Řepíkova stráň Řepíkova stráň

"Ukaž mi, bez čeho se obejdeš, a řeknu ti, vezmu-li tě s sebou. Uč se nosit stále méně. Pak budeš lehoučký. Kdysi jsem nosil batoh, který jsem stěží uzvedl. Dusal jsem těžce, pomalu, neradostně. Nesl jsem pilu, sekeru, vařič, petrolej, baterku, lékárnu, náhradní boty, mnoho jídla, snad abych nezahynul hlady. Dnes lehce létám nad karpatskými horami, nic nepostrádám. Větve lámu rukou, na ohni uvařím rychleji, za tmy uléhám po paměti, boty suším pod hlavou, hlady jsem dosud nezahynul. A lékárna? Česnek na všechny nemoci, na odřeniny moč." Jaroslav Nevrlý: Karpatské hry, s. 113pohleddokorun

Nevzdavam se zatim modernich vymozenosti cloveka usedleho, Hobití zeny, ktera "nema  rada dobrodruzstvi", nikoliv nomada, ktery vlastni jen tolik, co unese on a jeho kun. Dávam za pravdu panu Nevrlému, který se "nevrle" vyjádřil o našem harampádí a cetkách, on měl možná jídlo zdarma, ale někdo ho musel vyprodukovat za něho. Haraburdí a žďorbů mame doma docela dost. Umím si ale představit i život bez něho. Vařit všechno jak pejsek s kočičkou, aniž bych to brala jako újmu.

Asi jako kazda zena mam v sobe instinkt byt sberatelem ruznych "kabelek" (asi instinkt na sber lesnich plodu a hub), nadobek, misek, rendliku, kotliku, proste neceho, v cem se da varit a skladovat jidlo. Pokud jde ale o elektricke pristroje, snazila jsem si poridit jen ty, ktere opravdu casto pouzivam, nebo aspon intenzivne v urcitou sezonu.  Postupne jsem si behem 10 let poridila mlynek na obili, dehydrator, tyckovy mixer, (ale testo na chleb micham rucne v mise...), litinove panve, pomaly elektricky varic, litinovy kotlik nad ohen venku (pro indiany) či pasírovač.

U podzimních venkovních prací lze vařit masokostní vývar pod litinovou poklicí....v kotlíku (coldrum) U podzimních venkovních prací na zahradě  lze vařit  vývar pod litinovou poklicí....v kotlíku (coldrum)

A také žebřík potřebujeme...nás syn rád leze po stromech..(hrušeň) A také žebřík potřebujeme...nás syn rád leze po stromech..(hrušeň)

Misto sklenic na zavarovani masokostniho vyvaru bych ale po zkusenostech s nimi dala na Sally a pouzila sacky zap-lock ci zap loc se zipem na zamrazeni,osvědčil se mi rucni vlockovac, el. maselnice z Ukrajiny, minimlynek, japonsky rucni mlynek Hario  od Doubleshot na kavu ( i kdyz ta je zde tabu, ze?) se slehackou, maly plynovy varic, malou el. trouba se dvema plotynkami a před námi je projekt stavby sporacku, obklopeného kachlema, a trouby, kterou nelze regulovat vypinacem, ale citem, pozdeji se bude stavet velke topeniste s pecí na chleba (tedy pomalá pec versus intenzivnejší trouba). Mame lednicky, mrazak, sklepy, zelnaky na zeli ci marinovani masa v podmasli...:-) a velkou kamennou spíš, ktera ale bude castecne další kuchyni - hlavne na syry. Tož haraburďa dost. Robota do domácnosti bych nechtěla. Viděli jste ten krásný film Andrew-člen naší rodiny? Prostě jednoho dne Vám PPL doveze robota. Po 200letech není jisté, zda on není více člověkem (a je to jeho vroucné přání) a my lidé roboty...

http://youtu.be/z5YMEwX2-88

Snažím se ale dát ale na kvalitu.

