"Nejsem si vědoma žádného potravinového zdroje kromě syrového mléka, který obsahuje vitamín D3 v sulfátové podobě...Prostě vyhoďte opalovací krémy a jezte více vajíček, tyto dva kroky mohou hodně zvýšit vaši šanci na dlouhý a zdravý život" Stephanie Seneff, BS, PhD

"Cholesterol je to, co chlorofyl pro rostliny, umožňuje nám pohybovat se a myslet." Stephanie Seneff, BS, PhD

Syrové mléko má velké přednosti Syrové domácí mléko má velké přednosti, protože obsahuje i sulfát vitamínu D3

" Zdaleka největším dědictvím, které rodiče mohou dát svým dětem, je zdraví, ne peníze." Juliette de Bairacli Levy: Nature"s Children (Děti přírody)

Biochemie je pro mě příliš tenká půda, přesto mě zaujalo pár poznatků z ní, které se týkají prvku SÍRY. Máme ji například v kůži, vlasech a nehtech-když se pálí peří na huse, nebo když se nám spálí ofina, víme, co to přibližně tady smrdí...Dr. Stephanie Seneff, která má  tituly z prestižního institutu MIT(elektroinženýrství, počítačová věda a biochemie), institutu, který si já sama stereotypně spojuju s Noamem Chomskym  je vědkyně "těžkého kalibru" a ta, když nadšeně spustí o síře, ne každý bude stíhat všechny její myšlenky bez ohledu na míru znalosti angličtiny, možná i biochemie. Síra je opět jen článkem ve složitém řetězci živin, ale nechci začít složitě psát o tom, jak jsem složitě pochopila komplikovanou věc.  V kostce by zde jistě stačilo říci, a zdá se mi také logické, že potřebujeme pro své zdraví síru, cholesterol a život trávený co nejvíce na venku s kůží na sluníčku, pro což jsme byli stvořeni.

Jakou spojitost má dr. Seneffová se zubařem dr. Priceem? Jeho knihu považuje za fascinující a jen jí potvrdila to, co si vždycky na základě svých znalostí o cholesterolu myslela. Nikdy nevěřila v nízkocholesterolovou stravu a nejedla nikdy margaríny. Přesvědčila manžela, aby neužíval léky na snižování cholesterolu, aby poslechl jí, ne lékaře. Domnívá se, že srdeční choroba je způsobena nedostatkem cholesterolu, totiž tzv. ve vodě rozpustného sulfátu cholesterolu, který není lapen v LDL, ale volně dostupný díky své rozpustnosti ve vodě pro tkáně a buňky.  Dr. Seneffová nevěří v přínos opalovacích krémů a jezdí často do tepla k moři. Jí spoustu vajíček a červené maso. Aby se na slunci nespálila, se jen přioblékne, nebo jde do stínu.

Sally Fallonová v posledním rozhovoru s bylinářkou Susun Weedovou hovořily mimo jiné o 36 % mužů v USA nad 50 let, kteří berou statiny (léky na snižování cholesterolu), Sally Fallonová to vnímá ale  jako relativně nízké číslo na to, že "by chtěli, aby to bylo 100 %, a na to, že navíc polovina lidí je do roka brát přestanou kvůli vedlejším účinkům." (Srov. Susun Weed: Wise Woman Radio)

Dr. Stepahie Seneff vede dosud intenzivní  bádání, které se točí okolo prvku síry. Pojednává o něm např. v článku Nedostatek síry (http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/sulfur-deficiency). Dlouhý rozhovor s ní vedl populární americký alternativní lékař Joseph Mercola (viz video níže, zbytek na kanále YouTube). Na konferenci Nadace Westona Pricea měla zajímavou přednášku s názvem Pusťte slunce dál. (https://www.youtube.com/watch?v=E89GO_vRUL0)

Autorky vydávají letos knihu, která zpřístupňuje vyživující tradice moderním rodičům: The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care. Kniha apeluje na to, aby dítě mělo dostatek živočišných tuků, cholesterol potřebný pro vývin mozku, aby se u přikrmování nezačínalo s obilnýmy kašičkami, ale raději žloutky, játry, které používaly tradiční kultury (matka je rozžvýkala v ústech), aby se dovolilo imunitnímu systému vyjádřit se horečkou (opatrnost ale u těch nejmenších), důležitost hry před příliš ranými intelektuálními úkoly. Letos vychází kniha, která zpřístupňuje vyživující tradice moderním rodičům: The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care. Kniha apeluje na to, aby dítě mělo dostatek živočišných tuků, cholesterol potřebný pro vývin mozku, aby se u přikrmování nezačínalo s obilnýmy kašičkami, ale raději žloutky, játry, které používaly tradiční kultury (matka je rozžvýkala v ústech), aby se dovolilo imunitnímu systému vyjádřit se horečkou (opatrnost ale u těch nejmenších), důležitost hry před příliš ranými intelektuálními úkoly.  Kniha nabádá k vystavování dětí sluníčku stejně jako o tom píše bylinářka Juliette Bairacle de Levy v knize Děti přírody.

