Čtvrtletník Nadace Westona A. Price Moudré tradice v jídle, zemědělství a umění léčit

Uvažovala jsem, že napíšu (s menší ochotou vyhledem k tomu, že naše děti jsou extrémně zdravé a že kdyby byly všechny děti tak zdravé, přišlo by to naše zdravotnictví příliš draho :-)) pár řádku o nutriční terapii zvané GAPS a  do emailové schránky mi shodou okolností přišel email od Čechů žijících převážně v zahraničí, kteří o této dietě dokonce založili stránky v češtině živá kultura.cz. Současně jsem před pár dny otevřela nejnovější vydání čtvrtletníku Moudré tradice v jídle, zemědělství a umění léčit, kde na mě po otevření koukaly řádky plné zajímavých informací o této dietě a jejich pozitivních účincích s uvedením osobních příběhů lidí.

Velice důležitá kniha ve slovenské verzi...jde o čas, nečekat na konečnou diagnózu dítěte (která bude znít: astma, alergie, autismus,ADHD, ADD, dysraxie, dyslexie, ekzém, astma, nežádoucí reakce po očkování, později deprese, schizofrenie). Psychiatři nezkoumají tělo jako celek, nevidí souvislost mozku s "druhým mozkem", kterým jsou útroby, zejména tenké střevo, kde probíhá poslední fáze trávení, ale možná i netrávení a pronikání toxinů do těla, které produkují nežádoucí bakterie, které v nich jsou stále více po éře antibiotik, antikoncepce, průmyslových potravin, stresu, léků apod.! Milí (budoucí) rodiče-určitě si utíkejte rychle přečíst tuto knihu, zdá se mi velice důležitá, neřeště samostatně něco jiného, ale aspoň současně čtěte i tuto knihu, jde o čas a zdraví dětí!!! Velice důležitá kniha (!!) ve slovenské verzi...rychle si ji sežeňte a nečekejte na konečnou a jistější diagnózu dítěte (která již byla či by možná  mohla znít: astma, alergie, autismus, ADHD, ADD, dyspraxie, dyslexie, ekzém, astma, nežádoucí reakce po očkování, ...později deprese, schizofrenie). Psychiatři nezkoumají tělo jako celek, nevidí souvislost mozku s "druhým mozkem",  kterým jsou útroby, zejména tenké střevo, kde probíhá poslední fáze trávení, ale možná i "netrávení" a pronikání toxinů do těla "děravým" střevem, které nepocházejí jen z jídla, ale hlavně je pořád produkují nežádoucí bakterie, kterých je v našich útrobách z generace na generaci  stále více po éře antibiotik, antikoncepce, průmyslových potravin, stresu, léků apod.! Milí (budoucí) rodiče-určitě si utíkejte rychle přečíst tuto knihu, zdá se mi velice důležitá, neřešte zvlášť něco jiného, ale aspoň současně čtěte i tuto knihu, jde o čas a zdraví dětí, jejichž zdravý vývin nepočká!!! Ano, prudký nárůst autismu atd. má jistě spojitost s hliníkem, rtutí atd. ve vakcinách, ale prvotní predispozice je v některých případech špatná mikroflora!

Kniha Gut and Psychology syndrome od lékařky a současně neuroložky a výživářky ruského původu (s ještě milým ruským přízvukem)Natashe Campbell-McBrideové , která plně  podporuje Nadaci Westona A. Pricea. Kniha vyšla ve slovenštine (!!) pod nazvem Syndrom travenia a psychologie: prirodna liečba (nesmírně důležitá kniha!!-pro všechny rodiče, nejen ty, jejich malé dítě má již za sebou 1. astmatický záchvat, diagnózu autisty apod., čím dříve se začne léčit příčina, tím větší šance na úplné zotavení-vyšla již celá kniha o úspěšných vyléčených případech Gaps Stories)

