"Není důvod, abychom neměli  něco krásného na každé jídlo, každý den... Držte se jednoduchosti, především když vaříte pro přátelé-nechyťte se do pasti s předváděním se na večírku s večeří, kterou jste připravili." Maggie Beerová

(Maggie Beer- australská celebrita-kuchařka, autorka kuchařek, majitelka bažantí selské restaurace, farmy, sadů, prodává ve svém eshopu kdouloňový (quince) protlak, australská vína, ocet a dokonce vývary, získala řadu ocenění, např. austrálská seniorka roku 2010, viz video níže, které s ní udělali naši austrálští přátelé Mike a Joyce, kteří nás předloni navštívili)

 

Str. 527 v knize Vyživující tradice- vyzkoušela jsem následující recept s tím rozdílem, že jsem vynechala čokoládový extrakt, zpracovala vše manuálně metlou bez jakéhokoliv kuchyňského robota, který bych musela umývat, a neskladovala je v žádné vzduchotěsné nádobě, protože "aby se nezkazily" , je "pro jistotu" během několika dnů zkonzumujeme. Jako ozdobu mě napadlo nastrouhat syrové májové máslo. "Já jsem ale na to nechtěla sýr!!," zlobila se dcerka D.

 

Karobovy fondan Karobový fondán

KAROBOVÝ FONDÁN (dle slovníku vaření: cukrovinková hmota s jemnou strukturou. Má i rozplývavou chuť ...Vyrábějí se z něj bonbony. Přidává se do zmrzlin, p.př.)

Na asi 12 malých čtvrtek

 

1 šálek změklého másla, přednostně  syrového

1 šálek surového medu

1 šálek karobového prášku

1 čajová lžička vanilkového extraktu

2 čajové lžičky čokoládového extraktu (volitelné)

½ čajové lžičky mořské soli

Dejte všechny ingredience do kuchyňského mixéru a zpracujte do hladka. Vyložte pekáč na velký bochník pergamenovým papírem (viz Zdroje) a rozetřete směs do tloušťky asi 1,2 cm. Zabalte do pergamenového papíru a několik hodin chlaďte v lednici. Nakrejte na malé kousky a skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Ingredience Ingredience: máslo, med, vanilkový extrakt, sůl, karobový prášek

Roztirame na papir Roztíráme na papír

Krajeni Krájení fondánu po vytáhnutí z ledničky

Fondany Fondány posypané strouhaným syrovým májovým máslem

 

http://youtu.be/qIW1zpdDjBI