O síře moc neslyšíme. Asi proto, že se nachází především v politicky nekorektních potravinách! (není v sóji ani  ho moc není v bílém libovém mase). Je to velice významný minerál, 8. nejvíce zastoupený v lidském těle, který se nachází např. v mořské vodě (Epsomská sůl je  síran hořečnatý), z níž se zrodil život  na zemi,  v tvrdé vodě  a v půdě (potažmo v potravinách)- z té je ale v posledním století vyčerpáván, mega-farmy hnojí umělými hnojivy a ne hnojem, vyčerpává se z půdy a nevrací se do ní. Nejvíce se nachází v živočišných bílkovinách- v červeném mase, vajíčkách, rybách, ústřicích, méně pak v rostlinných potravinách, jako je zelí, kel, cibule a česnek, brokolice.. V živočišných potravinách se nachází síra jako součást esenciálních (tělo si je nevytvoří) aminokyselin  cysteinu a methioninu (sója skoro žádný methionin nemá a síra v cysteinu ve výrobcích, jako je sojové mléko, je biologicky nedostupná kvůli inhibitoru proteázy- tedy inhibitoru enzymu na trávení bílkovin jako je aminokyselina cystein), tripeptidu glutationu. Síra je přítomna v inzulínu.

Naše tělo síru potřebuje na:

1) Tvorbu 2 podobných molekul: sulfát cholesterolu a sulfát vitamínu D3 (nositelé sluneční energie) , přičemž D3 si síru bere ze sulfát cholesterolu a vytváří se sám pomocí slunečního záření za předpokladu, že vystavujeme co největší plochu těla (nudisté mají výhodu) slunci, pokud možno postupně (nejlepší ochrana před spálením) a nepoužíváme krémy na opalování s vitamínem A, který brání tvorbě vitamínu D v kůži z cholesterolu. Krémy na opalování kromě toho, že obsahují řadu problematických chemických látek, brání tvorbě vitamínu D3 a tedy i sulfát vitamínu D3, který je rozpustný ve vodě a jde do krevního oběhu. Za posledních asi 40 let se spotřeba krémů na opalování dle dr. Seneffové zvýšila 30 x, ale rakovina kůže stoupa prudce nahoru. Tyto krémy údajně nejsou ani ničím dobrým pro mořský život včetně korálů, kam se smývají. Síra nás údajně chrání coby jeden faktor před spálením sluncem. Když je snížena síra, syntéza melaninu (barvivo) musí být potlačena, aby síra mohla vstřebat sluneční energii a přeměnit ji na velice užitečné chemické vazby v síranovém ionu. (Cit. str. 8 v Sulphur Deficiency) Tedy melanin brání spálení, ale spálíme se (méně se opálíme), když máme málo síry- protože tělo se snaží to málo síry přeměnit či využít na sulfát vitamínu D3.

Nedostatek těchto molekul (Sulfátu vit. D3 a sulfátu cholesterolu) se pojí s řadou nemocí (Crohnova choroba, chronický únavový syndrom, rakovina, atletické přetrénování, Alzheimova choroba-ta se pojí i s nedostatkem vitamínu K2, síra zcela chybí v profilu  pacientů s Alzheimovou chorobou"!!, obezita). Jsou rozpustné ve vodě a mohou se tedy volně pohybovat přes stěny buněk a nejsou lapeny v LDL cholesterolu. Sulfát cholesterolu v kůži chrání před patogeny, nežádoucími viry, mikroby a plísněmi a souvisí (složitě) s tvorbou fillagrinu, jehož nedostatek je spojen s astmatem a artritidou. (Srov. Sulphur Deficiency, str. 2) . Nedostatek sulfátu cholesterolu může souviset s různými kožními obtížemi, zánětem dásní, může poškodit tuk a svaly, protože cholesterol z této molekuly tvoří tmůstky pro přechod tuků (či jak přeložit "lipid rafts") pro využití a spalování glukózy ve svalech, ale když je ho málo, svaly se poškozují, protože neumějí metabolizovat glukozu. Svaly pak prostě nejsou schopny efektivně využít glukozu jako palivo a začnou laicky mnou řečeno "požírat samy sebe, své bílkoviny". Tedy cholesterol v rámci ve vodě rozpustného sulfátu cholesterolu může jít tam, kam je ho potřeba. Sulfát vitamínu D3 chrání údajně před rakovinou a srdeční chorobou, ale je na rozdíl od "nesířeného" vitamínu D3 neefektivní v metabolismu vápníku. (Snad proto i v horkých zemích přijímají vitamín D i z potravy, protože ho potřebují, ale rostlinný vitamín D2 nelze přeměnit na sulfát vitamínu D3). Síru obsahující cystein chrání údajně před negativním účinkem ozáření. (Srov. str. 10 v Sulphur Deficiency). Těhotné ženě v klcích (villi) placenty soupá sulfát cholesterolu.

