"Jako jest nejlepší mléko z  letního krmení krav čerstvou pící, tak je máslo v létě hodnotnější, protože je bohatší na vitamíny, jež jsou nadto provázeny pěknou jeho žlutou barvou. Hospodyně asi vypozorovaly, že žluté máslo je chutnější a tedy i na trhu hledanější, a proto zimní bledé máslo přibarvovaly šťávou ze syrové mrkve, nakapanou ještě do smetany...hotové ještě v několikeré vodě vytlučené máslo se  upravovalo do různých forem...na Skutečsku se máslo zase vyválelo v placku a stočilo, takto "rolované" se pak na trhu nejdráže platilo...Máslo je totiž nejhodnotnější tuk ze všech." (M. Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová, str. 200-202)

Samozřejmě, že provitamín A z mrkvové šťávy, který naše tělo neumí zrovna efektivně na vitamín A přeměňovat a dle Sally Fallonové obzvlášť malé děti a staří lidé či lidé s oslabenou šítnou žlázou,  není stejně cenný jako vitamín A. Před několika lety jsem doma měla máslo z Polska, kde bylo na obalu uvedeno barvení  mrkvou...

Neil nazval v angličtině naše následující video Bláznivé krávy, které si "šlehnou" trávy a plevele. Ony totiž po jarní čerstvé trávě velmi baží. Natočili jsme moment, kdy jsou krávy po delší době zase vypuštěny na pastvinu, kterou jsme nechali pořádně narůst, aby ji nezačaly spásat předčasně (příliš krátkou trávu) a oslabovat ji a tím dávat šanci jen určitým plevelům. Nejprve krávy běží do ohrady (kráva a její jalovice), poté až se trošku zklidní, dál na pampeliškovou pastvinu. Chvílemi nechal Neil video zrychlit. Vidět je později možno i záběr na býčka Ivánka na vodítku s Parelliho ohlávkou, horsemanship funguje i na krávy.

 

Odkvetajici pampelisky na louce v Mladocove

Povídá se, že býci mléčných plemen jsou nebezpečnější, nevím to zcela jistě, ale jedno možné vysvětlení je to, že tito býčci byli dříve než masná plemena od matky odstaveni, a tedy i od jejího úkolu ho "zestádnit" (socializovat). Je vidět, že si Neil snaží obhájit svůj "osobní prostor", nepustit do něho býka (který je spíš drzý než přátelský tím, že chce občas blíž k Neilovi), aby na něho nezačal zkoušet svou hru na dominanci, kterou pak chvílemi hraje se svou matkou (kterou chce trkat), Neil jí v těch chvílích trochu pomáhá, aby býček nezjistil, že je už skoro silnější než ona. Pokud by tuto hru chtěl hrát s člověkem, ten by neměl proti býkovi šanci mu ukázat, že je šéfem stáda. Pokud by byl býček od mala na venku s přirozeně různě starými krávami či býky, především matkou, brzy by se nejspíš ukáznil a respektoval pravidla chování.

Jasmina

Pokud však na omezený prostor naženeme stejně staré mladé býčky, je mezi nimi větší konkurence, větší touha po srovnávání sil, víc třenic než touhy po učení se jeden od druhého a po spolupráci a pro jednu jedinou krávu ve stádě je pak obtížné problematické jedince "socializovat". (Zkrátka jako tomu může být ve škole.)
http://youtu.be/gnGcyEAetfA

OPRAVDOVÉ MLÉKO Z TRÁVY: Jarní sladká smetana z mléka krávy Jersey se usadila nahoře