Nourishing_traditions_book

 

Na těchto stránkách se můžete každé pondělí v kategorii Recepty setkat s dalším v mé kuchyni vyzkoušeným receptem a virtuálně tak přičichnout k pochoutkám (na mých fotkách), které byly uvařeny v předcházejícím týdnu.  K vaření mě inspiruje téměř 700stránková kniha vydaná v roce 2001 VÝŽIVNÉ TRADICE: KUCHAŘKA, KTERÁ JE VÝZVOU POLITICKY KOREKTNÍ STRAVĚ A DIKTÁTORŮM STRAVY, kterou napsala a v roce 2001 vydala paní Sally Fallonová, zakladatelka Price-Pottengerovy nadace. Sally Fallonová v USA iniciovala také Kampaň za skutečné mléko (Realmilk.com). Knihu Pricea objevila v 1. polovině 70. let a na oné kuchařce začala spolupracovat se svou kolegyní Mary G.. Enigovou, PhD poté, co jí odrostly čtyři zdravé děti.
   Když se obrazně řekne "výživující" tradice, někdo si představí klasickou kuchyni toho kterého národa- anglická kuchyně, italská, japonská atd. Domnívám se, že slovo tradice jinak obvykle spoléhá na naši krátkou historickou paměť. V knize se "tradiční kuchyní" myslí především kuchyně či způsob úpravy jídla PŘED PRŮMYSLOVOU REVOLUCÍ, ale i tak byla studnice moudrosti předků pomalu zakalována postupným vývojem civilizace, válkami a v neposlední řadě rozvojem trhu a měst.

 

 

Photo_feb_27_1_07_40_pm

 

      Na zadní straně přebalu knihy Výživné tradice se o ní píše:

 

Diktátoři stravování nechtějí, abyste věděli, že...

 

     Vaše tělo potřebuje staromódní živočišné tuky
     Hypermoderní polynenasycené tuky pro vás mohou být špatné
     Moderní celozrnné výrobky mohou způsobit zdravotní problémy
   Tradiční přílohy podporují trávení a vstřebávání
   Moderním zpracováním potravin naše jídlo ztrácí na přirozenosti, ale
  prastaré způsoby uchovávání potravin ve skutečnosti zvyšují výživnou hodnotu
  ovoce, ořechů, zeleniny, masa a mléčných výrobků!
Konečně úspěšná výzva politicky korektní výživě a diktátorům stravy!

 

Výživné tradice, které povolávají zpět kulinářské zvyky našich předků a vyhlíží budoucnost mladých a starých s pevným zdravím, nabízí moderním rodinám fascinující vodítko k moudrým rozhodnutím ohledně jídla a správných technik pro jeho přípravu. Badatelka v oblasti výživy Sally Fallonová spojuje moudrost předků s posledními nezávislými a precizními vědeckými výzkumy. Revidované a upravené druhé vydání obsahuje přes 700 chutných receptů, které potěší jak náročné gurmány, tak zaneprázdněné rodiče.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukázky z recenzí k prvnímu vydání: 

Musím doporučit... Výživné tradice od Sally Fallonové. První kapitola míří tak přesně do černého, že se trochu stydím za přebírání jejich myšlenek. To, na co poukazuje, je, že nezávislí výrobci potravin - jako jsou lidé, kteří nám dodávají maso, drubeží, vejce a máslo - si nasazují nejnižší marži v průmyslu. Lidé, kteří produkují "junk food" ...mají neuvěřitelný profit z investovaného kapitálu, protože vyrábějí s nízkými náklady a mají velmi vysoký zisk.

                                 Robert C. Atkins, MD

                                 Autor knihy Atkinsova nová revoluce ve stravování

Výživné tradice... je víc než kuchařkou - je to výchova, která vás přivede k "vaření s pýchou", poněvadž budete vědět, že své rodině dáváte správnou stravu na celý život stráveném v dobrém zdraví a elánu. Teď je to skutečná "radost z vaření"!

                                      William Campbell Douglass, MD

                                      Autor knihy Mléko

 

Výživné tradice...je dílem génia...bohatě encyklopedické... Utíkejte, nechoďte k nejbližšímu telefonu a objednejte si  Výživné tradice.

                                    Clara Felix

                                    Autorka Dopis Felixové

Tato kuchařka je unikátní...hází rukavici na výzvu "diktátorům stravy".

                                                 Beatrice Trum Hunter

                                                Autorka Spotřebitelé, bděte!

 

Jako přesvědčený vegetarián, jimž jsem 25 let, jsem otevřel knihu Sally Fallonové, kde byla spousta receptů s masem, a okamžitě ji zase zavřel. Jenže pak jsem si uvědomil, že na ní musí být něco víc než jen to. Je v ní... byl jsem překvapen bohatstvím informací, které mi pomohly (dokonce coby vegetariánovi) lépe vybírat potraviny a ty potraviny, co jsem si vybral, upravit tak, abych z nich získal maximální výživu.

Peter Hinderberger, MD, bývalý prezident Asociace lékařů  se specializací na antropologickou medicínu

Počítal jsem s tím, že to bude jen otázka času, než si lidé uvědomí, že nízkotučná a nízkocholesterolová strava je velmi přeceňována svými zdravotními účinky. A nyní tu máme autorku kuchařky, která píše o jídle a je si vědoma politicky korektních dezinformací o výživě a jež má zároveň znalosti i odvahu zpochybnit domněnky, kterými tyto mylné informace jsou.

                                       Gene Logson

                                      Autor Vzpurného hospodáře