V původním receptu šlo o zvěřinu, a protože jsem neměla takové maso k dispozici, použila, tedy odkostila jsem plecko a zadní končetiny z kůzlete (asi 1/2 kg masa) a nakrála ho na malé kousky. Z kostí jsem uvařila silný vývar (asi 4 hodiny vařila), který byl po vychladnutí jako rosol (viz mé foto).

 

Ingredience:

 

1/2 kg kůzlečího masa na kostičky
1 velká lžíce čerstvého zázvoru
1 citron
1 lžička sladké sušené papriky
špetka pepře
1 dcl bílého vína
2 dcl rosolu z vývaru z kostí
asi 1/2 l domácích povidel bez cukru
sůl
jablečný ocet
3 polévkové lžíce smetany
svazeček petrželové natě

Maso poklepeme klepáčkem a dáme do mísy společně se šťávou z citronu, bílým vínem, pepřem, paprikou, strouhaným čerstvým zázvorem a solí. Směs dobře promícháme, přikryjeme svačinovou folii a uložíme na noc či dvě do lednice.

 

Maso krátce podusíme na přepuštěném másle nebo olivovém oleji nebo sádle.. Když je maso měkké, vyndáme ho z pánve (osobně používám litinovou pánev - je těžká, snadno se nepřevrhne a vydrží generace) a dáme do kastrolu pod pokličku a ještě přikryjeme útěrkou, aby nám nevychladlo- vše se pak podává teplé. Do pánve, kde se dusilo maso, přidáme trochu vína, zulc z kůzlečích kostí a švestková povidla. Vše povaříme, vařením omáčky ubude, až je směs hustá, nakonec, když omáčku odstavíme, přidáme lžíci octa, 3 lžíce smetany a dobře promícháme. Kromě této omáčky jsem k masu podávala vařené jáhly dle návodu a ozdobila je petrželí (viz fotka).

 

Jde o velice chutné jídlo, které celou mou rodinu  v tomto předmikulášském období zahřálo.

 

Photo_nov_29_12_02_04_am
Photo_nov_29_12_04_52_am