Síra, slunce, cholesterol, děti a my

v Teorie, Vše, Z knihy Výživující tradice Květen 26, 2013. 3 příspěvek

"Nejsem si vědoma žádného potravinového zdroje kromě syrového mléka, který obsahuje vitamín D3 v sulfátové podobě...Prostě vyhoďte opalovací krémy a jezte více vajíček, tyto dva kroky mohou hodně zvýšit vaši šanci na dlouhý a zdravý život" Stephanie Seneff, BS, PhD "Cholesterol je to, co chlorofyl pro rostliny, umožňuje nám pohybovat se a myslet." Stephanie Seneff, BS, PhD

" Zdaleka největším dědictvím, které rodiče mohou dát svým dětem, je zdraví, ne peníze." Juliette de Bairacli Levy: Nature's Children (Děti přírody)

Syrové domácí mléko má velké přednosti,
protože obsahuje i sulfát vitamínu D3

Biochemie je pro mě příliš tenká půda, přesto mě zaujalo pár poznatků z ní, které se týkají prvku SÍRY. Máme ji například v kůži, vlasech a nehtech-když se pálí peří na huse, nebo když se nám spálí ofina, víme, co to přibližně tady smrdí...Dr. Stephanie Seneff, která má  tituly z prestižního institutu MIT(elektroinženýrství, počítačová věda a biochemie), institutu, který si já sama stereotypně spojuju s Noamem Chomskym  je vědkyně "těžkého kalibru" a ta, když nadšeně spustí o síře, ne každý bude stíhat všechny její myšlenky bez ohledu na míru znalosti angličtiny, možná i biochemie. Síra je opět jen článkem ve složitém řetězci živin, ale nechci začít složitě psát o tom, jak jsem složitě pochopila komplikovanou věc.  V kostce by zde jistě stačilo říci, a zdá se mi také logické, že potřebujeme pro své zdraví síru, cholesterol a život trávený co nejvíce na venku s kůží na sluníčku, pro což jsme byli stvořeni.

Jakou spojitost má dr. Seneffová se zubařem dr. Priceem? Jeho knihu považuje za fascinující a jen jí potvrdila to, co si vždycky na základě svých znalostí o cholesterolu myslela. Nikdy nevěřila v nízkocholesterolovou stravu a nejedla nikdy margaríny. Přesvědčila manžela, aby neužíval léky na snižování cholesterolu, aby poslechl jí, ne lékaře. Domnívá se, že srdeční choroba je způsobena nedostatkem cholesterolu, totiž tzv. ve vodě rozpustného sulfátu cholesterolu, který není lapen v LDL, ale volně dostupný díky své rozpustnosti ve vodě pro tkáně a buňky.  Dr. Seneffová nevěří v přínos opalovacích krémů a jezdí často do tepla k moři. Jí spoustu vajíček a červené maso. Aby se na slunci nespálila, se jen přioblékne, nebo jde do stínu.

Sally Fallonová v posledním rozhovoru s bylinářkou Susun Weedovou hovořily mimo jiné o 36 % mužů v USA nad 50 let, kteří berou statiny (léky na snižování cholesterolu), Sally Fallonová to vnímá ale  jako relativně nízké číslo na to, že "by chtěli, aby to bylo 100 %, a na to, že navíc polovina lidí je do roka brát přestanou kvůli vedlejším účinkům." (Srov. Susun Weed: Wise Woman Radio) Dr. Stepahie Seneff vede dosud intenzivní  bádání, které se točí okolo prvku síry. Pojednává o něm např. v článku Nedostatek síry (http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/sulfur-deficiency). Dlouhý rozhovor s ní vedl populární americký alternativní lékař Joseph Mercola (viz video níže, zbytek na kanále YouTube). Na konferenci Nadace Westona Pricea měla zajímavou přednášku s názvem Pusťte slunce dál. (https://www.youtube.com/watch?v=E89GO_vRUL0)

Letos vychází kniha, která zpřístupňuje vyživující tradice
moderním rodičům: The Nourishing Traditions Book of
Baby & Child Care. Kniha apeluje na to, aby dítě mělo
dostatek živočišných tuků, cholesterol potřebný pro vývin
mozku, aby se u přikrmování nezačínalo s obilnýmy kašičkami,
ale raději žloutky, játry, které používaly tradiční kultury
(matka je rozžvýkala v ústech), aby se dovolilo imunitnímu
systému vyjádřit se horečkou (opatrnost ale u těch nejmenších),
důležitost hry před příliš ranými intelektuálními úkoly. 
Kniha nabádá k vystavování dětí sluníčku stejně jako
o tom píše bylinářka Juliette Bairacle de Levy v knize
Děti přírody.