Lekci jsem dostala třeba z nákupu mačkadla na česnek,  že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. O prvním jsem zjistila, že je z hliníku, myslela jsem si, že se již nic z hliníku do kuchyně nevyrábí. Křemík ho sice odvádí z těla (přeslička), ale pokud nemusím, nebudu přispívat k Alzheimerovi. Druhý se mi zdál trošku drahý, byl z nerezu, ale nebyl tak kvalitní, aby se mi záhy "nepodařilo" vytlačit strouček česneku i s celou mřížkou, která se "krásně" vyloupla a zůstala mi k mému údivu jen parádní díra k ničemu...Jamie Oliver je o dost dražší, při štěstí se dá sehnat i z druhé ruky nový, a jsem s ním spokojená, protože: má 2 způsoby mačkání (drcení i plátkování), více česneku najednou se vejde do jedné sekce, páka je delší, a tedy silnější.

1. lis (hliníkový), 2. lis za cca 250,- a 3. lis Jamie Oliver 1. lis (hliníkový), 2. lis za cca 250,- a 3. lis Jamie Oliver

Níže již přeloženo z knihy Nourishing Traditions.

PÁR SLOV K VYBAVENÍ

Moderní výbava přebírá od tradičního vaření staromódní dřinu na sebe - je důležité vybírat si moudře. Následuje seznam s návrhy v pořadí od nejpodstatnějších po nejméně důležité.

Nerezové ocelové nádobí: Vyberte si raději nádobí z nerez oceli, než z hliníku. Kyselé nebo slané potraviny vařené v hliníku způsobují rozpouštění tohoto toxického kovu do jídla. Nedávný výzkum spojil hliník s Alzheimovou chorobou a mnozí vědci mají za to, že hliník z kuchyňského náčiní přispívá také k dalším nemocem.186 Bohužel když se k některým lidem dostala zpráva o hliníku a vyměnili levné hliníkové pánve za dražší varianty z nerez oceli, hlíníkové nádobí se zase poněkud vrátilo oknem zpátky, v podobě tlakem litých hliníkových hrnců z gurmánských obchodů. Nekupujte si je. Vypadají pěkně, ale hliník je velmi reaktivní i v podobě high-tech.

Hrnec na vývar: veliký hrnec z nerezové oceli nebo kvalitný smaltovaný je nezbytnost.

Litinové pánve: Těžké staromódní litonové pánve na smažení jsou vynikající na rychlé orestování (angl. sautéing - z franc. rychlé orestování, při němž suroviny “poskakují”, p. př.) nebo na stir-fry. Tyto pánve by se neměly umývat v mýdlových přípravcích na nádobí, ale lehce opláchnout v horké vodě a utírat papírovými kuchyňskými utěrkami. Litinová pánev, která je takto dobře napuštěná (třeba pomocí trochy horkého loje, p. př.), nebude nikdy lepit a je mnohem míň pravděpodobné, že se jídlo připravované v těžké litině bude připalovat, než jídlo vařené v nejsilnějším ocelovém nerezu.

Ohnivzdorné kastroly: Nádoby, které se dají použít na hořáku vařiče nebo v troubě, jsou v různých velikostech. Vyberte si kastroly, které jsou vyrobeny z kvalitního smaltu přes litinu, nebo až po méně drahé litinové variety bez povrchové úpravy.

Dobré nože: Nože s vroubkovaným ostřím různých délek jsou nejlepší na chléb a zeleninu – ty, které jsou vyrobené firmou Cutco (viz Zdroje), jsou vynikající a udrží své řezné ostří celá léta. Tvrzené ocelové nože, které se dají přejíždět ocílkou, jsou nejlepší na maso, patří mezi ně i nůž filetovací na ryby se středně dlouhou pružnou čepelí a dlouhý ohebný vykrajovací nůž se zaoblenou hranou ostří. Velký sekáček by také měl být ve vaší sbírce.

Kuchyňské nůžky: Pořádné kuchyňské nůžky se hodí na mnoho úkolů, od ustříhávání bylinek až po porcování kuřat. Firma Cutco vyrábí vynikající kuchyňské nože. (Viz Zdroje.)

