P1060492_falafel Placičky falafel jsou relativně jednoduché na přípravu, cizrnu lze i upravit tak, že ji projdeme v mlýnku na maso. Je příjemné i fyzicky kousat a rozmělňovat v ústech tyto "karbenátky" bez masa. Skleník máme plný rostlin včetně nati z koriandru (cilantro), tak jsem talíř přizdobila něčím zeleným.

Placičky z cizrny jsou chutnější, než jsem si myslela, základem je pracovat s celistvými potravinami (ne s nějakou moukou z extrudované cizrny), kdy si můžeme takovouto luštěninu pěkně namočit či dokonce i trochu naklíčit, tedy upravit tak, aby byla stravitelnější. Příště zkusím udělat "falafel" z normálního hrachu, který je tradiční českou potravinou (cizrně se u nás nedaří, je součástí spíš kuchyně blízkého východu).

FALAFEL

(Cizrnové placičky)

8 porcí

2 šálky cizrny

filtrovaná voda

4 polévkové lžíce syrovátky (str. 87) nebo citronové šťávy

4 šálky listů petržele, volně natlačené

4 střední cibule nahrubo nakrájené

4 velké stručky česneku, oloupané

1 čajová lžička mletého římského kmínu (raději méně, poznámka překl., co to již vařila)

1 čajová lžička mletého koriandru

1 čajová lžička pepře

1 čajová lžička mořské soli

1 čajová lžička kajenského pepře

1 čajová lžička sody bikarbony

asi 1 šálek extra panenského olivového oleje nebo sádla

P1060490_falafelTestoZde máme další chutný etnický pokrm, v němž je hlavní ingredience kvašena - v tomto případě je základem cizrna. Falafel je oblíbený po celém Středním východě.

P1060489_falafelseSmaziPřiveďte hrnec vody k varu a zalijte jí cizrnu. Vmíchejte 2 polévkové lžíce syrovátky nebo citronové šťávy a ponechejte na teplém místě 12 hodin. Vylijte přebytek vody a dolijte vřící vodu. Přidejte zbývající 2 polévkové lžíce syrovátky či citronové šťávy a ponechejte na teplém místě dalších 12 hodin. Dejte 1 šálek petrželky do mixéru a pulzujte, dokud se nenaseká. Přidejte ¼ cizrny, 1 cibuli, 1 struček česneku a po ¼ čajové lžičky ze zbývajících ingrediencí (kromě olivového oleje či sádla) a pulzujte, dokud se nepromění na hrubou pastu. Směs by měla být natolik jemně namletá, aby držela pohromadě, ale ne úplně hladká. Vytvarujte placičky a lehce osmažte na olivovém oleji či sádle. Podávejte s tahini omáčkou (str. 148), na plátky nakrájenými rajčaty a okurkami a chlebem pita.

Přeloženo z knihy Nourishing Traditions, s. 506.