 O síře moc neslyšíme. Asi proto, že se nachází především v politicky nekorektních potravinách! (není v sóji ani  ho moc není v bílém libovém mase). Je to velice významný minerál, 8. nejvíce zastoupený v lidském těle, který se nachází např. v mořské vodě (Epsomská sůl je  síran hořečnatý), z níž se zrodil život  na zemi,  v tvrdé vodě  a v půdě (potažmo v potravinách)- z té je ale v posledním století vyčerpáván, mega-farmy hnojí umělými hnojivy a ne hnojem, vyčerpává se z půdy a nevrací se do ní. Nejvíce se nachází v živočišných bílkovinách- v červeném mase, vajíčkách, rybách, ústřicích, méně pak v rostlinných potravinách, jako je zelí, kel, cibule a česnek, brokolice.. V živočišných potravinách se nachází síra jako součást esenciálních (tělo si je nevytvoří) aminokyselin  cysteinu a methioninu (sója skoro žádný methionin nemá a síra v cysteinu ve výrobcích, jako je sojové mléko, je biologicky nedostupná kvůli inhibitoru proteázy- tedy inhibitoru enzymu na trávení bílkovin jako je aminokyselina cystein), tripeptidu glutationu. Síra je přítomna v inzulínu.

Naše tělo síru potřebuje na:

1) Tvorbu 2 podobných molekul: sulfát cholesterolu a sulfát vitamínu D3 (nositelé sluneční energie) , přičemž D3 si síru bere ze sulfát cholesterolu a vytváří se sám pomocí slunečního záření za předpokladu, že vystavujeme co největší plochu těla (nudisté mají výhodu) slunci, pokud možno postupně (nejlepší ochrana před spálením) a nepoužíváme krémy na opalování s vitamínem A, který brání tvorbě vitamínu D v kůži z cholesterolu. Krémy na opalování kromě toho, že obsahují řadu problematických chemických látek, brání tvorbě vitamínu D3 a tedy i sulfát vitamínu D3, který je rozpustný ve vodě a jde do krevního oběhu. Za posledních asi 40 let se spotřeba krémů na opalování dle dr. Seneffové zvýšila 30 x, ale rakovina kůže stoupa prudce nahoru. Tyto krémy údajně nejsou ani ničím dobrým pro mořský život včetně korálů, kam se smývají. Síra nás údajně chrání coby jeden faktor před spálením sluncem. Když je snížena síra, syntéza melaninu (barvivo) musí být potlačena, aby síra mohla vstřebat sluneční energii a přeměnit ji na velice užitečné chemické vazby v síranovém ionu. (Cit. str. 8 v Sulphur Deficiency) Tedy melanin brání spálení, ale spálíme se (méně se opálíme), když máme málo síry- protože tělo se snaží to málo síry přeměnit či využít na sulfát vitamínu D3.

Nedostatek těchto molekul (Sulfátu vit. D3 a sulfátu cholesterolu) se pojí s řadou nemocí (Crohnova choroba, chronický únavový syndrom, rakovina, atletické přetrénování, Alzheimova choroba-ta se pojí i s nedostatkem vitamínu K2, síra zcela chybí v profilu  pacientů s Alzheimovou chorobou"!!, obezita). Jsou rozpustné ve vodě a mohou se tedy volně pohybovat přes stěny buněk a nejsou lapeny v LDL cholesterolu. Sulfát cholesterolu v kůži chrání před patogeny, nežádoucími viry, mikroby a plísněmi a souvisí (složitě) s tvorbou fillagrinu, jehož nedostatek je spojen s astmatem a artritidou. (Srov. Sulphur Deficiency, str. 2) . Nedostatek sulfátu cholesterolu může souviset s různými kožními obtížemi, zánětem dásní, může poškodit tuk a svaly, protože cholesterol z této molekuly tvoří tmůstky pro přechod tuků (či jak přeložit "lipid rafts") pro využití a spalování glukózy ve svalech, ale když je ho málo, svaly se poškozují, protože neumějí metabolizovat glukozu. Svaly pak prostě nejsou schopny efektivně využít glukozu jako palivo a začnou laicky mnou řečeno "požírat samy sebe, své bílkoviny". Tedy cholesterol v rámci ve vodě rozpustného sulfátu cholesterolu může jít tam, kam je ho potřeba. Sulfát vitamínu D3 chrání údajně před rakovinou a srdeční chorobou, ale je na rozdíl od "nesířeného" vitamínu D3 neefektivní v metabolismu vápníku. (Snad proto i v horkých zemích přijímají vitamín D i z potravy, protože ho potřebují, ale rostlinný vitamín D2 nelze přeměnit na sulfát vitamínu D3). Síru obsahující cystein chrání údajně před negativním účinkem ozáření. (Srov. str. 10 v Sulphur Deficiency). Těhotné ženě v klcích (villi) placenty soupá sulfát cholesterolu. Dr. Seneffová má pro nás následující rady, i když tvrdí, že někde se ve svých úvahách nachází na zcela jisté pevné půdě, něco jsou zatím jen její hypotézy: -Když jíme moc fruktozy a vysokosacharidovou stravu, játra kvůli zpracovávání cukrů nestihají tvořit sama cholesterol, což je jen  jeden z důvodů, proč potřebujeme cholesterol i ze stravy. Máme jíst potraviny obsahující cholesterol,  protože cholesterol bývá uzakazatelem současné přítomnosti důležitých živin, jako je  vitamín A, D a K2, ale i síry (červené maso a vajíčka-bílek obsahuje methion, ústřice, méně pak také cibule, česnek, zelí). Sulfátu cholesterolu a sulfát vitamínu D3 jsou rozpustné ve vodě, takže se se nehromadí někde ve "špatném" cholesterolu LDL. Máme se koupat v Epsonské soli, která obsahuje důležitou síru a hořčík. (fichema.cz)