Dřevěná prkna na krájení: Je mnohem méně pravděpodobné, že dřevěná prkna na krájení budou hromadit patogenní baktérie než plastová. Měli byste mít dvě - jedno na maso a druhé na zeleninu a ovoce.

Ruční tyčový mixér: Tento nízkonákladový spotřebič dělá z vaření polévek hračku. Polévka je tak rozmixována přímo v hrnci, čimž se šetří čas a množství nádobí na umývání.

Skleněné a nerezové nádoby na potraviny: Skleněné nebo nerezové nádoby budou více chránit potraviny v lednici před znehodnocením než plastové. Plast je dobrý pro uchování sušených potravin jako obilí, křupavé ořechy a zmražené potraviny, jako je vývar.

Litrové zavařovací sklenice s širokým hrdlem: Tyto nádoby jsou nejlepší pro mléčné kvašení zeleniny a na čatný. Nejsou drahé a jsou snadno k dostání. Speciální kameninové zelňáky na nakládání většího množství zelí a na jiná kvašená jídla se dají sehnat přes nabídky katalogu (viz Zdroje.)

Skleněné nádoby na nápoje: Na mléčně kvašené nápoje budete potřebovat 2litrové skleněné nádoby se vzduchotěsným uzávěrem. Na zázvorové pivo a malé pivo budete potřebovat sklenice s korkovou zátkou s drátem nebo špunty.

Kuchyňský robot: Co jsme dělali předtím, než si tento spotřebič šetřící práci našel cestu do našich kuchyní? Tento stroj je na krájení, strouhání, sekání, mixování a míchání nedocenitelný, umožňuje nám připravovat tradiční jídla, která kdysi vyžadovala intenzivní ruční práci - krájení petrželky na tabbouli (tradiční salát v levantském arabském světě, p. př.), mletí cizrny na hummus (tradiční arabská pomazánka z vařené a rozmixované cizrny, p. př.), vytvoření julienne ze zeleniny (ve franc. kuchyni pomocí nože nudliček či “zápalek”, p. př.), vypracování dokonalé majonézy. Kuchyňský robot si s těmito prozaickými pracemi snadno poradí. Vyberte si ten, který má v balení různé břity a příslušenství, které vám umožní přidávat olej po kapkách - je to důležité na výrobu majonézy a omáčky pesto.

Nerezové pekáče a plechy na pečení: vyrábí je firma Enko, jsou dostupné v některých obchodech s kuchyňskými potřebami, za cenu ne o moc větší než hliníkové či povrchově upravené typy. (Viz Zdroje.)

Elektrický ruční mixér: tento vynález se hodí, pokud něco pečete, ale stejné úkoly zvládne kuchyňská metla na šlehání z ocelových drátů a trocha síly ze svalů.MixerTycovyBosch

Mlýnek na obilí: Pokud pravidelně pečete, budete si chtít koupit mlýnek na obilí. Díky němu budete mít čerstvou mouku, když ji budete potřebovat. (Celozrnná mouka po namletí rychle žlukne.) Malý ruční mlýnek se dá koupit zhruba za $ 100. Mlýnky na motor jsou dražší, ale ti kuchaři a kuchařky, které to myslí s vařením vážně, zjistí, že stojí za to. Mlecí plocha by měla být ze skutečného kamene a ne ze syntetické verze. Dobrou volbou je mlýnek značky Jupiter vyrobený v Německu. (Viz Zdroje.) Drtící povrch je z tvrdé žuly a má přizpůsobitelné nastavení, díky kterému můžete obilí jak nalámat, tak ho namlít na jemnou mouku. Nerezovo-ocelové mlecí příslušenství vám umožní namlít olejnatá semena a naklíčené obilí.

Obilný vločkovač: pokud si přejete ovesné či žitné vločky, které budou naprosto čerstvé, tuto práci udělá vločkovač. (Viz Zdroje.)

