To by člověk nevěřil, ale když mladý kohoutek běhá po statku, nahrabe si, co najde, tak se jeho maso moc nepodobá světlému kuřecímu, jak ho běžně známe, ale spíš nějaké zvěřině - tak je totiž tmavé a jeho tuk žlutý. Jinak ale obecně o drůbežím se píše v článku níže...

    DRŮBEŽÍ

Sally Fallonová a Mary G. Enigová, PhD  (přeloženo z knihy Nourishing Traditions)

S tím jak Američané zredukovali červené maso, hrálo kuřecí stále důležitější roli ve stravě národa. Třebaže kuřecí je dokonalým zdrojem živočišných bílkovin, častá konzumace kuřecího si vyžaduje varovnou poznámku. Především musíme být opatrní ohledně zdroje kuřecího, které kupujeme. Kuřata z klecového chovu jsou chována v přeplněných prostorech a často se jim dává nevyhovující krmivo. Vyžadují časté dávky antibiotik a růstových hormonů, aby dosáhly dospělosti. U mnohých se rozvine rakovina a tato rakovinou ochořelá kuřata nejsou nutně vyřazena. Podle badatelky Virginie Livingston Wheelerové mohou být tyto druhy rakoviny přenosné na lidi. Radíme vám, abyste si našli zdroj kuřat ze ekologického chovu, z volného chovu nebo z chovu na pastvě, což se stává dostupnější přímo od hospodářů nebo v našich obchodech a stojí to za připlacení.

Zadruhé varujeme vás před nestřídným pojídáním kuřat – dokonce kuřat z pastvy. Jakákoliv potravina, je-li konzumována za vyloučení jiných, může vést k alergiím, potravinových návykům a nepříznivým reakcím. Platí to o mase a také o zelenině a mléčných produktech a o obilí. Nejlepší je jíst různé druhy ptactva – kuře, krůtu, slepice kornyšky (Cornish) a kachnu domácí – a obměňovat svůj zdroj živočišných bílkovin mezi drůbežím, rybou, zvěřinou a červeným masem.

Sbírka, jakou zde představujeme, obsahuje recepty na pečené, opékané, grilované a dušené kuře. Kuřecí maso, které zbylo po vaření vývaru, se dá použít v receptech, které lze najít na stránkách 288-289.

Většina našich receptů si říká o použití kuřecího vývaru do omáčky. Kuřecí vývar dodává koncentrovaný zdroj minerálů a hydrofilní koloidy, které učiní celé vaše jídlo stravitelnějším.

Nezapomínejte jíst kůži a tmavé maso stejně jako světlé. Kůže dodává cenné v tucích rozpustné vitamíny a antimikrobní mastné kyseliny, tmavé maso zase obsahuje více minerálů než bílé. Když už mluvíme o tmavém mase, využijte výhodu na hospodářství chované domácí kachny, která se stává nyní dostupnější v našich obchodech. Navrhujeme raději nakrájet kachny na kousky před jejich přípravou, než je připravovat celé. Jedna kachna poskytne čtyři štědré porce, skelet udělá bohatý vývar na omáčky a polévky, kůže navíc, je-li z ní tuk vyškvařen, vytvoří chutné křupky na salát, které jsou výbornou náhražkou slaniny a tuk samotný se dá použít různě. Kachní tuk se velmi cení ve Francii na přípravu brambor, ve Skandinávii, kde se natírá jako máslo na tmavý chléb, při přípravě chutných sendvičů. Má vysoký obsah kyseliny olejové a je bohatý na v tucích rozpustné vitamíny.