 

“Já budu jíst venku…” Své ještě ne 3leté dcerce
dávám pravidelně syrový čerstvý žloutek
od domácích slepic z volného výběhu. A co
salmonela? Řekla bych: zdravé přirozené prostředí
pro slepice a potrava vytvoří zdravou mikrofloru
slepice a zdravé vejce (čerstvé a námi rychle dáno
do lednice). Zdravá mikroflora dítěte+zdravé vejce
od zdravé slepice=dítě, které prostě ne a ne
dostat salmonelu. Vajíčka obsahují zinek, B12, A, D,
K2 a jednoduché aminokyseliny snadno stravitelné
jako mateřské mléko. Obsahuje aminokyselinu 
cholín, která je součástí neuropřenášeče acetylcholínu,
který mozek používá na paměť a učení. (srov. kniha
Syndrom trávenia a psychologia) . Staří lidé potřebují
hodně žloutku (proti senilitě). Vajíčko je prostě
superpotravina planety číslo jedna na mozek a vývoj
mozku dítěte. Neměla bych odvahu vajíčka
dětem upírat, protože je považuju za nenahraditelnou
esenciální potravinu.

 

 - nemáme používat opalovací krémy ani u malých dětí, prý leda přispívají k rakovině kůže a nedovolují jí, aby plnila svou funkci- mj. se v ní má tvořit  D3 nebo sulfatovaný vit.  D3 a kůže je solární panel na energii měnící se na chemickou energii (jejíž nositeli jsou ony dvě molekuly) pro naše srdce a naše kosterní svaly. Když se vystavím slunci, je to velice příjemné,  "cítím", že mi proniká až do srdce! Na "opalování" jinak prý stačí olivový olej, který má údajně trochu síry,  s macerovanou třezalkou. (Viz Susun Weed a John's Wart).V nové knize Vyživující tradice v péči o miminko a dítě, jejiž spoluautorkou je Sally Fallon, autoři vyzývají, aby rodiče neměli úzkostnou starost o dítě, které běhá na sluníčku, zvláště je-li mu postupně vystavováno (ale musí mít ve stravě dost cholesterolu, a jak jsem tedy zjistila, síry!-tedy prvku síry, nemyslím  tím sýry s tvrdým y).

Dr. Seneffová vidí souvislost s nízkým výskytem srdeční choroby, depresí, vyšší délkou života, atd. u zemí, jako je Island (navzdory tamějšího nízkého počtu slunečných dnů), Japonsko, Řecko, Itálie, a množstvím síry v půdě z vulkanické činnosti. Je zajímavé, že síra je původně příznačně žlutá jako sluníčko! Tož zpátky do trenek a plavek a krátkých sukýnek a jezme si cokoliv, co považujeme za moudré.


