stevejobsNěkteří z Vás si všimli, že s Neilem řešíme různé otázky, které se týkají místní politiky obce a někdo si možná myslí, že je to stres. Zjistila jsem ale, že nejde ani tak o to "dobře" snášet stres, jako spíš ho díky dobře vyživenému tělu (zejména adrenálních žláz) příliš neprožívat a když už, tak tělo rychle po stresu výživným jídlem regenerovat. Olejem z tresčích jater, máslem a hovězím, syrovými žloutky, kysaným zelím (adrenální žlázy potřebují hodně cholesterolu i vitamínu C) a smíchem, natíráním hořčíkovým olejem (viz Recepty). A tak už tedy dnes k dalšímu tématu:

Steve Jobs (1955 - 2011) - asi jeho jméno netřeba představovat (Apple Inc.). I já jsem měla jeden z jeho iPhonů, zpočátku jsem byla okouzlena, ale bohužel přece jen je pak člověk připojen díky němu jak hadičkou k jiné realitě. Jsme ale na food blogu, proto jen pár poznámek  - samozřejmě že k jeho výživě, k čemuž mě přimělo několik textů na téma Jobs a jeho dieta a také film Jobs: Get Inspired v hlavní roli s Ashtonem Kusherem, který zkusil být pár dnů frutariánem, ale protože není snadné, aby si na to tělo zvyklo (asi kvůli horské dráze krevního cukru), musel být hospitalizován v nemocnici.  Po smrti člověka, at již zemřel třeba na předávkování, je třeba sice držet ticho, na druhou stranu ti, kteří žijí, mají potřebu přemýšlet, proč, co bylo asi špatně. Pokud člověk zemřel, obvykle hledá člověk příčinu jinde než ve stravě, pokud jistou stravu, na které zemřelý žil, vyznává. Steve Jobs se stravoval tak, že jistě nemělo jeho chování daleko k poruchám příjmu potravy a nepochybně to přispělo k jeho předčasnému umrtí.

Steve Jobs byl údajně vegetarián, kterého trápila otázka zvířecích warefare. Víceprezidentka Nadace Westona A. Pricea Kaaya Danielová, PhD ale ve svém článku tvrdí, že vegánství Jobse pravděpodobně k jeho smrti přispělo, a to navzdory tomu, že některá americká veganská sdružení naopak zdraví pomocí veganství zaručují.

Již jako mladík si prý oblíbil bio ovoce a zeleninu...(z vyživujících tradic ale víme, že zelenina a ovoce je moc fajn, ale s mírou, že nejde o tzv.  nutrient-dense food - na živiny koncentrované potraviny...), za studiích na vysoké škole prý experimentoval nejen s látkami, jako je marihuana, LSD, ale i se spánkovým deficitem...), pohyboval se v mládí v okruhu lidí, kterým bylo vegetariánství velmi blízké (zen, hare krišna, hippie), experimentoval s extrémními dietami, dělal očistu těla, kdy jedl týden jenom mrkev či jablka (kvůli jeho frutariánství  je jeho značkou jablko  - Apple!)..., dokonce prý z těch mrkví měl oranžovou kůži (tělo betakaroten nekonvertovalo na pravý vitamín A), pak přitvrdil a jedl jen ovoce a neškrobovou zeleninu, často se postil, pak pil vodu a jedl listovou zeleninu a "cítil se fantasticky!", doufal, že nebude "smrdět" - asi se moc nemyl nebo nechtěl prostě mýt.

Jak šel čas, občas byl vegan, občas vegetarián, ale jak je vidět i ve filmu, měl často iracionální záchvaty vzteku (nedostatek B12?) Jeho dcera ho viděla, že vyplivl polévku, protože v ní bylo trochu másla... akorát když byl v Tokiu, dal si unagi suši, což je tuším japonsky úhoř, takže úhoří maso, dcera prý popsala, že se po tom úhoři cítil tak dobře (bílkoviny a tuk) , asi jako autorka textu Mýtus čínské studie, která vlastně nechala vegánství poté, co se tak dobře cítila po ochutnání suši. Občas si prý dal vajíčko, sýr nebo to suši. (Nebyl "dokonalý" vegán...) Často si dával Jobs jen saláty, džusy, ovocné smoothie, propadl i radám "expertů", že bílkoviny a tuky jsou nepřirozené... Jedl hodně ovoce a ovocné džusy pil, dr. Danielová k tomu píše: " .. mají nejen vysoký glykemický index, ale jsou zatížené fruktózou. Ovoce a ovocné džusy velice zatěžují játra a slinivku, přispívají k cukrovce a mnohým poruchám krevního cukru a byly dány do spojení s rakovinou slinivky..." SteveJobs2(Ve svém článku pak uvádí 2 studie..., Cit. )

Těžko ale  říci, zda za jeho rakovinou mohlo prvotně frutariánství, nebo to, že byl adaptován a nenacházel nějakou svou vlastní hodnotu, nebo něco jiného.

