Milí čtenáři blogu,

zdravím Vás z letního příjemného dne. Nežiju z prány, a tak plánuju, co vařit a když je čas, pustím se do toho. Kvásek na kváskový chleba nyní velmi divoce roste -když ho dovykrmím žitnou a špaldovou moukou (3 ku 1). Žitný chléb peču na nižších teplotách, ale velice rychle i v té troubě vyroste a vyleze z formy. A tak musím dávat méně těsta. No, jako v té pohádce Hrnečku, vař. Než do syrového těsta vmíchám čerstvě namletý kmín, trochu ho odeberu do jiné mísy, přidám 3 vejce, namelu trochu máku (kvůli čerstvosti raději namelu, i když se prodává už namletý), dám špetku soli, pět velkých lžic tekutého právě rozpuštěného másla (které se třeba právě rozpouští). A když už je den pečení, pečou se i makové mufiny. Nedaleko nás je vesnička s názvem Makov, a tak si říkám, že ten mák patří do naší stravy. Zatvrzele ale neodmítám občas něco i exotického- datle, káva arabika, kakao, čerstvé kvalitní oleje. Obecně je však proti zdravému selskému, aby to, co se dá vyprodukovat u nás, se dováželo kdo ví odkud- vyvolává to pocity nejistoty, že snad už u nás nejsou ani ty sady, kde se zjara skví květy. 

V mírném pásu severní polokoule se to teď zelená. Pro ploskozemce se to teď zelená v pásu blíže středu (severního pólu) ploché Země (koláče). Oni totiž nevěří, že je země kulatá, protože předměty na moři prý nezmizí za obzor (za zaoblení) koule, ani pokud mají dobrý dalekohled. Ať se tedy krávy pasou kdekoliv, zase nám, milovníkům krav, dávají báječné mléko a smetanu, ze které pak máme výtečné máslo a sýry.

V poslední době (letos nějak více) se nás obrácejí lidé, kteří by třeba i chtěli projít kurzem chovu rodinné krávy. A tak o něm aspoň uvažujeme. Prozatím bych zde ráda umístila inzerát jedné takové osoby. Vanda nabízí prodej jalovičky, která bude jistě silná osobnost. Kupte si tedy od Vandy jalovičku, nebo se poptejte známých, pomozte ji najít domov:

Nabízím jalovičku , nar. 23.1.2017, trvale pod matkou na mléce, přikrmována, 
seno , tráva. Matka 50% Jersey 50% polská červinka, otec 100% švýcarský stříbrný Braun 
Swiss. Chov IBR prostý, kráva krmena : tráva, seno, ¨trochu vlasního míchaného jádra, čistých 
vojtěškových granulí, bez soji, zelenina, ovoce.

Jméno Jalovičky: Adu Celesty- Milá , hravá rošťanda.  Léčivé telátko, chodí 
mi masírovat karpály. A cokoli co bolí.

tel. na Vandu : 724 168 587 (Jižní Morava)