Pár postranních střípků k vajíčkům z knihy Vyživující tradice. U vajíček jde spíš nejprve ne o to, zda jsou tekutá, pasterovaná a homogenizovaná, ale čím se slepice krmila a jak žila. Ví se, že když slepice nebude mít nic zeleného a bude jen na jadrném krmivu, tak bez ohledu na to, zda je držena doma a dává "domácí vajíčka", tato pravděpodobně nebudou mít příliš příznivý poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami až 19x více ve prospěch omega-3. VAJÍČKA

Nepublikovaná studie provedená na Kalifornské Univerzitě v Berkeley dokazuje orientální lidovou moudrost – že vajíčka jsou jídlem pro mozek. Badatelé studovali muže, kterým bylo mezi 80 a 90. lety, rozděli si je na dvě skupiny: Ty, kteří byli senilní a potřebovali soustavnu péči, a ty, kteří měli všechny své schopnosti nedotčené a byli schopni se o sebe postarat. Všem mužům se daly dotazníky ohledně stravování. Badatelé našli pouze jediný rozdíl mezi stravovacími návyky mezi těmi, kteří vyžadovali péči, a těmi, kteří byli duševně čilí – ta druhá skupina jedla alespoň jedno vajíčko denně.

Vědci, kteří se angažovali v nedávné studii složek mateřského mléka provedené v Číně, zjistili, že těhotné a kojící matky jedly pravidelně až 12 vajíček za den. Toto objasňuje skutečnost, že jejich mléko mělo vysoké hladiny DHA, mastné kyseliny nacházející se ve žloutkách, která je potřebná pro optimální duševní vývin dětí. SWF

 

Nedávno zdravotničtí úředníci opakovaně vydali varování o potenciálnímu zdravotnímu riziku z pojídání syrových nebo nedostatečně uvařených vajíček. Argument je ten, že Salmonela (pro člověka patogen, který se přirozeně nachází v gastrointestinálním traktu slepic) se objevuje ve vajíčkách častěji než kdy před tím, a proto způsobuje u lidí více infekcí. Takovéto vysvětlení je pramálo pravdivé. Nadužívání nebo zneužívání antibiotik je skutečná příčina – je to problém, který zvětšují dokonce i ti, kteří předstírají, že poskytují řešení...

Pravda celé věci spočívá v tom, že:

- Organismy salmonelly vždycky byly ve vajíčkách. Aby se jejich počet snížil, výrobci vajec své výrobky zchladí co nejdříve po sběru....

- Ne každý, kdo jí nevařená vajíčka, dostane infekci salmonely, dokonce i když vajíčka salmonelu obsahují.

-Tělo má řadu přirozených mechanismů, které rychle odolají salmonele a jiným střevním patogenům, pokud jsou správně podporovány, ale které nejsou potlačeny antibiotiky."

Veřejnosti dobře neposloužilo doporučení, aby se dlouho stávající zvyk mít jedno či dvě vajíčka na snídani přerušil a nejedlo s víc než dvě tři vejce za týden – nebo ještě hůře, aby nedávno propagované míchaniny z “chemických vajec” nahradily skutečnou věc! Vajíčka jsou cennou potravinou, poskytují vynikající bílkoviny, vitamíny a minerály. Cholesterol v nich je vyvážen dostatkem lecitinu, aby se udržela cirkulace cholesterolu v krvi a předcházelo jeho ukládání v tepnách. Je to další příklad ukazující rovnováhu v celistvých, přírodních potravinách. Emory W. Thurson, PHD Nutrition for Tots to Teens[Výživa od škvrňat po náctileté]

Po dobu 15 let 88letý muž z Denveru konzumoval 24 na hniličko uvařených vajíček denně. Tento zvláští příběh si našel cestu do New England Journal of Medicine, protože jeden badatel z Kolorádské univerzity byl zvědav, jak tento s cholesterolem chorobný jídelníček asi zapůsobil na zdraví toho muže. K jeho překvapení vědci zjistili, že vzdor velkému příjmu cholesterolu, který se blížil 6000 miligramů denně – dost nad doporučené minimum 300 miligramů na den – měl muž normální cholesterol a neukázaly se u něho žádné známky srdečního onemocnění....Za posledních 13 let ale rostlo množství důkazů pro to, že nejspíš je cosi v našem jídle, co způsobuje...poškození krevních cév. Podezřelá složka je modifikovaná forma cholesterolu zvaná zoxidovaný cholesterol. Tento druh není ten, který se nachází ve vajíčkách nebo jiných čerstvých potravinách. Oxidovaný cholesterol se vytváří, když cholesterol reaguje s kyslíkem. K tomu obvykle dochází, když potraviny s velkým množstvím cholesterolu jsou sušené, jako například vajíčka v prášku. Zoxidovaný cholesterol se dá také najít v malém množství v práškových mléčných produktech jako je mléko, sýr nebo máslo. Jedna studie, která již brzy bude publikována, zjistila, že významné množství ho je v hranolkách, které se připravovaly v živočišném tuku. Edward Blonz PPNF Health Journal

Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

3 příspěvek

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová