Tak tohle je smíšený les a uprostřed velký zdravý buk...jen aby takové byly všechny děti... Smíšený les Rokle a uprostřed velký zdravý buk...ať jsou takové jako on  všechny děti...

tashatudorprivate

"Aby nás Pánbu nepotrestal. Ve čtvrtek a husa..." (TV seriál F.L. Věk)

"Raději bych nějakou věc používala a rozbila si ji, než ji schovávala v krabici a nikdy ji neviděla. To proto nosím šaty ze 30.let 19. století; většina sběratelů šatstva by zbělela hrůzou. Jenže proč něco mít a neužít si toho?" Tasha Tudor

 

Tato slova výše jsou z knihy o světě Tashi Tudor, umělkyně, která si zatvrzele libovala v kráse, práci, skromnosti, venkovském životním stylu i soběstačnosti. A její slova svědčí o tom, že opravdové bohatství může spočívat v pochopení, že pěkné je možná jen to, co se používá. Dokonce i puška ráže 0,22, ji jen tak nevisela na zdi. Dokud dobře viděla, používala ji na střílení potkanů, kteří vypadali jak Mr. Samuel Whiskers...prý "když vidíš potkana, máš jich padesát."

Dnes zde přináším jednu z kapitolek z knihy Vyživující tradice. Ti, kteří jsou poučení o výživě podle Nadace Westona A. Pricea, jsou připraveni vařit z celých základních surovin. Pokud musejí na jídle šetřit, je to tím, že skutečně nemají peníze nazbyt, nejde tedy o druhotnou chudobu lidí, kteří jsou "chudí", protože utrácejí peníze za drahé polotovary, o čemž svědčí obsah  jejich popelnice plné obalů z takovýchto potravin.  Následující text je pro ty, kteří chtějí na jedné straně jíst zdravě, ale na druhé straně jsou finančně i časově omezeni. Text neřeší za nikoho jeho hmotnou situaci obecně, ale nabízí určité nápady, jak vařit, co kupovat, aby peníze byly na výživu využity efektivně, když už jich  moc nazbyt není.  Žít skromně je ale v jistém smyslu luxus, který si mohou lidé dovolit jen díky tomu, že ti ostatní žít skromně nechtějí, nebo neznají hodnotu jater, které jsou uměle levné - tedy pro ty chudší.

V případě dostatku kvalitního jídla (přístupu k němu) a peněz vlastně ani není třeba číst tuto kapitolu a jistě by nikdo neměl mít pocit viny za to, že dobře vyživuje své tělo. Něco jiného je nebýt vděčný za jakékoliv jídlo, pokud vůbec je. Ale mít pocit viny? Pobavila mě proto scéna ve 2. díle TV seriálu F. L. Věk, kdy malý Věk přijíždí domů a maminka upekla na počest jeho příjezdu husu. Tatínek (Jan Pivec) tam před obědem u stolu říká: " Aby nás Pánbu nepotrestal..Ve čtvrtek a husa.."

http://youtu.be/BGcYqqmaetU?t=6m16s

Zdravé a dobře vyživované tělo je šťastné a ví, kdy má dost a nepotřebuje většinou pokyny intelektu k umírněnosti v pojídání kvalitních potravin. Nikdo se přece obvykle nemá "mírnit" v tom, aby svému tělu dával to, co tělo potřebuje a pro co bylo stvořeno, pokud se zrovna nedetoxifikuje a pokud se nepotřebuje zrovna učit vděčnosti za dary Země tím, že si je na čas odřekne. Paradoxem dnešní doby je, že špatná výživa dnes dopadá i na lidi majetné - kvůli tomu, že všude vládne jen ekonomické průmyslové zemědělství a hlavně dezinformace ohledně výživy. A to by si přitom někteří mohli dovolit  mít kaviár (největší cholesterolová bomba!) každý den a vlastního kuchaře jako král. A tak na jednu stranu  pije i britská královna údajně syrové mléko, ale její vnuk Herry již musel nosit rovnátka.

