Dají se vyrobit dle různých návodů a receptů, každému vyhovuje momentálně něco jiného, než třeba zase něco jiného vyzkouší...Důvody pro výrobu obyčejné domácí zubní pasty místo nákupu zubní pasty z drogérie vidím zhruba 2:

1) Oficiální doporučení zni takto: "Budeme-li dodržovat pravidelné kontroly v zubní ordinaci a správně provádět ústní hygienu, můžeme úspěšně bojovat s bakteriálním plakem, který je příčinou zubního kazu, onemocnění dásní, pokročilé fáze paradentózy a nepříjemného dechu. Péče o zuby a dásně je velice důležitá. Předejdeme vzniku zubního kazu a onemocnění dásní." Ref. zde.

Zubař Price cestoval a objevil řadu přírodních národů, které měly krásné rovné zuby bez zubních děr a kazů vzdor tomu, že si zuby nikdy v životě nevyčistili zubní pastou (snad dřívkem), nechodili na rentgeny a pravidelné prohlídky k zubaři. Jinými slovy jejich dentální zdraví nebylo závislé na penězích a úrovni "zdravotnictví"
(zubaře neměli),  na pravidelném používání kartáčků a moderních zubních past, ale patrně na něčem jiném, což je z tohoto blogu nabíledni. Netrápili se výběrem kartáčků a zubní pasty, zubní nití či ústní vody.

2)  Nicméně naše těla včetně zubů čelí výzvám moderního života, jako je stres, někdy i ne moc nutričně optimální začátek života, komplikovaný přístup k potravinám s vysokou koncentrací živin, zejména v tucích rozpustných aktivátorů (A,D, K2), složitější přístup k syrovému mléku z pastvy atd. a tak není divu, že se tu a tam zubní kaz objeví a nebo problémy s dásněmi, přičemž špatný dech možná může mít jednu příčinu např. v nemocných krvácejících dásních atd. Zubaři pak dělají dobře svojí práci, ale zbytek je jistě na nás, a to zejména v prevenci. Zkrátka i z estetických i ze zdravotních důvodů (a také abychom nebyli asociální) je třeba si zuby čistit, ale už není třeba používat komerční zubní pasty s fluorem a koktejlem roztodivných chemických látek, i když reklama na takové zubní pasty bude jistě velmi sugestivní a existenci lidí se zdravými zuby bez zubních past a kartáčků by nejspíš vytěsnila. Jeden nutriční odborník Michael Pollan říká: Nekupujte si jakékoliv jídlo, na které kdy byla reklama, nebo které obsahuje víc jak 5 položek. Možná to platí i o zubní pastě...Vyzkoušela jsem výrobu malého množství domácí zubní pasty v tomto složení:

3 čajové lžičky nějakého nasyceného tuku (sádlo, ale možný samozřejmě i kokosový tuk- v tom případě je dobré dát 3 lžíce kokosového tuku a asi 1 lžíci olivového oleje, protože kokosový tuk je nasycenější než to sádlo a mohlo by být příliš tvrdé),

1 lžička jedlé sody (hm, také je to ale vlastně "éčko" , ale někdo se pomocí prášku do pečiva snaží léčit i z rakoviny, protože je to alkaické...)

půl lžičky mořské soli (v USA prodávají i zvláštní jíl)

špetka mleté skořice...

(práše ze stévie - volitelné)

V sádle lze před jeho použitím na pastu po lehkém zahřátí případně vyluhovat bylinky (i el. keramický pomalý hrnec nastavený na I. tak může pomoci), jako je šalvěj, měsíček, nebo koření, jako je hřebíček, kořen vodilky (goldenseal) apod., a pak takové ztuhlé sádlo použít na pastu.

Hodně lidí dává do domácích zubních past kapky esenciální oleje (volitelné), ale

Nejlepší je dát to do plastové nádobky, třeba po nějakém krému (Nivea apod.), aby se to v koupelně nerozbilo...ráda používám do pasty i sušené koření zázvoru, natlučený hřebíček apod...

např. dle zkušené americké bylinářky a léčitelky Susun Weedové, která se ostře proti nim vyhraňuje, jsou esenciální oleje "bílým cukrem" bylinářství a ani v ředěné formě nejsou dle ní vhodné k vnitřnímu použití (do pusinky dítěte i dospělého). Možná by stálo za to (nejen pro sociálně slabší) přidat do pasty špetku dřevěného popela či dřev. uhlí, ale nezkoušela jsem to.  Myslím si, že stačí, aby takováto pasta chutnala a voněla aspoň neutrálně, že jde koneckonců  jen o domácí prostředek na čištění zubů, s nimž nebudeme soutěžit na trhu. Paní bylinářka Juliette de Bairacli Levy v knížce Kompletní bylinková příručka pro hospodářství a stáj píše o dřevěném popelu: ..." je dobře známým čističem lidského a zvířecího těla...vysoce absorbční, nabere do sebe všechny nečistoty...vynese tyto nečistoty ze systému...Divoká zvířata vědí, jakým přínosem je pojídat dřevěné uhlí a když ucítí kouř ze dřeva, se stádem přijdou pojídat zbytek dřevěného uhlí. Pozorovala jsem to v oblasti New Forest v Anglii, kde jsou lesní požáry časté. ...Včely také používají dřevěný popel docela hodně." Str. 173.

Prababička západního oživení v oblasti bylinářství