Photo

Vypadá to, že se George Bernard Shaw k vegetariánství dostal hlavně proto, že šlo o jednu z módních záležitostí mezi anglickými intelektuály, které obdivoval a jimž záviděl. Přitahovali ho původní Fabiáni…a díky jejich zájmu o reformu výživy se dostal k Henrymu S. Saltovi, autorovi knihy, jež dodala revoluční náboj Ghándhího myšlenkám….Shaw sice z vegetariánství neodstranil image zvláštnosti u veřejného mínění, ale udělal toho dost, aby veřejnost přesvědčil, že jde o velice zdravou životosprávu….Přesto byl Shaw donucen připomenout novinářům, “že vegetariánství neznamená žít jenom na zelenině.” Shaw jedl sýr, máslo, med, vejce a příležitostně olej z tresčích jater. Musel rovněž brát výtažky z jater na svou chudokrevnost, se kterou začal mít vážné problémy v roce 1938, když mu bylo 82 let. Jde o běžnou obtíž u vegetariánů, kteří nejedí mnoho vajec, a jež je způsobena nedostatkem vitamínu B12. …Tento vitamín se nachází pouze v potravinách živočišného původu a bohužel zatím není možné ho syntetizovat v laboratořích. Jeho bohatým zdrojem jsou játra, ledviny a maso mlžů.
     Novináři na to ale přišli (že George Bernard Shaw bral výtažky z jater) a samozřejmě to pro ně bylo dobré sousto, že Starý velikán vegetariánství ve svém stravování “podvádí”.  Alexander Woolcoot to rozhlásil po Americe a hned z toho byl v Americké vegetariánské straně oheň na střeše, že jejich idol má brát výtažky z jater.  Symon Gould z této strany mu psal dopisy s takovou zuřivostí, že si člověk umí představit, jak by dramatika nechal raději zemřít neposkvrněného, než aby dál žil smysluplným životem díky jídlu živočišného původu. Shaw mu nakonec v roce 1948 napsal dlouhý otevřený dopis, v němž mu bez obalu sdělil, aby nepřeháněl přínos vegetariánství a aby udržoval morální a náboženská tvrzení ohledně stravování v rozumné míře. Poukázal rovněž na to (a bohužel to platí stále), že přísně vegetariánská strava bez mléčných potravin může coby obživa stát spoustu peněz kvůli potřebným ořechům a podobným poněkud drahým zdrojům bílkovin jakožto náhrady bílkovin živočišných: “Musíte si zapsati za uši, ” psal Shaw podrážděně, “že není nikdy lacinější žíti jinak, než jak žije kterýkoliv jiný člověk, a že na tak zvaný prostý život nemá chudobný prostředků.”

                                                                                                                                      Terence McLaughlin Strava póvlu

(Přeloženo z Nourishing Traditions: the Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and Diet Dictocrats, str. 308-309)