Mouka z žitného bulguru je výborná na zahušťování. Bulgur je původně naklíčené obilí především pšenice a jakékoliv pokrmy z něho budou stravitelnější. Česky se takové mouce v podstatě říká sladová mouka, kdy se obilí (ječmen) nechalo naklíčit. Přemýšlela jsem, čím vlastně zahušťovat guláše, polévky a cokoliv, do čeho dáváme tradičně bílou mouku. Nechtěla jsem používat ani bílou mouku ani celozrnnou mouku, která si neprošla procesem namáčení, při němž se odstraňuje kyselina fytová, a tedy která by jídlo učinila náročnější na slinivku. Jednou z možností je sice marantový škrob (arrowroot), ale mouka z naklíčeného obilí je jistě levnější a vyhovující, navíc má díky klíčení víc živin. Proces klíčení přidává živiny a činí zrno stravitelnějším. Podle receptu níže jsem použila žito a obyčejnou vodu z vrtané studny. Naklíčené žito jsem nakonec usušila při 41 st. C v dehydrátoru. Původně jsem na nakličování používala obyčejnou sklenici s gázou, přes kterou jsem obilí proplachovala, ale nejpraktičtější je obyčejný cedník s prstencem, aby stál a voda i dole mohla odkapávat na tác, na němž stojí a obilí "dýchalo i ze spodu". Několikrát denně jsem žitné kroupy proplachovala, nic neplesnivělo, ale pěkně dýchalo a klíčilo. Jde o "cedník nerez bowl průměr cca 22 cm" za cca 80 kč, např. je na noto.cz.

Dále již z knihy Vyživující tradice.

BULGUR

4 šálky

3 šálky měkkých pšeničných krup

filtrovaná voda

 

Bulgur neboli pšenice lámanka je hlavním jídlem v kuchyni Středního východu, používá se na tabouli, kibbeh, polévky a kaseroly. Tradičně se dělá z naklíčeného obilí na výrobek nekonečně chutnější a stravitelnější než dnešní pšenice lámanka koupena v obchodě.

Nakličte kroupy ve dvou sklenicích podle návodu (str. 114: 

 

Žito již klíčí Žito již klíčí v cedníku s prstencem (podstavcem)

OBILÍ (PŠENICE, ŽITO, JEČMEN)

 

Třikrát denně propláchněte. Klíčky jsou malinké a bílé. Hotové budou za 3-4 dny, kdy dosáhnout maximální délky 6 mm. Spotřebujte je na bulgur (strana 460) a jídlo z obilí v kastrólu nebo přidejte do chleba.)

. Dobře odkapejte, rozložte na pečící plech a vložte do teplé trouby na ne více než 65 st.

A budeme v několika patrech chvíli sušit... A budeme v několika patrech chvíli sušit...

C na noc nebo dokud kroupy nebudou dobře usušené. Nahrubo namelte v mlýnku na obilí. Skladujte bulgur ve vzduchotěsné nádobě ve své lednici. Jelikož bulgur byl naklíčen, nevyžaduje si před vařením dlouhé namáčení.

Suché naklíčené kroupy žita nameleme na mouku Suché naklíčené kroupy žita nameleme na mouku

 

MOUKA Z BULGURU

(Mouka z naklíčené pšenice)

Na asi 6 šálků

 

4 šálky bulguru

Namelte bulgur na jemnou mouku. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo mražáku.

Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, ale neskladujeme příliš dlouho, aby mouka nezežlukla. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, ale neskladujeme příliš dlouho, aby mouka nezežlukla.