Mlýnek na kukuřici: mlýnek Jupiter s troškou přemlouvání kukuřičná zrna pomele, ale nadšenci do kukuřičného chleba si možná budou přát sehnat mlýnek speciálně navržený na kukuřici. (Viz Zdroje.)

Mini mlýnek: je užitečný na mletí koření a lněných semínek.

Zmrzlinovač: moderní zmrzlinovače s litrovou nádobou, která se uchovává v mrazáku, ruší potřebu ledu a soli a dělá z výroby zmrzliny snadnou záležitost.

Pasírovač: Jde o levný vynález užitečný na míchání jablečného pyré a několika polévek a omáček, u nichž je třeba odstranit slupky. Velmi doporučujeme francouzskou značku Moulin a Légumes (jde o starý název dnešní značky Moulinex, p. př.) s odstranitelným břitem. Méně uspokojivý je mlýnek Foley Food Mill, americká verze.

Pasírovač Pasírovač

Kameninové nádobí: keramické formy na muffiny a zapékací mísy na chléb přinesou velmi uspokojivé výsledky u receptů s namáčenou moukou v této knize.

Odšťavňovač: Odšťavňovač je potřebný u některých receptů na nápoje. Mnoho kuchyňských robotů má odšťavňovač v příslušenství.

Stroj na popcorn: Elektrický vyráběč popcornu umožní, aby si tuto výživnou svačinu připravily děti samy. (Popcorn zakoupený v obchodě je nejen žluklý - je plný kuchyňské soli a částečně hydrogenovaných rostlinných olejů.)

bedlaparasolmushroomSušička: Sušičky jsou dobré na sušení křupavých oříšků a jiných potravin, ale teplá trouba také dobřě poslouží. hribecek

Sušička na houby se moc hodí...je to pak rychla akce. Sušička na houby se moc hodí...je to pak rychla akce.

Horkovzdušná trouba: Pokud musíte mít na vaření nějaký rychlý mechanismus, zkuste horkovzdušnou troubu. (Viz Zdroje) Jídlo se v ní uvaří rychle za použití konvekčních proudů a je to zdravá alternativa mikrovlnných trub. Horký vzduch nepoškozuje chuť jídla tak, jako to činí mikrovlnná trouba, a dokonce upeče do zlatova kuřata a pečeně.

Mezi výbavou, která by se neměla nacházet v kuchyních svědomitých kuchařek, je:

Mikrovlnná trouba: Bohužel mikrovlnné trouby dosáhly okamžité oblíbenosti bez velkého předchozího výzkumu, který by studoval účinky konzumace jídla z mikrovlnek. Následkem je nyní stále pokračující ohromný experiment, jehož se obyvatelstvo nevědomky účastní. Menší výzkum, jaký byl učiněn stran následků konzumace jídla z mikrovlny, ukázal, že mikrovlnky mohou mít nepříznivý účinek na tuky a bílkoviny, neboť je činí hůře vstřebatelnými. Novější studie provedená ve Švýcarsku odhalila, že mikrovlnná trouba způsobuje změny v obsahu vitamínů a jejich využitelnosti. Konzumace jídla z mikrovlnky má za následek abnormální krevní obraz podobný tomu, jaký se objevuje při raných stádiích rakoviny.187 Obzvlášť rizikový je zvyk používat mikrovlnnou troubu na ohřívání dětské láhve. Pozměněné bílkoviny v mléce ohřátém v mikrovlnce mohou být toxické pro játra a nervový systém, zvláště pro malé děti. Doporučujeme vám, abyste používání mikrovlnky za každou cenu odolali.

Tlakový hrnec: Jedná se o dalšího relativního nováčka na kuchařské scéně. Rizikem je to, že tlakové hrnce vaří potraviny příliš rychle a při teplotě nad bodem varu. Ohnivzdorný kastrol je ideální na obilí i na dušené maso. Tradiční kuchyně volají vždycky po dlouhém a pomalém vaření obilí a luštěnin.