Již je málo sněhu, ale jinak lze kola sundat a vyměnit je za sáně...

Stručná rekapitulace toho, co se snaží Neil či já většinou anglicky na videích sdělit:

Absolutní základ je to, že kůň není predátor, jako pes či medvěd, ale zvíře, které kdysi lidé a jiní predátoři lovili. A proto je ideální se ke koni takto nechovat (nepoplacávat po krku).  Neil popisuje, jak postupně uvyká Noukiho na"cosi podivného" (postroj s chomoutem a vozík), co ho může k smrti děsit zvukem či tíhou, která sníží jeho šanci na efektivní útěk před predátory, Neil se ho i Jasmínu snaží s ohromnou dávkou trpělivosti desenzibilizovat, netrestat za to, že se bojí, aby na nic nepřiměřeně nereagoval(la).

http://youtu.be/BJAgjGX7hAI

Pokud zůstane stát tam, kde má, dále na něho netlačí a "odmění" ho tím, že mu dá pokoj a klid a ticho. Děti kolem koně začátečníka by neměly pobíhat jak smečka pejsků či vlků, jinak kůň nebude v pohodě. Pouze mírně ho Neil vystavováním oněm podivnostem "tlačí ven z jeho zony pohody"(psychoterapie před fobiemi), aby pochopil, že to, čeho se bojí (třeba i obyčejného malého šustivého sáčku, že ho asi zabije...) se není třeba bát. Neil přes něho (jí) přehazoval i velkou plachtu tak dlouho, že se ji přestali bát a obecně získali větší sebedůvěru a smělost. (Jeden pan v Anglii desenzibilizuje koně i proti barelu na silnici, který vypadne  z náklaďáku, takže jsou jeho koně úplně bomběodolní, absolutně spolehliví a 100% nepanikařiví. ) Jasmíně, která se bála vstoupit s vozíkem do úzších vrat stodoly dal Neil tolik času, kolik potřebovala, aby jimi prošla bez většího stresu a úzkostí. (Pan Parelli říká, že to nebude trvat déle než 3 dny...). Ve fázích používá Neil nejprve slovo whoa (prr) či walk on (vjo), pokud neposlechne, tak nastupují další fáze (nikdy bití, jen ji způsobí iritující nepohodu, otravování otěžemi), až ustoupí a půjde  či se zastaví, podle toho, co se po koni chce (protože pak nastává odměna v podobě "pokoje" , kdy po ní nic Neil nechce. )

http://youtu.be/eHtIDAvQicE

Koně trénuje, abychom na jaře mohli trošku víc pole obdělat na brambory, vždyť na svatého Řehoře, liný sedlák, co...Před jízdou kočí dělá "předletovou kontrolu pilota", zda je kůň v pohodě a nebude panikařit.

Louky jsou ideální na trénink, vice na youtube,com   ndudman8