Stromy jsou básně, které země píše do nebe. 

(Chalíl Džibrán)  

 

Óó, jak uzitečné jsou takové hrušně! Vím, ze blogovat o něčem tak strašně obyčejném, jako jsou hrušně a hrušky, je asi nadbytečné, přesto si myslím, ze si hrušky pozornost zaslouží. 

 

Plně jsem si to uvědomila letos, kdy nás jeden z nejstarších stromů na statku poctil nebývalou štědrou nadílkou hrušek. Nevíme, zda sucho představovalo obecně pro ovocné stromy stres, kterým reagovaly větším mnozstvím pupenů a plodů, ale je to prostě tak. Někde se v přírodě něčeho nedostávalo (deště), jinde zase přebývalo (ovoce). Letos jsme si o druhé seči mohli nechat jen zdát, a tak jsme přijali nabídku přírody dát dobytku jako doplněk stravy nějaké to ovoce.

I příkopy byly ve zdejším kraji tam, kde lidé vysázeli jabloně, plné jablek. Kdyz plné, tak tím nemyslím jen, ze jich bylo hodně, ale ze ty příkopy byly opravdu plné. Člověk ta jablka pak ani nemusel sbírat jedno po druhém, ale doslova je "nabírat do kyblíku", který byl okamzitě plný. Tuny jablek se z ČR vyvázejí, tuny zase "racionálně" dovázejí, nakupujeme je v obchodě a mezitím se válejí po příkopech. A tak se jich v těch příkopech díky našemu dobytku válelo méně, ale zdaleka jsme je nevysbírali všechny.

 

A tak je jasné, ze zasadíme-li novou hrušeň či jiný ovocný strom, časem dá nám či potomkům nebo vosám sladké hrušky, květy dají nektar včelám, lidem a zvířatům dá strom stín a nenechá rychle ani vyschnout trávupo sebou. A az uschne, její dřevo zahřeje dům. Na to se přišlo uz dávno. Podobně se o stromech totiz píše treba v knízce Škola malého stromu.

 

Existuje mnoho druhů hrušní - jsou původem evropské či asijské ("naši"- tak hruškám říkají Japonci), mnohé z nich jsou nejedlé, ale spíš okrasné, dále se dělí podle toho, kdy dozrávají a jak dlouho se dají skladovat. Od toho máme odborníky pomology. 

 

Obecně se ale všude píše, ze hrušky obsahují tyto minerály: zinek, zelezo, sodík, mangan, hořčík, bor, vitamíny řady B,jako je B2 a B6, asi desetinu potřebné denní dávky vitaminu C, neobsahují tuk, ale mají vlákninu, slupka pomáhá detoxikovat organismus. Hrušky údajně obsahují řadu dalších látek, které snizuji riziko onemocnění cukrovkou typu 2 a některou z druhů rakoviny v oblasti hlavy a krku.

Z vlastní praxe z pečení mohu potvrdit, ze se díky hruškám obejdeme bez bílého cukru a dokonce bez třtinové sušené šťávy. Alespoň v poslední době to zkouším a nevidím v tom velký rozdíl. Snad jsou opravdu sladší nez jablka, snad se jen jeví být sladšími nez jablka, protoze zřejmě neobsahují kyselinu jablečnou, ale pokud se z nich upeče koláč, přičemz do těsta jiz zádný cukr nepřidávám, koláč chutná normálně, zvláště pokud zde není příliš velký nepoměr mezi mnozstvím těsta a hrušek a těsto je tenké.

 

Z hrušek je mozné jinak udělat smoothie, usmazit si je na pánvi na másle se skořicí nebo perníkovým (jogi) kořením, udělat čatný, nebo jíst je jen tak sušené či syrové, nebo třeba přidané na poslední chvíli k tepelně upravenému masu.

Hrušky můzeme i usušit v sušičce či spíš přesušit, az se dají snadno v hmozdíři rozbít na pracharandu. Kdo ví, jak přesně vzniklo slovo pracharanda, ale mozná ze spojením slov prach a sranda.

Pokud tedy máte zahradu či zahrádku, je vlastně dalším krůčkem k soběstačnosti zasadit si pár hrušní. Čím méně pak kupujeme v obchodech cokoliv, tím méně podporujeme mozná i přepravu dovozového ovoce, ničení cest a nutnost je nákladě opravovat. Nemusíme pak hrušky kupovat a nepřímo platbou DPH podporovat cokoliv, na co si nepřejeme, aby stát peníze dával. 

V poslední době je více prodejců, kteří nabízejí staré odrůdy hrušní a jiných ovocných stromků, které se dozijí vysokého věku bez zásahu moderních zahradnických přípravků.Je poslední šance to stihnout ještě letos.

Skola maleho stromu (zfilmovano)

Odkazy:

 

http://www.stareodrudy.org/

https://foodfacts.mercola.com/pears.html

http://ekozahrady.com/prodejci_rostlin.htm