A tak tedy jen pár slov k dietě GAPS. Jde o akronym (zkratku z počáteč. písmen) Gut and Psychology Syndrome – Syndrom  "břicha" a psychologie), ono to slovo "gut" se používá k označení břicha či útrob, ale v tomto případě spíš jde o střevo, přes které přecházejí do krve živiny. V kostce: stav střevní mikroflóry a fungování trávení ovlivňuje fungování mozku!! Pokud špatná mikroflora způsobí, že stěny střev jsou sítem pro toxiny do krevního řečiště, tyto toxiny se dostanou i do mozku a vznikají různé poruchy pro nálepky autismus, ADHD, astma. Je nesmírně důležité začít s dietou Gapst, která postupně tuto mikrofloru vyléčí, co nejdříve, do 5 let je šance na úplné vyléčení. Dieta má Úvodní fázi a poté plnou dietu GAPS. Nárůst nemocí jako je autismus (dnes epidemie) lze pozorovat od konce 2. svět. války, tedy od používání antibiotik, které tuto mikrofloru ničí spolu s dalšími činitěli+odvykli jsem si na mléčně kvašené staromodní nápoje a probiotika. Dítě ji dědí po mamince a získává jí při průchodu porodními cestami. Obvykle ale maminka nemá moc zdravou střevní mikrofloru, protože je z generace, co vyrůstala na antibiotikách,  a průmyslovém jídle a brala hormonální antikoncepci, co údajně též velice ničí mirkofloru. Pokud střevní mikroflora není zdravá a plná žádoucích baktérií, neplní fuknci vyživování, ale spíš tělo otravuje toxiny, proto i dětmi mají snadno negativní postvakcinační účinky, protože nemají dobrou imunitu danou zdravou mikroflorou. Celá rodina by se touto dietou měla léčit, s každou generací s problém nezdravé mikroflory akorát víc prohlubuje.

Z oficiálních stránek gaps.me lze vyčíst, že : GAPS je stav, kdy dochází ke spojení mezi funkcemi trávicího systému a mozku. Tento termín vytvořila dr. Natasha  Campbell-McBrideová, MD… v roce 2004 po práci se stovkami dětí a dospělých s problémy neurologickými a psychiatrického charakteru, jako jsou poruchy autistického spektra, poruchy pozornosti a hyperaktivity (ADHD/ADD), schizofrenie, dyslexie, dyspraxe, deprese, obsesivně kompulzivní porucha, bipolární porucha a jiné neuropsychologické a psychiatrické problémy. Dr. Campbell-McBrideová je autorkou knihy : Syndrom břicha a psychologie. Přírodní léčba autismu, ADHD, dyslexie, dyspraxie, deprese a schizofrenie. Tato lékařka ruského původu se silným ruským přízvukem se svým manželem silně podporuje Nadaci Westona A Pricea. V podstatě usoudila, že tyto diagnózy či virtuální "škatulky" , do které epidemicky rostoucí počet děti či dospělých zapadne ( i když údajně nikdo ji do ní nezapadl úplně přesně) jsou jen různé strany stejné mince - trávicí trakt u těchto osob nefunguje tak, aby tělo a zejména mozek dostával živiny, které potřebuje. (Říká, že naše útroby jsou náš druhý mozek, který s tím v hlavě komunikuje, pokud nefungují, tak proto že  v nich nejsou ty správné bakterie, narušuje se naše imunita, není, kdo by odváděl toxíny z těla (třeba rtuť,) máme alergické reakce, toxiny v těle, v orgánech, jako jsou játra, plíce, mozek, onemocníme na dnešní astma, autismus, poruchy učení atp....Zjistila, že takové děti mají abnormální střevní flóru... Jednou z příčin "záchvatu jejich touhy po sladkém" mohou být bakterie, které se cukrem živí a "odmění" nás endorfiny, takové dítě  je vybíravé (a chce je plotoviny, jako jsou sladkosti, těstoviny z bílé mouky) ani ne proto, že je malý tyran, ale že je "narkoman" závislý na cukru.Často jako první pomoc pomůže kvašený nápoj, kokosový tuk...(Srov. přednáška níže...) Možná jsem se zmiňovala již jinde o tom, že sice ne každý, kdo má problémy se vstřebáváním živin, má automaticky i psychické obtíže, ale že se zjistilo (viz Vyživující tradice), že třeba schizofrenici mají nedostatek vitamínu B3 a 12**.