Dr. Seneffová má pro nás následující rady, i když tvrdí, že někde se ve svých úvahách nachází na zcela jisté pevné půdě, něco jsou zatím jen její hypotézy:

-Když jíme moc fruktozy a vysokosacharidovou stravu, játra kvůli zpracovávání cukrů nestihají tvořit sama cholesterol, což je jen  jeden z důvodů, proč potřebujeme cholesterol i ze stravy. Máme jíst potraviny obsahující cholesterol,  protože cholesterol bývá uzakazatelem současné přítomnosti důležitých živin, jako je  vitamín A, D a K2, ale i síry (červené maso a vajíčka-bílek obsahuje methion, ústřice, méně pak také cibule, česnek, zelí). Sulfátu cholesterolu a sulfát vitamínu D3 jsou rozpustné ve vodě, takže se se nehromadí někde ve "špatném" cholesterolu LDL. Máme se koupat v Epsonské soli, která obsahuje důležitou síru a hořčík. (fichema.cz)

Své ještě ne 3leté dcerce dávám pravidelně syrový čerstvý žloutek od domácích slepic. A co salmonela? Řekla bych: zdravé přirozené prostředí pro slepice a potrava vytvoří zdravou mikrofloru slepice a zdravé vejce. Zdravá mikroflora dítěte+zdravé vejce od zdravé slepice=dítě, které prostě ne a ne dostat salmonelu. "Já budu jíst venku..." Své ještě ne 3leté dcerce dávám pravidelně syrový čerstvý žloutek od domácích slepic z volného výběhu. A co salmonela? Řekla bych: zdravé přirozené prostředí pro slepice a potrava vytvoří zdravou mikrofloru slepice a zdravé vejce (čerstvé a námi rychle dáno do lednice). Zdravá mikroflora dítěte+zdravé vejce od zdravé slepice=dítě, které prostě ne a ne dostat salmonelu. Vajíčka obsahují zinek, B12, A, D, K2 a jednoduché aminokyseliny snadno stravitelné jako mateřské mléko. Obsahuje aminokyselinu cholín, která je součástí neuropřenášeče acetylcholínu, který mozek používá na paměť a učení. (srov. kniha Syndrom trávenia a psychologia) . Staří lidé potřebují hodně žloutku (proti senilitě). Vajíčko je prostě superpotravina planety číslo jedna na mozek a vývoj mozku dítěte. Neměla bych odvahu vajíčka dětem upírat, protože je považuju za nenahraditelnou esenciální potravinu.

- nemáme používat opalovací krémy ani u malých dětí, prý leda přispívají k rakovině kůže a nedovolují jí, aby plnila svou funkci- mj. se v ní má tvořit  D3 nebo sulfatovaný vit.  D3 a kůže je solární panel na energii měnící se na chemickou energii (jejíž nositeli jsou ony dvě molekuly) pro naše srdce a naše kosterní svaly. Když se vystavím slunci, je to velice příjemné,  "cítím", že mi proniká až do srdce! Na "opalování" jinak prý stačí olivový olej, který má údajně trochu síry,  s macerovanou třezalkou. (Viz Susun Weed a John"s Wart).V nové knize Vyživující tradice v péči o miminko a dítě, jejiž spoluautorkou je Sally Fallon, autoři vyzývají, aby rodiče neměli úzkostnou starost o dítě, které běhá na sluníčku, zvláště je-li mu postupně vystavováno (ale musí mít ve stravě dost cholesterolu, a jak jsem tedy zjistila, síry!-tedy prvku síry, nemyslím  tím sýry s tvrdým y).

Dr. Seneffová vidí souvislost s nízkým výskytem srdeční choroby, depresí, vyšší délkou života, atd. u zemí, jako je Island (navzdory tamějšího nízkého počtu slunečných dnů), Japonsko, Řecko, Itálie, a množstvím síry v půdě z vulkanické činnosti. Je zajímavé, že síra je původně příznačně žlutá jako sluníčko! Tož zpátky do trenek a plavek a krátkých sukýnek a jezme si cokoliv, co považujeme za moudré.

http://youtu.be/5QUChSlUEH0

---------------------------------------------------

Pár postranních střípků k vajíčkům z knihy Vyživující tradice. U vajíček jde spíš nejprve ne o to, zda jsou tekutá, pasterovaná a homogenizovaná, ale čím se slepice krmila a jak žila. Ví se, že když slepice nebude mít nic zeleného a bude jen na jadrném krmivu, tak bez ohledu na to, zda je držena doma a dává "domácí vajíčka", tato pravděpodobně nebudou mít příliš příznivý poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami až 19x více ve prospěch omega-3.