Překrmované tělo s nezdravou mikroflorou chce víc jídla, protože nikdy nemůžeme mít dost toho, co nepotřebujeme, nebo toho, za co nás patologické bakterie odmění endorfiny. Takové tělo mohou mít lidé bohatí, co jedí drahý "junk" i chudí, kteří jedí levné jídlo- levnější sladkosti, levnější pečivo a nejlevnější uzeniny. Často má takové tělo rozkolísaný cukr , třeba z výrobků z pšeničné mouky (moderní hybridy pšenice mají překvapivě vysoký glykemický index -rychle zvýší krevní cukr- oproti jednozrnce a dvojzrnce našich předků; proto léta nedělám celozrnný kváskový chléb z "pšenice" a vůbec obilí jako takové není na základně Potravinové pyramidy dle Nadace WAPF), z cukru a z nedostatku tuků, který by krevní cukr udržel v klidnější hladině - jako špek, který rádi s chlebem a vodkou pojídali za 2. světové války ruští vojáci. Podle autora knihy Pšeničné břicho (česky Život bez pšenice) údajně vyhání pšenice (či spíš její komplexní sacharid amylopektin) krevní cukr výše než obyčejný bílý cukr. (s. 24, Wheat Belly) A kolik že jen nás v ČR bylo cukrovkářů, co nám loni uřízli nějaký ten úd? Zbytečně. Ne proto, že jejich nemoc nebyla včas diagnostikována, ale že dříve nezměnili způsob stravování.

P1040254_SluncevLese A život bez stresu šetří živiny z jídla (stres vyčerpává např. vitamín A, C, Mg...)

A tak tedy text níže je pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy, ale jsou bohatě informovaní o výživě podle zubaře Pricea.

Asi je akorát třeba vzít s rezervou některé rady ohledně ryb. Myslím, že u nás ve střední Evropě to máme složitější než lidé z pobřeží. Obvykle mořské ryby nebývají čerstvé a nevíme, odkud pocházejí, především zda opravdu pocházejí z hlubokých studených vod oceánů, nebo z nějakých farem. V takovém případě bych byla skeptická ohledně obsahu nějakých omega-3 mastných kyselin, když ryby byly vykrmovány obilím, granulemi z extrudované soje- vajíčka slepic krmených jen obilím mají údajně poměr mezi omega-6 a omega-3 až 19:1. Proč by tomu mělo být u ryb jinak? Stejně tak kapr sice patří (teprve) od 20. let minulého století na český vánoční stůl, ale takového kapra, který vyrost rychle jako kuře ve velkochovu, jistě nelze srovnávat s kaprem, který rostl déle a pomalu v dobách Jakuba Krčína. Jako kapr pořád naštěstí vypadá, jen vážně nevím, kolik skutečně má těch omega-3 a toho jodu, když v moři neplaval a višněmi se nefutroval (zdroj jodu). Představa, že už v 16. století jedl celý český národ na Vánoce kapra je jistě vzdálená realitě. Podívejme se například na ingredience, které mohou být v  krmných směsích pro kapry, pokud je tedy nekrmíme rohlíky a těstovinami (nikoliv v době Jakuba Krčína z Jelčan): Pšenice, kukuřice, sojový extrahovaný šrot toustovaný, řepkový extrahovaný šrot,cukr, DL-methionin, L-lysin monohydrochlorid,  zchutňovadla, butylhydroxyanisol, butylhydroxytoluen, ethoxychin, vitamíny A, D3, E, síran měďnatý pentahydrát.

A ještě bych přidala jednu  malou poznámku k platbě za elektřinu za používaní elektrických spotřebičů v kuchyni.

Na vývary, ale třeba i na přepouštění másla používam dnes (1.5.2013) tento. Je levný, sice nemá časový spínač, ale aspon nemá malinké zbytečné světýlko. Báječná věc!Do rána nebo po příchodu domu vývar již  provoní domov. Vývar je iontový nápoj s dobře vstřebatelnými minerály a želatinou, která napomáhá trávení i ostatních potravin, protože přitahuje k sobě žaludeční šťávy. Na vývary, ale třeba i na přepouštění másla používam dnes (1.5.2013) tento. Je levný, sice nemá časový spínač, ale aspon nemá malinké zbytečné světýlko. Báječná věc!Do rána nebo po příchodu domu vývar již provoní domov. Vývar je iontový nápoj s dobře vstřebatelnými minerály a želatinou, která napomáhá trávení i ostatních potravin, protože přitahuje k sobě žaludeční šťávy.

 

Ušetřit se dá plánováním... Ušetřit se dá plánováním...třeba i kdy pustit pračku, nejen za příznivé předpovědi počasí ...

1  x týdně například používám pomalý keramický elektrický hrnec (má vysokou tepelnou setrvačnost), který "jede" (vaří mi masokostní vývar nebo nějaký guláš) přes noc na noční levnější proud. Tedy  zde je možné ušetřit: než se jde spát prostě jen otočit spínačem.

Jsem líná číst malá písmenka v papírech od ČEZu, tak jsem napsala email na cez@cez.cz a zeptala se, kdy konkrétně mám proud levnější, ať mi připomenou, kdy se mi třeba vyplatí péci vánoční cukroví - obvykle se to velkým písmem na dokumentech od dodavatele elektřiny nepíše.