Pokud jde o obavu z masa, samozřejmě by to mělo být maso pokud možno z pastevního chovu a rozhodně ne libové, v jídelníčku má být spousta živočišných tuků. Jinak k masu píše:
"Po strávení a vstřebávání masa a ryby  se v tkáních těla hromadí kyseliny. Po strávení zeleniny se naše tělo stává zásaditým. Kombinovaním masa a zeleniny vyrovnáváme  kyselost organismu, což je nesmírně důležité, protože ani příliš kyselé, ani příliš zásadité prostředí není zdravé. ..." str. 106

Dietou GAPS se lapidárně řečeno nastolí zdraví trávicího traktu - detoxifikuje se (třeba i odstraněním* amalgámových výplní ze zkažených zubů**), zacelí konzumací kvalitních živočišných tuků od staromódně chovaných zvířat na zelené pastvě a ne na jadrném krmivu ve velkochovech (tedy tucích, které obsahují to, co BY obsahovat měly, tzn. mj. vitamíny A, D a K2, které fungují synergicky) i želatiny (přitahuje trávicí šťávy, pomáhá trávit) z poctivých kostních vývarů (zpočátku ale jen pár hodin vařených, ne dlouho tažených, podávat přes den i několikrát jako teplý nápoj, dálei zázvorový čaj) a osídlí se blahodárnými bakteriemi pomocí mléčně - kvašených jídel (tedy ne nutně z mléka, ale obecně bakterií lactobacillus) a mléčně kvašených nápojů (třeba řepný kvas, na něhož je recept zde). Snad by se dalo i nepřesně říci, že tato dieta je jakýmsi "předskokanem" stravy (úvodní a přechodná strava) dle zubaře Weston A. Pricea a vůbec nadace nesoucí jeho jméno a odkaz. Zlepšení či ukončení pak nastává u těchto problémů: kožní obtíže, jako je akné a ekzém, dále astma, autismus, alergie, poruchy učení, úzkost, deprese, chronická zácpa, bipolární porucha atd.

Toto přepuštěné máslo je v podstatě lékem: je od naši krávy Bohušky plemene Jersey, která je adaptována pouze na trávu, navíc je uděláno z másla z květnového či červnového...

Jako náhražku sójové omáčky používám na dochucení šťávu (tzv. zelňovku), která mi zůstane na jaře po kvašeném zelí. Jde o kvalitní keltskou solí zpola nasycený roztok plný laktobacilů a vydrží ve výborném stavu velmi dlouho. Když přičichnu ke skleněnému hrdlu láhve, hádala bych, že je to něco mezi sójovkou a tekutým kořením Maggi. Jistě by stálo za to do této "zelňovky" přidat lístečky libečku. Polila jsem tím Neilovi vajíčkovou omeletu se strouhaným sýrem a česnekem dělanou na másle.

V Moudrých tradicích jsem si se zájmem přečetla text o holčičce, které v 9ti letech diagnostikovali bipolární poruchu (také pořád hovořila o sebevraždě) a chlapečkovi trpícím záchvaty, jemuž lékaři nepředpovídali, že se dožije 3 let. Když se nutriční specialistka na GAPS dietu podívala u těchto dětí na to, na co se obvykle čtenáři díla zubaře Pricea a Sally Fallonové dívají, bylo vidět, na čem mohou rodiče zapracovat, pokud chtějí. Totiž: děti byly počaty příliš brzy po starším sourozenci, rodiče před početím jedli nízkotučnou stravu, tatínek byl závislý na bílém cukru, dítě vyrostlo na umělé výživě s fruktózou, matka před početím dlouho brávala hormonální antikoncepci, trpěla vaginálními kvasinkami,  a sama jako dítě vyrostla na antibiotikách a jedla průmyslově zpracované potraviny (Sally Fallonová jim říká "pornografické potraviny"). Zkrátka dítě nezískalo ( "nezdědilo") od matky ani z jídla po narození  zdravé bakterie, které by se usídlily v trávicím traktu, a trpělo chronickými záněty uší, mandlí, nosu atd. Když chlapce začali rodiče krmit domácí umělou výživou na bázi masa (viz recepty z Vyživujících tradic), fermentovaným olejem z tresčích jater, živočišnými tuky a kostními vývary obsahující želatinu

želatina z kostních vývarů je používaná při nutriční terapii, blahodárně působí na trávení, více ke kostním vývarům viz Částé dotazy, nebo štítek Kostní vývary

, dítě přestalo mít nejen 100 záchvatů denně, neumíralo, ale začalo prospívat a dokonce navazovat oční kontakt a hihňat se. Lékařka jim na to odpověděla něco jako "opravdu se to nestává" a že by "neměli příliš podléhat nadějím", ale určitě "pokračovat v čemkoliv podobném, co pomůže..." Velmi se také změnilo chování holčičky.