Zkrátka očista, detoxikace ano, ale něco jiného je výživa člověka malého i velkého. (Níže pro neangličtináře zhruba takto k ukázce: Všechno tlačí. Když chceme realizovat vizi projektu Lisa, musíme tomu dát hodiny....;  - dřeli jsme dnes na tom softwaru, přidat tam pěkné typy písma nic nezmění...- Pokud nesdílíš naše nadšení a nezáleží Ti na vizi této společnosti...- Ne já nerozumím.. - Zmizmi, do pr... zmizni, skončils. - To se mě chystáš vyhodit z práce?  - Ne! Už jsem Tě vyhodil! Proč jsi pořád tady? - Steve, to byl náš nejlepší programátor v naší divizi...- Byl to náš nejlepší programátor, kterému nezáleží na naši vizi...) :-)

http://youtu.be/RWcrM5SRCQw

Připomněla jsem si, co k dietám a zejména půstům píše v knize Vyživující tradice:

Spolu s alergiemi, zděděnými geny, konstitučním typem, věkem, rasou, povoláním, klimatem a celkovým zdravotním stavem má vše možné spojitost s tím, co bychom měli jíst. Staří lidé a zdravotně postižení, jejichž trávicí mechanismus je špatný nebo začíná slábnout, by měli věnovat zvláštní pozornost tomu, aby měli ve své stravě dostatečný příjem enzymů a dávali přednost potravinám, které byly rozmělněny a připraveny s masovým vývarem nebo natráveny, jako je namáčená kaše či nákypy. Rostoucí děti a těhotné ženy potřebují spoustu v tucích rozpustných vitamínů, jaké se nacházejí v másle, smetaně,rybách a jikrách, vejcích a mase z orgánů. Ti, kteří žijí v chladnějších klimatech také potřebují potraviny bohaté na vitamín A. Ti, kteří těžce fyzicky pracují, budou možná potřebovat stálý příjem živočišných produktů ve stravě, ale ti, kteří vedou kontemplativní život, často shledávají příliš velkou konzumaci živočišných produktů jako překážku. Lidem, kteří trpí nedostatečně aktivní štítnou žlázou, se daří nejlépe na stravě, ve které jsou tuky, především nenasycené tuky omezeny. A jiným, především hypoglykemikům a osobám náchylným k záchvatům, je přínosná strava, jež je srovnatelně bohatá na tuky.

     Moudrost předků nás učí, že jsou časy vhodné jak na bohaté hodování, tak na postění na nejprostší stravě. Pravidelné postění je odvěká metoda k obnovení a udržení zdraví. Postění na masových a zeleninových vývarech,nebo šťávách ze zeleniny prošlé mléčným kvašením umožňuje našim trávicím a enzymy produkujícím mechanismům, aby si odpočali, aby jiné enzymatické systémy mohly pracovat na nápravě, detoxikaci a hojení. Mnoho starověkých lékařů doporučovalo churavým lidem monodietu, jako je například rýžová kaše. Hipokrates často předepisoval stravu sestávající jenom ze syrového mléka trpícím tuberkulózou a lupénkou. Hojivé půsty fungují nejlépe, když jsou prováděny v kombinaci s programem střevního pročištění klystýrem nebo hydrocolon terapie.
     Nebezpečí půstu je, že může být příliš dlouho protahováno. Pro chrám těla je přínosné použit hadry a smetáky - vývary a zeleninové pokrmy - ale tato velká budova je stavěna pevně a udržovaná  opravami z cihel a mramoru- velmi výživných bílkovin a tuků.

 

Odkazy:

Na kanálu youtube je celý film (snad z malajskými titulky...) do té doby, než ho někdo odstraní (?)

http://youtu.be/NMQDTQnNsZ0

http://hpjmh.com/video/why-did-steve-jobs-die-dr-mcdougall/