Milí čtenáři tohoto blogu.

srdečně Vás zdravím v novém roce 2016, v němž Vám přeju optimismus, vytrvalost a víru, která přináší klid do Vašich duší.

P1070103dvakocouri Některé bytosti neřeší existenciální neklid. S malým pocitem viny za to, že nezákonně proklouzly hranicí vchodových dveří, si užívají teplo kamen.

Je to již několik let, co jsem založila tyto stránky, protože se mi zdálo zvláštní, že se stravuji jinak než "zdravě", a přece jde moje vlastní zdraví nahoru, a přece i druhé dítě je zdravé, třebaže už by nás měla všechny trefit  mrtvice -nejméně dvakrát. I nadále některá média neustále tvrdí, že hlavní příčina cévních onemocnění jsou živočišné tuky, aniž by to věcně obhájila a dla do širších souvislostí. Vidím, že  jsou tyto stránky a informace na nich stále aktuální a užitečné. Obsahují spíš pracovní překlad knihy Vyživující tradice, která sama ještě zůstává spíše v pracovním překladu, nicméně věřím, že komunikační funkci, kterou je přenos důležitého poselství, splnila.

Možná i Vás napadlo, že přece jen pojem "tradice" je poněkud nešťastným slovním obratem, který nemůže nic obhájit, protože jde pouze o klasický argumentační klam či faul. Anglicky se tomu říká logical fallacy. Zkrátka že není něco pravda, něco nefunguje jenom proto, protože je to tradice. Je to stejné, jako říci, že to musí být pravda, protože to říká Karl Gott. Ve zdejším kontextu je však slovo "tradice" skutečně silně spojeno s časem prověřenými přírodními zákony. Nejde o vytunelovaný pojem tradice, kdy se někdo "tradičně" opije a nevadí to, protože i loni se opil, až mu bylo ještě třetí den zle, ale také to přežil.

P1070096telecisezeleninou Telecí se zeleninou

Vím, že  na internetu se objevila kritika, že Sally Fallon je tlustá a neměla by vůbec hovořit o tom, co je zdravá strava. Zdálo se mi, že někdo srovnával její fotografii, kdy ji mohlo být 25 let, s fotkou, kdy ji bylo 65 let. Netuším ani, jaký tlak může být na paní Sally vyvíjen, přece jen je to hrdinka, jako každý, kdo se stává veřejnou osobou a musí počítat s často nevěcným osočováním druhých. Současně se domnívám, že tělesné zdraví (a to, jak kdo vypadá) je věc složitá a nezáleží jen a pouze na jídle, ale také na tom, jaký základ dostal v dětství, na tom, co zrovna prožívá, zda člověk sportuje či posiluje, zda se naučil odpočívat i duševně. Je někdy velmi těžké najít onu rovnováhu - nebýt hubený tak, že nám až trčí kosti, a nebýt oplácaný. Když už někdo ale učí nejen o výživě, ale o zdravém životním stylu, jde o natolik celistvější přístup, že už by se měl více blížit obrazu zdravého člověka, jinak ho nadváha skutečně může znevěrohodňovat v jeho profesi, a to víc, než toho, kdo je pouze odborník na zdravou výživu, kdo se toho zdravého najedl hodně či málo. Osobně si myslím, že v dnešní době málokdo vypadá zdravý, ale jeden tip na to, jak si osobně představuju zdravého člověka, bych měla. Mrkněte se na youtube na klip dívčího tria ze stodoly ze 40. let The Ross sisters: Solid Potatote Salad.

Sestry Rosovy, 40. léta Sestry Rosovy, 40. léta

Za povšimnutí stojí relativně široké úsměvy dívek, ženské tvary dívek, které nejsou ani příliš hubené, ani nemají nadváhu, zkrátka jsou akorát. Jsou velice odlišné od dnešních dívek. A hlavně jsou to velice silné akrobatky jako z cirkusu. Od 1:15 začnou zpívat a tančit a pak překvapí akrobacií a hlavně silou...

https://youtu.be/d1J3NLNWAPU

Každopádně jsem nezapomněla na to, že bych opravdu ráda udělala nějaké setkání přátel vyživujících tradic, a to proto, že individuálně slýchávám velmi zajímavé příběhy a postřehy lidí, které by bylo pěkné sdílet společně. Měla jsem ale spoustu jiných aktivit či starostí a stále mám, takže mi to loni už nevyšlo. Pokud bych něco organizovala letos, určitě bych o tom informovala na těchto stránkách, abych měla dopředu představu, kolik lidí, by se chtělo sejít, zda 2-3, nebo ty stovky lidí, co si již koupilo knihu Vyživující tradice, vím, že jsou mezi nimi i zubaři, kteří dobře spravují lidem zuby.  Přála bych si, aby kniha nebyla jen dalším kouskem do sbírky kuchařek, ale aby v ní čtenáři našli poučení. Já osobně nacházím ale inspiraci i u všech slušných lidí, kteří své kuchařské umění  či informace prezentují na internetu, od kuchařky ze svatojánu, paní Margit, až po různé zahraniční blogy maminek. V poslední době mi na to nezbývá tolik času. Věřím ale, že se mi podaří dopřekládat i bratříčka ke knize Vyživující tradice, a sice knihu zubaře Pricea, která je s ní úzce spojena.

P1070125_Fairy Zahradní víla

zeliP1020440_olejztrescichjater_modifiedgarlicginger

 

 

 

 

Letos jsme zatím nikdo nebyli nemocní, občas si dáme na lačno jemně nakrájené kysané zelí se syrovým zázvorem, česnekem a olejem z tresčích jater. K tomu, aby mi to jedly děti, mi pomáhá komunikace s nimi - já vím, že si říkáte, co nám to ta máma dala proboha za jakési zelí, co smrdí rybou, ale...je to dobré na to a to a to a zavřete oči a představte si tu velikánskou tresku, co právě pluje okolo vaší lodi, ale vy ji chytíte a uděláte ham!....ještě na jazyku cítíte tu chuť tresky a nekonečného velikého oceánu!!! 

Princezna vyšívá botu...

Přemýšlím, zda bych měla nějaký tip na film, který by mě v poslední době zaujal, ale vždycky cítím určité zklamání (ošizení), cítím, že jde jen o další produkt filmového průmyslu, který má produkci filmů v popisu práce. Jistě jste si všimli, jak se i různým princeznám a Lídám Bárovým poněkud mění či modernizuje obličej.

nextkaratekid Film Nový karate kid o dívce, která se naučí bránit tyranům i problémům, které má sama se sebou. Jednoduchý film pro malé děti, kteří se na něho mohou podívat s dospělým, který snad neusne. Má jasný morální vzkaz, je v něm napětí, ale není v něm násilí jako v jiných filmech. Hlavní postavu stvárnila Hilary Swank, držitelka 2 Oskarů.

Asi mě nepřestanou bavit filmy Karate kid, naposledy The Next Karate Kid. Není nic potěšujícího, jako když malý dědeček Mijagi-san, zahradníček a pěstitel bonsají, který občas tráví čas v zenovém klášteře, přepere i ty nejsilnější lotry. Totiž ten lotr se poněkud "ubije" sám. Já vím - fight, no good. (Boj - není dobré). But if you have to fight, it is good to win. (Ale když už musíš bojovat, je dobré vyhrát...)

Jeden tip na knihu bych ale měla. Napsal ji člověk, Čech s rakouským pasem, který 50 let pobýval v Japonsku. Myslím, že bych se takřka pode vše, co o něm píše, podepsala. Na jeho přednášku v Olomouci v roce 2002 si pamatuju velmi dobře - trochu jsem ji rušila šeptem, protože jsem říkala kamarádovi, že jsem zvědavá, jestlipak začnu chodit s jedním klukem - mým dnešním manželem. Takže knihu napsal jezuita Ludvík Armbruster: Tokijské květy."Český jezuita Ludvík Armbruster prožil v Japonsku půl století, dokonale si osvojil jazyk, vyučoval na tamní univerzitě a navázal mnohá přátelství. Když mluví o Tokiu, říká „u nás“. Doma se ale cítí i v Česku. Díky této šíři perspektivy je rozhovor s ním něčím víc než jen ochutnávkou exotiky.

Pochopitelně se umí dívat s nadhledem i na českou společnost; dovede klást otázky, které si obvykle neklademe. Jako filozof na ně neodpovídá dogmaticky, nýbrž dává podněty k hledání cesty, třeba i uprostřed protikladů. Jako katolický teolog se nebojí zamýšlet nad inspiracemi přicházejícími z východních myšlenkových proudů. Jako misionář si uvědomuje, že křesťanství stojí na konci jedné velké epochy. A jako moudrý člověk nabízí svou zkušenost a životní moudrost s noblesou, vtipem a pochopením pro jinakost druhého."

Mám ale tip na krátký vtipný šot, zvaný "daň z příjmu" (příjem nesežere stát, ale pes). Viz zde: https://youtu.be/qd0Ee4fdb9s

unnamed

Když už jsme u toho, jak má vypadat zdravý člověk, určitě si uznání za dřinu zaslouží zpěvačka Dara Rolinc, ale někomu může připadat trochu moc hubená. Někomu samozřejmě nemusí sednou její způsob zpěvu, ale snad mu bude stát za shlédnutí jeden její klip.

https://youtu.be/sFoJCTQHFW8

její jídelníček je prý zde: http://www.vipstory.cz/1075-dara-rolins-vytasila-svuj-jidelnicek-hodili-jsme-ho-do-tabulky-kterou-si-dejte-na-lednici.html

A hádejte, který produkt se v něm objevil:

a) keltská sůl

b) blue ice olej z tresčích jater

c) kniha vyživující tradice

Já bych řekla, že za b) v čase 0:45 (...osud veriiiim) před snídaní s vajíčky :-)

Takže se mějte hezky, tradičně se vyživujte, nechřipkujte, nesportujte ani málo, ani moc, bojujte za své zdraví a fyzickou sílu!

Věra