Nize je recept na domaci horcici, myslim, ze se to urcite vyplati. Je to zdrave, cerstvejsi, urcite i silnejsi, neni v tom bily cukr ani kyselina benzoova ci nejake pochybne rostlinne oleje. A v lednici to take velmi dlouho muze vydrzet. Ja do ni rada pridam i takovou kurkumu (zlute koreni v prasku) ze zdrave vyzivy, ktere je velmi zdrave a ktere ji dobarvi nazluto.kurkuma

Je cas leta, kdy se obcas opekaji parky. Lzicka domaci horcice se ale hodi na talirek k cemukoliv. Asi nejlepsi jsou, kdyz uz, obycejne spekacky, nechutnaji tak uplne jako ruzova guma. Aby negativni ucinek opekani byl co nejnizsi, mozna je lepsi je balit do staniolu, snazit se pak jist hodne vitaminu C  a hlavne neco mlecne kvaseneho - kefir, nebo zeleninu.

P1060466_mustardHOŘČICE

Na 2 hrnky

1 a ½ hrnku (113 g) mleté hořčice

½ hrnku filtrované vody

2 polévkové lžíce syrovátky (strana 87)

2 čajové lžičky mořské soli

šťáva z 1 citrónu

2 stručky česneku, rozmačkaného (volitelné)

1 polévková lžíce medu (volitelné)

2 polévkové lžíce celých hořčičných semínek (volitelné)

Promíchejte dobře všechny suroviny, přidejte víc vody, pokud je to nutné, aby se získala kýžená konzistence. Dejte do 0,45litrové sklenice nebo do dvou 0,2litrových sklenic. Horčice by měla dosahovat maximálně 2,5 cm pod vrch sklenice. Dobře utěsněte a ponechte při pokojové teplotě asi na 3 dny před tím, než ji přenesete ke skladování na chladné místo.

No a jinak treba jime i domaci slehacku ze smetany od Bohusky (s ovocem), foto nize:

P1060313_slehackoveorgie