Vánoce-jáhlové kuličky s ořechy a kokosem, sušené meruňky

v Recepty, Vše, Z našeho statku Prosinec 30, 2010. 0 příspěvek

Je mi cizí obava, zda mám dost druhů cukroví, v tomto jsem velice líná hospodyně, která netrpí žádným předvánočním stresem. (Více viz rubrika Sacharidy).Naše chuťové buňky na špičce jazyka si přesto příjdou na své díky obyčejné pochoutce, jako jsou třeba jáhlové koule. Už nevím, kdy a kde jsem recept na ně četla či slyšela, ale takto je děláme my:

Někdo z rodiny nalouská asi 4 hrnky vlašských ořechů, které visely ve sklepě v pytli (aby se k nim  nedostaly myšičky..)
Po spaření se uvaří biojáhly (500g) ve vodě se špetkou soli v poměru 1:2 (jáhly: voda) dle návodu na sáčku…když už nejsou horké, tak se pomelou v mlýnku na maso, dále se v něm pomelou nesířené rozinky (asi 1-2 hrnky dle potřebné míry sladkosti), 3 lžíce biomelasy* a přimíchá se do všeho rozpuštěné přepuštěné máslo, nastrouháné ořechy, 4 lžíce karobového prášku (svatojánského chleba) a vše čistýma rukama pěkně prohněteme. Nakonec v dlaních uhněteme kuličky, obalíme je ve strouhaném kokosu a nahoru zapíchneme větší kousek vlašského ořechu. Kdyby kuličky nekonzumovaly i děti, jistě by to také velmi chutnalo, pokud by se rozinky před namletím či použitím na týden naložily do kvalitnějšího rumu (www.rumy.czfollow), nebo do domácí medoviny. 

                        

  Stačí méně, ale více kvality.

K mlsání nám někdy postačí jen směs slunečnicových semínek, vlašských ořechů a nesířených MERUNĚK či nesířených rozinek a jiného hlavně neproslazeného ovoce. Sířené ovoce akorát drží původní barvu, sultánky se zase i někdy lesknout od toho, jak byly namočeny v nějakém nejspíš levném (sójovém) oleji. Na meruňkách je zajímavý obsah magnézia i železa, ale asi není tak snadno vstřebatelné jako z živočišných zdrojů. V Litomyšli je obchůdek Čaj, káva a sušené ovoce, kde jsou meruňky za 190 kč za 1 kg…Paní prodavačka mě ujistila, že nesířené meruňky moc na odbyt nejdou, když je nabídla jednomu zákazníkovi, tak ji řekl, že: “…vypadají, jako by je už někdo snědl…” Nám však moc chutnají a rádi bychom zasadili další vlastní stromky meruňky a časem si pořídili menší sušičku na ovoce.

 

 


*Po letech jsem si postupně odvykla na bílý řepný cukr, který se ve větším měřítku začal používat až po průmyslové revoluci, konkrétně až po Napoleonovi, není tedy přece žádnou tradiční potravinou! Do té doby se tu objevoval jen třtinový cukr, ale  ten byl pochutinou jen pro bohaté. Je to antinutrient, který se získává  technologickým a energeticky náročným procesem (praotec Čech znal jen strdí divokých včel…) a nezůstane v něm žádný vitamín. Navíc řepa cukrovka je relativně mladou 200letou kulturní plodinou. Údajně první řepný cukrovar na světě byl založen až roku 1802 ve Slezsku na území dnešního Polska (viz. bioměsíčník 3/2010, str. 12-14). Je zátěží pro náš trávicí systém (slinivka a s ní spojené pálení žáhy, cukrovka, problémy se srdcem atd.) a hnědý “přírodní” cukr je v podstatě totéž s malým procentem melasy. Vnímám ho jako drogu, způsobuje rozkoš na jazyku, ale časem nastává bolest v podobě řady zdravotních obtíží, možná je jen otázkou času, kdy se ohledně cukru změní i legislativa


     Občas mě však překvapuje, jak se různé bonbónky rozšířily nejen o svátcích i do různých institucí včetně knihoven a bank. Na jednu stranu učíme děti, aby si nebraly bonbón od “cizího” člověka, ale cizí člověk třeba v bance jim je často podbízí, aby si získal jejich přízeň, aniž by se vždy nejprve zeptal rodičů, kteří pak musejí diplomaticky zasáhnout, aby žádná strana nebyla dotčena…Navíc obecně vztahy či výchova založená pouze na cukrovinkách ( jinými slovy- úplatcích, náplastích na bolístky a laciné manipulaci) asi nemusí být z dlouhodobého pohledu úspěšné, i když se sladkostmi dětem lze zdánlivě zavděčit.     

     Neznamená to však, že bych nikdy v životě dětem nekoupila sladkosti, aspoň ať si je ochutnají, třeba se jimi i přejedí (protože zakázané ovoce by jim v budoucnu chutnalo nejvíc…) nebo jim nedovolila ochutnat něco na návštěvě, kde se stravují třeba jinak, ale vaří s láskou.      
     Obecně co se týče sladidel, jako je český med a melasa – raději jimi potřu dílo až po upečení- zdá se mi škoda vystavovat tyto potraviny vysokým teplotám, byť jen párkrát za rok a ničit to, za co jsme utratili peníze…
   Již druhou zimu asi přežije mou péči rostlina stévie, jejíž jediný usušený list osladí hrnek čaje až moc, ale zdá se mi, že to chutná, jako by tam bylo dáno umělé sladidlo, zatím s ní ale opravdu nemám velké zkušenosti…   více v rubrice Sacharidy

Štítky: recepty
Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

text_captcha
Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart