"Když jsem začínal svou lékařskou praxi před dvaceti lety...V té době Americké lékařské sdružení se oficiálně postavilo proti myšlence, že strava má cokoliv co do činění s nemocí a prohlásilo, že používání bylinek, vitamínů a homeopatických léčiv je šarlatánství....Bylo to na základě čtení knihy Westona Pricea, že jsem se rozhodl stát se doktorem, a je to tato kniha, ke které se vždycky navracím, když vyvstanou otázky ohledně výživy...Priceova kniha je důležitá ze dvou důvodů: tím prvním je to, že ukazuje prostřednictvím fotografie, jak zdraví lidé vypadají. Mají široký obličej, bezchybné rovné zuby a svalstvo, pěkně stavěnou fyzickou konstituci. Zadruhé popisuje charakteristiku jejich stravy, kterou lze shrnout do dvou slov: nutrient-dense (s vysokou koncentrací živin). Strava izolovaných zdravých národů byla extrémně bohatá na minerály a vitamíny včetně určitých vitamínů, které se nacházejí pouze v živočišných tucích. Ve skutečnosti to byly potraviny bohaté na živočišné tuky, kterých si tito lidé cenili nejvýše na dobré zdraví, životní sílu, nepřítomnost nemocí a snadné rozmnožování. Žádná z těchto skupin, které studoval, nekonzumovala nízkotučnou vegetariánskou stravu, žádná nejedla všechny své potraviny syrové, žádná z nich nepraktikovala jakýkoliv systém kombinace potravin." Thomas C. Cowan, MD: The Fourfold Path to Healling: Working with Laws of Nutrition, Therapeutics, Movement and Meditation int the Art of Medicine (Čtverá stezka ke zdraví: Práce se zákony výživy, terapií, pohybu a meditace v lékařském umění)

Nedávno jsme doma shlédli zajímavý film  Himalaya- Caravan, a kdo máte možnost, určitě ho shlédněte, protože stojí za to - zda vyjít s tvrdohlavým dědečkem, který snad již zchází z umu, na cestu s jaky naloženými pytli se solí na výměnu za obilí v den, který určili pomocí astrologie či jiných předpovědí  lámové, kteří moc nehospodaří a nechodí s jaky po horách, nebo zda jít v karavaně s mladým a silným náčelníkem a řídit se"zdravým selským", který se postará o to, aby se jim vyhnula sněhová bouře.. Tedy jde (alespoň na začátku filmu) o rozhodování mezi tradicí a  mladým moderním rozumem ( než se obojí spojí...)

Znovu jsem si uvědomila, že ačkoliv dr. Price, pokud vím, nenavštívil země, jako je Tibet či Nepál, kde je patrný vliv hinduistické vegetariánské máslové Indie, ale i Číny, tak to, co tamější lidi po tisíciletí udržovalo při zdraví, je nepochybně živočišný tuk v podobě jačího másla (Jeden autor i nazval svou knížku o Tibetu Jačí máslo, černý čaj, a vyšla i česky) . Nedělám si iluzi o postupné modernizaci těchto zemí a o tom, že i tam je možné si koupit tyčinku Mars či coca-colu, že si čaj dnes nasytí kostkami cukru, ale nejednou jsem četla, že ve vysokých výškách se tradičně horolezci a horalé posilují sušeným masem a že jednou z tradičních hlavních potravin na horách je máslo v čaji či čaj s máslem a solí. Sama jsem to doma zkusila a chutná to tak trochu jako polévka. Trochu jsem se divila, že jeden známý horolezec předal paní Janě Paulové vysoko v horách tatranku, o které prohlásila, že v životě nejedla něco tak dobrého - jenže možná za cenu, že poté ještě rychleji ztrácela síly, o čemž píše ve své mimořádně povedené knížce Jak běžet do kopce, jenže vlastně to bylo od onoho horolezce velice statečné, že se vůbec o cokoliv podělil.

Kniha Jany Paulové Jak běžet do kopce s vystižnými ilustracemi její dcery Adély, moc se povedla...četla jsem ji aspoň dvakrát

Čili jíst mohli Nepálci třeba jen luštěniny s nějakou obilovinou, trochu sýra, jen občas kousek jačího či kozího masa, ale to máslo tam prostě vždycky bylo jako základ v čaji a s ním spolupůsobící vitamíny A, D a K2, díky nimž minerály z himalájské soli využijí. Jak prozíravé. Napadá mě i, že různé himalájské doplňky stravy či čaje dovážené na náš trh jsou jistě nejúčinnější i v tomto kontextu (když je máslo zařazeno do stravy). Onen nešťastný vitamín K2 (živočišný K) mnoha moderním lidem chybí, což je u příjmu vitamínu D údajně relativně nebezpečné, protože se zvýšením příjmu vit. D stoupá potřeba po K2 (faktor X či Priceův faktor), který zajišťuje, aby nedocházelo ke zvápenatění měkkých tkání (a tedy k  žlučníkovým kamenům i u mladých lidí, jejichž rodiče, kteří vyrostli na másle,  je neměli, nebo aspoň ne tak brzo jako oni. Také zajišťuje optimální vývin pěkného obličeje miminka, zejména jeho střední části, viz odkazy) Teprve nedávno (po desítkách let od jeho objevení dr. Priceem) se přišlo na jeho  důležité funkce v organismu, na to, že ho naše tělo využívá jinak než vitamín K1 z rostlin a že není zcela korektní označovat obsah u rostlinných potravin souhrnně vitamínem K, podobně jako uvádět u rostlinných potravin (jako je mrkev, dýně apod.) vitamín A.

Každopádně se mi film Himaláje-Karavana o tradiční kmenové společnosti, který byl nominován jako cizojazyčný film na Oskara, moc líbil -  jednak jako příběh, i jako oživlý obraz.

Postranní sloupek z knihy Vyživující tradice:

Výzkum Westona Pricea je buď mylně vykládán - vitariány (konzumují pouze syrovou rostlinnou stravu, pozn. překl.), nadšenci proti obilovinám a dokonce i vegetariáni prohlásili jeho práci za svou – nebo je ignorován. V zemi, v níž celý ortodoxní zdravotní establišment odsuzuje nasycené tuky a cholesterol z živočišných zdrojů, v níž se pevným inventářem staly prodejní automaty ve školách, kdo chce slyšet něco o potulném zubaři, který varoval před nebezpečím cukru a bílé mouky, který si myslel, že by děti měly požívat olej z tresčích jater a který věřil, že máslo je zdravým jídlem číslo jedna? Ancient Dietary Wisdom for Tomorrow"s Children

Perníčky s máslovou čokoládou, i čokoládovou polevu dělám z másla, má to jedinou nevýhodu: budu muset dělat novou várku perníčků...

Odkazy:

http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2 (spousta informací k vitamínu K2, které nejsou běžně známé, v angličtině)

http://www.csfd.cz/film/38059-himalaj-karavana/ (česky- recezne k filmu)

 

http://youtu.be/GHqEMMVx_Ho