VAJÍČKA

Nepublikovaná studie provedená na Kalifornské Univerzitě v Berkeley dokazuje orientální lidovou moudrost – že vajíčka jsou jídlem pro mozek. Badatelé studovali muže, kterým bylo mezi 80 a 90. lety, rozděli si je na dvě skupiny: Ty, kteří byli senilní a potřebovali soustavnu péči, a ty, kteří měli všechny své schopnosti nedotčené a byli schopni se o sebe postarat. Všem mužům se daly dotazníky ohledně stravování. Badatelé našli pouze jediný rozdíl mezi stravovacími návyky mezi těmi, kteří vyžadovali péči, a těmi, kteří byli duševně čilí – ta druhá skupina jedla alespoň jedno vajíčko denně.

Vědci, kteří se angažovali v nedávné studii složek mateřského mléka provedené v Číně, zjistili, že těhotné a kojící matky jedly pravidelně až 12 vajíček za den. Toto objasňuje skutečnost, že jejich mléko mělo vysoké hladiny DHA, mastné kyseliny nacházející se ve žloutkách, která je potřebná pro optimální duševní vývin dětí. SWF

 

Nedávno zdravotničtí úředníci opakovaně vydali varování o potenciálnímu zdravotnímu riziku z pojídání syrových nebo nedostatečně uvařených vajíček. Argument je ten, že Salmonela (pro člověka patogen, který se přirozeně nachází v gastrointestinálním traktu slepic) se objevuje ve vajíčkách častěji než kdy před tím, a proto způsobuje u lidí více infekcí. Takovéto vysvětlení je pramálo pravdivé. Nadužívání nebo zneužívání antibiotik je skutečná příčina – je to problém, který zvětšují dokonce i ti, kteří předstírají, že poskytují řešení...

Pravda celé věci spočívá v tom, že:

- Organismy salmonelly vždycky byly ve vajíčkách. Aby se jejich počet snížil, výrobci vajec své výrobky zchladí co nejdříve po sběru....

- Ne každý, kdo jí nevařená vajíčka, dostane infekci salmonely, dokonce i když vajíčka salmonelu obsahují.

-Tělo má řadu přirozených mechanismů, které rychle odolají salmonele a jiným střevním patogenům, pokud jsou správně podporovány, ale které nejsou potlačeny antibiotiky."

Veřejnosti dobře neposloužilo doporučení, aby se dlouho stávající zvyk mít jedno či dvě vajíčka na snídani přerušil a nejedlo s víc než dvě tři vejce za týden – nebo ještě hůře, aby nedávno propagované míchaniny z “chemických vajec” nahradily skutečnou věc! Vajíčka jsou cennou potravinou, poskytují vynikající bílkoviny, vitamíny a minerály. Cholesterol v nich je vyvážen dostatkem lecitinu, aby se udržela cirkulace cholesterolu v krvi a předcházelo jeho ukládání v tepnách. Je to další příklad ukazující rovnováhu v celistvých, přírodních potravinách. Emory W. Thurson, PHD Nutrition for Tots to Teens[Výživa od škvrňat po náctileté]

Po dobu 15 let 88letý muž z Denveru konzumoval 24 na hniličko uvařených vajíček denně. Tento zvláští příběh si našel cestu do New England Journal of Medicine, protože jeden badatel z Kolorádské univerzity byl zvědav, jak tento s cholesterolem chorobný jídelníček asi zapůsobil na zdraví toho muže. K jeho překvapení vědci zjistili, že vzdor velkému příjmu cholesterolu, který se blížil 6000 miligramů denně – dost nad doporučené minimum 300 miligramů na den – měl muž normální cholesterol a neukázaly se u něho žádné známky srdečního onemocnění....Za posledních 13 let ale rostlo množství důkazů pro to, že nejspíš je cosi v našem jídle, co způsobuje...poškození krevních cév. Podezřelá složka je modifikovaná forma cholesterolu zvaná zoxidovaný cholesterol. Tento druh není ten, který se nachází ve vajíčkách nebo jiných čerstvých potravinách. Oxidovaný cholesterol se vytváří, když cholesterol reaguje s kyslíkem. K tomu obvykle dochází, když potraviny s velkým množstvím cholesterolu jsou sušené, jako například vajíčka v prášku. Zoxidovaný cholesterol se dá také najít v malém množství v práškových mléčných produktech jako je mléko, sýr nebo máslo. Jedna studie, která již brzy bude publikována, zjistila, že významné množství ho je v hranolkách, které se připravovaly v živočišném tuku. Edward Blonz PPNF Health Journal