Probiotika, která dr. Natasha Campbell doporučuje pro lidi se syndromem Gaps, jsou k dostání i v českých lékárnách. Např. Bio-kult... Probiotika, která dr. Natasha Campbell doporučuje pro lidi se syndromem Gaps, jsou k dostání i v českých lékárnách. Např. Bio-kult...V knize Syndrom trávenia a psychológie  se píše: "Když jste našli dobré probiotika, musíte vědět, jak je používat. Všechny dobré probiotika s terapeutickou silou mají způsobit tzv. die-off" reakci (reakci vymírání čili endotoxínovou reakci)). .Když se do trávicí soustavy dostanou  probiotické baktérie , začnou ničit patogénní bakterie , viry a kvasinky. Když tyto umírají, vypouštějí jedovaté látky . Toto jsou ty toxíny, které způsobily autismus, schizofrénii či hyperaktivitu vašeho pacienta. Jakékoliv příznaky má váš pacient, dočasně se to může zhoršit. Pacient se může cíti nezvykle  unavený, celkově bez nálady , nebo mít třeba výrážky. Je to jen dočasný stav a obyčejně trvá několik dní, možná několik týdnů." Str. 172. (Raději nechť si čtenáří sami přečtou důkladně celou knihu.) Jedna kapsle s má začít brát na lačno s teplou minerální vodou, postupně 2-4 denně-, áno a večer, pokud nedošlo k žádnému die-off účinku, nebo pokud odezněl. (Srov. str.277 v knize Nourishing Traditions Book of Baby and Child Care)

Žloutek od slepic s výběhem na trávník je výbornou výživou pro mozek spolu se špetkou kvalitní soli. "Sůl je potřebná k aktivování tvorby gliálních buněk v mozku, buněk, které vytvářejí spoje a pomáhají nám rychleji myslet." SWF

Bohužel je málo lékařů a psychologů či psychiatrů, kteří by zároveň doplňovali léčbu pacientů nutriční terapií GAPS či dle dr. Pricea a Sally Fallonové a pokud už něco doporučí, leda nízkotučnou a nízkocholesterolovou dietu - ta nás ale nezbaví dokonce ani nadbytečných kil, neboť jak už jsem jinde citovala z knihy Vyživující tradice: na sbíraném (odstředěném a tedy nízkotučném) mléce sedlák vykrmí svá prasata. Jenže a asi si na to, co chci říci, vypůjčím slova recenzenta knihy Johna Nicholsona The Meat Fix: How a Lifetime of Healthy Eating Nearly Killed Me! [Šlehnutí si masa: Jak mě celoživotní zdravé jídlo přizabilo!,] která je příběhem mladého páru, který se odstěhoval blíž k přírodě a z etických důvodů (aby nezabíjeli zvířata) začal žít vegánsky (ovoce, zelenina, obilí, sója) a měli tolik vážných zdravotních problémů, že je to až k zasmání, pokud člověk bere vše s humorem ("jedli víc vlákniny než kůň").  Nakonec se bolestně (protože dlouho nenaslouchali svému tělo a nechtěli se probudit ze svého přesvědčení) prokousali ke zcela jiné stravě, ale píšou o ní: "Pokud jste ve vládě, opravdu chcete prosazovat informaci, díky které bude obyvatelstvo možná zdravější, ale nepochybně by znamenala kolaps či úpadek potravinářského a zemědělského průmyslu, který zaměstnává hodně lidí a odevzdává mnoho dolarů na daních?" Ostatně i potravinářský magnát Babiš se  zaštiťuje tím, že zaměstnává mnoho lidí.

http://youtu.be/Z_0NvcJZwa8

Odkazy:

http://zivakultura.cz/o-nas/   Stránky paní Jany Dell-Plotnárkové žijící v současné době v Austrálii a manželů Kremsových často pobývajících v zahraničí, stránky se věnují dietě GAPS (Gut and Psychology Syndrom – Syndrom střev a psychologie) a jsou v češtině!

http://sahmville.blogspot.cz/2011/02/autism-improvement-on-video.html (Stránky v angličtině, patří mamince, která zaznamenala velké zmírnění projevů autismu u syna po přijetí diety GAPS a částečně W.A. Pricea, viz i její video)

