Následující ukázka je z knihy Nourishing Traditions, strana 150-151, použila jsem stejný vyňatek tentokráte z českého vydání knihy Marka Twaina Život na Mississippi, Praha: Státní nakladatelství krásné literatury a umění, 1963, s. 196-197, který přeložil Josef Pospíšil. Některé jiné ukázky z této knihy jsme donekonečna poslouchali - lze je stáhnou z internetu, namluvil herec Josef Vinklář. http://tracker.cztorrent.net/torrent/z-ivot-na-mississippi-mark-twain/168283

Když mluvím o průmyslu, připomínám si rozhovor na toto téma, který jsem vyslechl...Brzy vyšlo najevo, že jsou to obchodní cestující - jeden z Cincinnati, druhý z New Orleansu. Čilí chlapíci energických gest a řeči. Dolar je jejich bůh, a jak ho zíksat, to je jejich náboženství. "Co se tohohle artiklu týče," řekl cincinnatský občan, ukrojil kousíček toho, co vypadalo jako máslo,  a přidržel to druhému před očima," ten je od naší firmy, račte se podívat, přivonět k tomu...Že je to máslo, není-liž pravda? A co vás vede - není! Je to -margarín! Ano, pane, tak je to, margarín. Nerozeznáte ho od másla, ať visím; ani znalec ho nerozezná. Je od naší firmy. Zásobujeme většinu lodí na Západě, sotva byste na některé z nich našel libru másla. Lezeme pěkně nahoru - správněji řečeno, skáčeme nahoru. Za chvíli budeme celý tenhle obchod dělat my. Ano, a dodávky hotelům taky. Brzy se dožijete toho, že nenajdete ani unci másla, abyste se s ní potěšil, v žádném hotelu v údolí Mississippi a Ohia mimo největší města. Víte, vyrábíme teď tisíce tun margarínu. A můžeme ho prodávat za babku, takže celá země ho musí kupovat - nemůže se bez něho obejít, víte: Máslo se může jít schovat - nemá ani nejmenší naději na to, že by nám mohlo konkurovat. Doby másla jsou ty tam a od této chvíle je máslo přitlačeno ke zdi. Margarín vynáší víc než - zkrátka nedovedete si představit, co děláme za obchody. Zastavil jsem se v každém městě od Cincinnati až po Natchez a odevšad jsem poslal domů velké objednávky."...Pak si neworleánský zapálil dýmku a řekl: "Ano, je to prvotřídní imitace, to je jisté, ale není to jediná prvotřídní imitace, která je na trhu. Tak se na příklad dneska vyrábí olivový olej z bavlníkového oleje, takový, že je od sebe nerozeznáte." "Ano, to je pravda," odpověděl cincinnatský občan, " a nějaký čas to byl prima obchod. Olej se posílal za moře a dovážel se zpátky z Francie a z Itálie s celní značkou Spojených států, která měla zaručovat jeho pravost, a bylo by se na tom dalo vydělávat do nekonečna, ale Francie s Itálií zkazily celou hru - samozřejmě že naschvál. Napařili nám taková cla, že olivový olej z bavlny takové zvýšení ceny nesnesl, a tak se to muselo pověsit na hřebík."

"Muselo, opravdu? Počkejte okamžik." Zašel do své kajuty, přinesl dvě štíhlé láhve, odzátkoval je a povídá: "Tak, tady si přivoňte, ochutnejte, prohlédněte si láhve, prozkoumejte nálepky. Jedna je z Evropy, druhá nikdy neopustila tuto zem. V jedné je evropský olivový olej, v druhé je americký olivový olej z bavlníkových semen. Rozeznat je od sebe? Ovšemže nedokážete. To nedokáže nikdo. ...Vyrábíme celý ten krám se vším všudy v naší továrně v New Oreleans: nálepky, láhve, olej, všecko. Vlastně nálepky ne, ty jsme nakoupili v cizině, tam se dostanou skoro zadarmo. Víte, je v tom jen nepatrná kapička něčeho, nějaké esence nebo co to je, která se přidá do galonu bavlněného oleje, a ta mu dodá vůně nebo chuti nebo něčeho - zkuste na to přijít a máte vyhráno. Pak je docela snadné proměnit olej v jakýkoliv olej jiný a nenajde se nikdo, kdo by dokázal rozeznat pravý od falešného. Vidíte, a my víme, jak najít tuto malinkou částečku, a jsme jediná firma, která to ví. A vyrábíme olivový olej, který je naprosto dokonalý - neusvědčitelný! Děláme taky ohromné obchody, mohl bych Vám ukázat svůj zakázkový blok z této cesty. Možná že vy budete brzy mazat všem lidem chleba máslem, ale my jim budeme nalévat olej na salát od Mexického zálivu až po Kanadu, na to můžete vzít jed."

...and that"s a dead certain thing, napsal Mark Twain- na to můžete vzít jed, tedy to je zatraceně jistá věc . Dnes je situace možná ještě humornější, protože umělá dochucovadla, "příchutě másla" se do potravin přidávají a dokonce je to označeno na potravině...Třeba se toto téma objeví za sto let v literatuře kategorie sci-fy. (VD)