řazené tipy a různé odkazy, které vůbec nemusejí mít souvislost jenom s vyzivujícím jídlem, přesto mohou být inspirativní pro všechny přemýšlivé lidi, kteří je ale mozná již znají:

https://www.kupredudominulosti.cz/hoste/?offset=30

fbid=735376893512354&set=pcb.735384143511629&type=3&theater (pokud sháníte rustikální postel či jiný nábytek, elfí plášt i jiné věci, ale i duchovní sluzby, obraťte se na Danai, která zije „přes kopec“ od nás v Horním Újezdě v Elfím sídle)

https://www.youtube.com/watch?v=8WizbkBx53whttps://www.kosmas.cz/knihy/196242/koreny-indoevropske-duchovni-tradice/

http://cupress.cuni.cz/ink2_ext/index.jsp?include=podrobnosti&id=410311

https://www.youtube.com/watch?v=XLSIgZWNR9M

https://www.csfd.cz/film/11096-vcerejsi-deti/prehled/

https://slobodnyvysielac.sk/relacia/synergeticum-49/

https://luciekolarikova.cz/ucebnice-sebelasky/

http://praveted.info/honza_burian

https://www.facebook.com/photo.php?

Když pracuji u PC po západu slunce, občas si dám na oči brýle (viz níže), které filtrují "modré" a pro daný čas nepřirozené světlo. Viz 

https://www.youtube.com/watch?v=KPRfsNRYjKo

https://www.amazon.com/Uvex-Blocking-Computer-SCT-Orange-S1933X/dp/B000USRG90