"Tady jsou ty stáje, tady jsme měli kravičku..." Libuše Šafránková (1953-2021)

"Vyrůstala se zvířaty. Prarodiče ze strany jejího otce měli statek ve vesničce Synalov u Tišnova, tam k nim získala až milující vztah." pamětník, Jaroslav Rektořík

Z filmu Babička (1971)

Z filmu Babička (1971)

Myslím si, že citace z dokumentu o oblíbené české herečce nepotřebuje příliš podrobné vysvětlení pro ty, kteří trochu znají odkaz zubaře Pricea.

Vždycky jsem si říkala, že tato půvabná herečka s kulatým dětským obličejem se musela narodit někde na vesnici a mít přístup k domácímu mléku.

V jednom dokumentu zaznělo, že pocházela z vesnice u Brna, navštívili v něm se štábem stavení, kde s nadšením popsala, kde měli kozu a kde krávu. Její mladší sestra má sice malinko jiný obličej, ale také velice půvabný, je mezi nimi dostatečný věkový rozdíl. Přála bych si, aby se lidé zamysleli, zda její půvab, na němž se lidé instinktivně shodnou, je jenom hříčkou náhody či geny.  Občas se mi navíc zdá, že s každou novou moderní pohádkou se zubní oblouk a struktura obličeje princezen (i princů) zužuje, že se hezké princezny už nerodí, protože nemají přístup k domácímu mléku s vitamínem A, D a K2 MK-4, který zajistí pěkně vyvinutý normální obličej. Obličej, který je přirozeně hezký, proto je normální,  nepotřebuje nános make-upu, úpravu nosu, rovnátka.

Z filmu Svatebni cesta do Jilji.

Libuše Šafránková žije nadále v srdcích lidí dál ve filmech i v audionahrávkách. Mně se například také moc líbí, jak nedávno namluvila Děti z Bullerbynu.