Lze pak plánovat třeba hlavní pečení a vaření na dvě levnější odpolední či brzké ranní hodiny. Na kredenci mám třeba před očima pro orientaci napsáno: Po-Pá 0:25-6:30; 14:25-16:25.

Odkazy:

http://www.naturalnews.com/034747_raw_milk_Queen_Elizabeth_Canada.html

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/219646/jak-utraci-manzelka-miliardare-babise-jako-obycejna-zenska.html

William Davis. Wheat Belly (česky vyšlo jako Život bez pšenice)

M. Beranová: Jídlo a pití v pravěku a středověku

http://www.florence.cz/zpravodajstvi/aktuality/diabetologove-osm-tisic-lidi-prislo-vloni-o-nohu-zbytecne-stacilo-aby-se-vcas-dostali-k-odbornikum/

 

http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/hledam-dustojny-zivotni-styl

---------------------------------------------------------------------------------------------

-

CO A JAK PŘI ČASOVÉM A ROZPOČTOVÉM OMEZENÍ

Sally Fallon a Mary G. Eniugová, PhD

Z knihy Vyživující tradice, str. 621-623

 

Nikdo v moderní Americe si nezaslouží více pochopení než pracující rodič s omezeným rozpočtem. Najít čas, energii a prostředky k přípravě výživných pokrmů pro sebe a své děti představuje skutečnou výzvu, především když pokušení rozhodnout se pro jídlo z polotovarů, je velké. První krok, jak se postavit k této výzvě, je uvědomit si, že jídla rychlého občerstvení jsou strašlivou pastí, která za delší čas vede ke snížené vitalitě a proto dokonce větší mu omezení něčího času, energie a rozpočtu- nemluvě o tragédií vážného onemocnění.

Není sice nutné trávit v kuchyni dlouhé hodiny, ale aby se jedlo správně, je nutné strávit v kuchyni trochu času. Jednoduchý, zdravý jídelníček si vyžaduje spíš pečlivé plánování než dlouhé hodiny přípravy. Hodně se dá dosáhnout přípravou dopředu tak, že věnujeme jen jeden úsek čtyř až pět hodin týdně jídlu, což může znamenat nakupování, začít vařit veliký hrnec s vývarem, aby vydržel týden, nakládání kvašené zeleniny, upečení várky sušenek na školní obědy a přípravu velkého kastrólu polévky nebo guláše, který může vydržet na několik jídel. Jednoduchá výživná jídla se mohou připravit velice rychle, když člověk udělá základy práce předem. Pokud vám současný program nepovoluje žádný čas na přípravu jídla, bylo by moudré, když byste přehodnotili své priority.

 

Nekupujte studené snídaňové cereálie v krabici, ani ty, které jsou vyrobeny z celozrnného obilí. Jsou velice drahé, mají málo živin a jsou těžké na trávení. Porce bio ovesné kaše v té nejlepší kvalitě stojí polovinu průměrných snídaňových cereáliív krabice a je nekonečně výživnější. Na optimální výživu potřebujete myslet dopředu a namáčet ovesné vločky na kaši přes noc (str. 455).

 

Dělejte si svůj salátový dresink. Můžete si udělat svůj vlastní salátový dresink a použít nejlepší ingredience za asi stejnou cenu jakou mají průměrné dresinky v láhvi, z nichž většina obsahuje žluklé rostlinné oleje, trans mastné kyseliny a řadu přidatných látek. S praxí to netrvá víc než chvilku, abyste si udělali pro svůj salát chutný dresink (str. 127-135).

 

Vždycky si kupujte máslo. Margarín a ztužený tuk možná stojí míň, ale je to falešné hospodaření, takové, které vede k řadě ochuzujících onemocnění. Pokud je cena másla nedostupná, použijte sádlo.

 

Dělejte si alespoň jednou za týden vývar. Masové vývary tvořily základ vyživující stravy rolníků po tisíciletí. Jejich uvaření stojí velmi málo (často vám dobrý ochodník rybami dá rybí zbytky zdarma), jsou velice výživné a mají bílkoviny šetřící účinek. Znamená to, že si vystačíte s velmi malým množstvím masa ve stravě , pokud použijete správně uvařený vývar na polévky a guláše. Ztuhlý tuk z vývaru použijte na vaření a zbytky masa na polévky, masové saláty a jiné pokrmy.

 

Je lepší dát své peníze do celistvých potravin než do vitamínů. Přesto většině lidí prospívá čajová lžička oleje z tresčích jater denně, jednoho z nejlevnějších doplňků stravy na trhu a lžička moučky Azomite, velice levný minerální doplněk. Mléčně kvašený řepný kvas (str. 608) obsahuje celou řadu živin ve snadno vstřebatelné podobě a snadno a levně se připravuje.

