Img_5211

Již se tuk oddělil od podmáslí a je třeba mixér vypnout.

Co budeme potřebovat: smetanu, cedník, dvě ploché vařechy, 1 asi 5l hrnec, jeden polévkový talíř, jednu velkou mísu

 

S výrobou másla je to pro mne jako s rýžováním zlata- postupně získáváme oddělováním jiných složek mléka něco velice cenného. Z domácího odstátého mléka v lednici velikou lžíci sbíráme zvrchu smetanu do malé konve (baňky), jakmile je již smetany nasbírané dost (že stojí za to špinit mnoho nádobí), tedy asi kolem 5 l, je čas dělat máslo- asi tak jednou za týden při chovu jedné krávy plemene Jersey uprostřed léta. Je mnoho způsobů, jak máslo dělat, smetana bývá již mírně nakyslá, takže to půjde vše rychle: do kuchyňského mixéru nalijeme asi 3/4 l smetany, jakmile se změní tón hukotu motorku, znamená to, že již vznikla přinejmenším šlehačka a nože již nejsou plně v kontaktu s tekutinou, občas mixer i vypínám a setřu stěrkou smetanu ze stěn, naháním ji i za chodu do břitev, ale opatrně, abych neudělala "šlehačku" i ze stěrky či vařešky. Jakmile se břity již točí volně (ucho zkušeného to již pozná), již se šlehačka srazila v máslo- oddělil se tuk od "vody" zvané podmáslí. Smetana domácí je u nás jen jedna- nedělám žádný rozdíl mezi smetanou a smetanou ke šlehání. Plnotučné jerseyské mléko má až 6 % tuku, plnotučné mléko v obchodě má kolem 3 %, smetana v obchodě má kolem 12 % tuků a "smetana ke šlehání" asi 13 %. Ze "smetany" z obchodu skutečně nic nelze ušlehat, jen ze "smetany ke šlehání", do které je přidána nějaká látka, aby z ní šlehačka šla vůbec ušlehat. Nevím tedy, jak velkou tučnost má domácí smetana, ale jistě vetší, má nerovnoměrnou konzistenci- od tekuté až po tuhý netekutý krém.

Img_5213

Do cedítka vyprázdníme obsah mixéru, cedítko visí nad velikým hrncem, do něhož protéká podmáslí, máslo vypadá jako žlutý květák

Img_5216

Netlačíme na hmotu tuku, ale jen nad hrnec nadzvedneme cedítko a třepeme- jako když se rýžuje zlato, prudkými otřesky se začne máslíčko uvnitř válet jako při hnětení těsto a podmáslí odkapává dolů do hrnce pod ním.

Img_5214

Stiskneme dále máslo, které jsme vyklopili z cedítka na talíř, mezi dvě ploché vařečky, mačkáme a hněteme, v talíři zůstává další podmáslí oddělené od másla, které je zatím měkké a tvárné. Podmáslí odléváme do hrnce tak, aby nám do něho nespadlo i to máslo.

Img_5215

Hnětení je ukončeno, již syrovátka nevytéká, jen tu a tak jsou ještě kapičky, čím méně syrovátky v másle zůstane, tím lépe se dělá ghí.

Img_5217

Mísa hrudek čerstvého másla, které postupně tvrdne. Dokud je měkké, mažu nám ho na chléb, pí Sally Fallonová prý říká, že se má chléb máslem pomazat tak tlustě, aby v něm byly vidět stopy po zubech. Může mít nevímjakou příchuť, ale hlavní je jistě kvalita samotného másla. 

Pokud chci odstranit zbytek syrovátky a získat 100 % tuk, tak už zbývá jen máslo přepustit, o čemž jsem psala v článku o Domácím syrovém másle. Přepuštené máslo pak skladuji v hrncích ve sklepě na dobu, kdy kráva tolik mléka nedává.