Čtvrtletník Wise Traditions in Food, Farming and The Healing Arts

Svazek 13. číslo 2, 2012

Breakingtheviciouscycle.info

----------------------------------------------------------------------------------------

*  Je třeba ale vyhledat zubaře, který si je vědom určitých rizik při manipulaci s amalgámem při jeho odstraňování a z mé zkušenosti není třeba vysvětlovat či začít diskutovat o důvodech pro odstranění amalgámu jiných než estetických, zdá se mi zbytečné zavádět na toto kontroverzní téma řeč ze zubařem, který jistě odvede dobrou práci. Myslím, že nemůže uškodit pít před a po zásahu očistné bylinkové čaje nebo kombuchu. Osobně bych to nedělala před otěhotněním a v době kojení. V knize Doba jedová (od profesorů Strunecké a Patočky) se k tomuto tématu píše:  " Podle stanoviska Státního zdravotního ústavu ČR se však odstraňování starých amalgámových výplní nedoporučuje, protože znamená riziko uvolnění rtuti ve formě velmi jemného aerosolu a vede ke zvýšení hladiny rtuti v krvi.Proto je potřeba vážit nutnost zásahu do starých výplní s maximální opatrností, zejména u těhotných žen a žen plánujících početí. Ohrožen je však zejména ošetřující personál: Ve vlasech stomatologů a sester u nás byla zjištěna koncentrace rtuti do 10 ug/g, což je sice v limitu bezpečných dávek WHO, ale mnoho násobně překračuje výskyt u české profesionálně neexponované populace." str. 181

**Pokud vím, radikálně se k tomuto problému postavily skandinávské státy, které ho zakázaly. Mraky materiálu k tématu amalgámu jsou od lidí z okruhu Nadace Westona Pricea, ale cituji k tomu zde ze stránek českého a v tomto smyslu osvíceného zubaře MUDr. Martina Neumanna: Amalgám se v zubním lékařství používá více než 150 let a v České republice se zcela určitě zhotovuje nejčastěji. Bezpečnost a toxicita amalgámu je ale stále živě diskutována. Vědci si ani dnes nejsou jisti, nakolik amalgám poškozuje zdraví lidí. Existují zcela protichůdná vědecká tvrzení - studie, které tvrdí, že je amalgám bezpečným, trvanlivým a levným výplňovým materiálem a že ze všech amalgamových výplní se během života do organismu uvolní obdobné množství rtuti jako při konzumaci mořských ryb typu tuňáka. I z těchto studií však vyplývá, že určité množství rtuti se z výplní do lidského organismu uvolňuje a někteří vědci tvrdí, že amalgám může být zodpovědný za mnoho spolu nesouvisejících příznaků jako jsou deprese, únava apod. Další uvádějí, že rtuť z amalgámových výplní snižuje počet T-lymfocytů, což ovlivňuje imunitní systém a může vést k autoimunitním onemocněním jako roztroušená skleróza, lupus erythematodes. Amalgám také může hrát roli faktoru zhoršujícího stav pacientů s alergiemi nebo leukémií [Zbyněk Mlčoch: Otrava (intoxikace) rtutí - příznaky, projevy, léčba, prevence, amalgám]. 
Jejich odpůrci poukazují na to, že škodlivost amalgámu nebyla jednoznačně prokázána, což se ovšem nedá dle našeho názoru interpretovat, že by tomu tak reálně nebylo. Obzvláště podezřelá je součást stanoviska komise EU, ve kterém se m.j. uvádí, že: „Omezení užívání amalgámu by mohlo poškodit finanční stabilitu zdravotních systémů…“ Skoro se tak nabízí podezření, že komise nadřazuje kolektivní stabilitu svých zdravotních systémů nad zdravotní rizika způsobená aplikací amalgámu jednotlivcům. (Cit. z http://www.mujzubar.cz/vyplne.html)

** "...psychiatr F. Curtis Dohan, který si všiml, že schizofrenní pacienti byli méně často hospitalizováni v době II. světové války, kde nebyl dostupný chléb...", podobně na Nové Guiněji tuto nemoc neznali, pokud zůstávali na tradiční stravě. (Srov. str. 47 Wise Traditions, Svazek 13, číslo 2)