Tak jsem vyzkoušela tzv. bochník sekané. Jde o „bábovičku“ z mletého masa (z domácí produkce), jater, koření a bylinek. Jelikož doma nemám už miminka, bez obav jsem přidala do sekané česnek, místo petržele dala pár čerstvých lístků koriandru (cilantro) ze zahrádky. Plátky kváskového chleba jsem se smetanou a trochou vody rozmixovala a vmíchala do směsi. Pokud by byla směs moc tekutá (jakože nebyla), asi bych přidala pohankovou mouku, která vodu nasaje, abych vytvořila bochník. Připravenou směs jsem nacpala do formy na chléb, pak ji ho vyklopila na ghí vymazaný plech (třeba by to šlo vytvarovat i bez formy), potřela rajčatovým protlakem a dala do trouby. Výsledný bochník nebyl suchý, ale ani se nerozpadal. Lze jíst ještě zatepla, nebo studený, s chlebem a třeba kvašeným zelím, okurkou nebo hořčicí. Je také možné jako přílohu podávat třeba salát z ptačince žabince ochucený solí, kapkou citronu a olivového oleje.

Recept na bochník pochází z knihy Vyživující tradice: Kniha o miminkách a dětech a jak o ně pečovat (s. 309).

 

  • 0,9 kg směsi z vnitřností a masa
  • střední cibule, nadrobno nasekaná
  • 1 svazek na drobno nasekané petržele
  • 2 vajíčka z pastevního chovu, přednostně bez sóje v krmivu
  • 2 plátky kváskového chleba
  • ½ šálku syrové smetany nebo smetany s kulturou
  • 1 polévková lžíce mořské soli
  • 1 čajová lžička černého pepře
  • 1 čajová lžička thajské rybí omáčky
  • ¼ čajové lžičky kajenského pepře
  • 1 sklenička rajčatového protlaku

Bochník sekané ze směsi vnitřností je výborné jídlo pro batolata a také celou rodinu. Bochník se směsí masa se dá péci jako bochník nebo se mohou vytvarovat placičky, které se připraví na litinové

pánvičce. Použijte kuchyňský robot a zpracuje kousky kváskového chleba na drobenku. Dobře promíchejte se smetanou a, pokud je to nutné, přidejte trochu vody. Nechejte asi 5 minut odstát. Všechny ingredience kromě rajčatového protlaku dejte do veliké mísy. Rukama dobře promíchejte.

Vytvořte bochník a dejte ho do pyrexového pekáče o velikosti 23 x 33 cm. Do pekáče přidejte přibližně 1 šálek filtrované vody. Jako polevu nahoru použijte rajčatový protlak. Pečte asi 1 hodinu a ½ za teplo 177 °C.