 

Kvalitní mléčné produkty stojí za tu cenu. Pokud žijete na venkově, podívejte se na to, zda by se dal zařídit chov krávy Jersey nebo koz. 

Jerseyka chrání domácí rozpočet i zdraví: dává máslo, mléko, podmáslí, kefí, sýr, syrovátku, maso a lůj, kosti. Jerseyka chrání domácí rozpočet i zdraví: dává máslo, mléko, podmáslí, kefí, sýr, syrovátku, maso a lůj, kosti.

 

Mezi nejlevnější zeleninu patří některá z nejvýživnějších -brambory, zelí, mrkev, cukíny, cibule, brokolice, mangold, řepa a kel-smadno se připravují. Zeleninu vždycky připravujte a podávejte na másle kvůli nejlepšímu vstřebání minerálů, které zelenina obsahuje.

Pokud si nemůžete dovolit kaviár (a málokdo může), kupte si na jaře rybí mlíčí. Nenasolené mlíčí z různých druhů ryb se dá sehnat z dobré rybárny za rozumnou cenu-možná dokonce zdarma. Použijte ho na výrobu koláčků z mlíčí (str. 316) nebo ho přidejte do rybích koláčů (str. 267). Můžete si koupit mlíčí ve větším množství a uchovat v mrazáku na použití v průběhu roku. Rybí mlíčí je prostě plné živin a zdravé primitivní národy si ho vždycky cenili.

 

Nezapomeňte na vajíčka jako vyživující levnou alternativu masa. Vyplatí se koupit si vajíčka nejlepší kvality.

 

Udělejte si z přípravy polévek součást svého repertoáru. Mixované polévky se dají dát dohromady za velice krátký čas a jsou výjimečné výživné. Investujte do ručního mixéru (který stojí asi $25), abyste si mohli namixovat polévku přímo v hrnci, čimž ušetříte čas a nádobí na umývání.

 

Nezapomínejte příležitostně jíst játra. Nejsou drahá, ale stojí za zlato své váhy -z hlediska výživy.

 

Zbytky se dají proměnit na chutnou pozornost. Z rozmichovaných zbytků zeleniny se dají udělat lívance (str. 412); chutný je usmažený zbytek ovesné kaše (str. 457); měkké maso, schované po přípravě bujónu, se může přidat do polévek nebo použít na masové saláty a sendviče.

 

Prozíravý výběr receptů učiní z mála velký úspěch. Jídla, díky nimž vám rozpočet déle vydrží, jsou guláše ze stir-fry (str. 286, 294 a 339), rybí koláče (str. 267), pokrmy z mletého masa, kaserol s rýží a ledvinkami (str. 306), kuřecí gumbo (str. 289) a jehněčí lýtka (str. 346). Pro zvláštní pokrmy zvažte jehněčí kýtu, jednu z úsporných kousků masa, z něhož mohou být zbytky na několik dnů v podobě polévky ze zbylých jehněčích nožek (str. 208).

 

Kupujte si celé kroupy obilí v biokvalitě a skladujte je v plastových 20l kbelících s víkem, které jsou dostupné v obchodech s barvami.

 

Pokud si nemůžete dovolit mlýnek na obilí, kupujte si celozrnnou mouku v obchodě se zdravou výživou nebo supermarketu a skladujte v lednici. Použijte ji na na snadné a levné lívance, muffiny, perníky, brownies, krekry atd. Pokud máte čas, peníze můžete ušetřit tak, že si budete péct svůj vlastní chléb. Jinak si zkuste kupovat kvalitní kváskový chléb nebo chléb z naklíčeného obilí.

 

Naučte se vařit základní hnědou rýži (str. 466). Je chutná, úsporná a výživná. Ze zbytků se dají dělat úžasné saláty (str. 473).

 

Děti mají rády naše pečené sladkosti (str. 528-532)- dospělí také. Arašídové sušenky jsou nejúspornější. Marantový škrob je poněkud drahý. (Asijské obchody je často vedou za dobrou cenu.) Mouka bulgur (str. 461) je úspornější, ale její příprava zabere čas.

 

Dělejte si kombuchu! 1 l stojí pár korun; chuť je lepší než chuť nejdražšího nealko nápoje, piva a vína.

 

Snažte se na jídle nešetřít příliš. Místo toho vynechte veškeré nekvalitní průmyslové jídlo-hotové sušenky a koláče, nealko, mražené jídlo, potraviny rychlého občerstvení atd. - a uspořené peníze použijte na nákup kvalitních celistvých potravin. Především používejte kvalitní tuky- v dobách stresu vás udrží ve zdraví.