Kokosová kuřecí polévka

v Recepty, Vše, Z knihy Výživující tradice Říjen 21, 2011. 0 příspěvek

Přeloženo z Výživných tradic, str. 198.

Pro 4 osoby

1 l kuřecího či slepičího vývaru* 350 g kokosového mléka nebo kokosového krému (obchodní název je creamed coconut– uchováván v lednici, jde o celistvý strouhaný kokos, který obsahuje všechen zdravý kokosový tuk, který přírodní národy se zdravými zuby, jaké objevil zubař Price, používaly na všechno, v polévce by se rozpustil- tedy strouhaný kokos v obchodě je vysušený a zbaven kokosového oleje !, vydrží dlouho a nezkazí se…Když však otevřu celý kokosový ořech, začne plesnivět, pokud ho nesním, někdy bohužel příliš rychle. Asi i proto je celý kokosový ořech dražší než balíček strouhaného kokosu zbaveného cenného tuku. Pro daný účel jsem tedy použila celý kokos, jeho mléko a sama si nastrouhala na struhadle čerstvý ořech, ale lze si koupit i kokosový krém, 1 kg stojí 230 kč-http://www.toppotraviny.cz/kokosovy-krem-a-kokosove-mleko/kokoscreme-24-fett-…follow . (Pozn. překl.)

špetka sušených vloček čili (stačí přášek)5 g čerstvě nastrouhaného zázv oru

šťáva z citrónu

mořská sůl nebo rybí omáčka (z jiného receptu, rybí hlavy se fermentují v soli, koření, citroónu, syrovátce atd…)

několik zelených natí cibule, najemno nakrájených

15 g natě z koriandru -coriandrum sativum (Angličané nati koriandru říkají jako Mexičané cilantro, někdy mexická či čínská petržel, u nás nejspíš použijeme petrželovou nať, jinak semínkům koriandru říkají v USA coriander, pozn. překl..)

Jednoduchá, ale chutná polévka je dobrá na začátek bohatého jídla jako je večeře Díkuvzdání, podává se v hrníčku, je to silný a uklidňující lék na nachlazení a škrábání v krku.

Vyvar přiveďte k varu, seberte jakékoliv nečistoty, které stoupnou nahoru, přidejte kokosové mléko nebo krémovitý kokos (strouhaný ořech s tukem), šťávu z citrónu, čili a zázvor. Povařte na mírném plameni asi 15 minut. Dochuťe si to solí nebo fermentovanou rybí omáčkou. Naberte si polévku do hrníčku či misek a ozdobte natí z cibule nebo koriandru (petržele) Variace: Kokosová krůtí nebo kachní polévka 

* Kuřecí vývar: 

 

  • 1 celá slepice z volného výběhu nebo asi 1 kg kostnaných částí kuřete jako jsou krky, skelety, prsní kosti či křídla.
  • kuřecí žaludky (volitelné)
  • kuřecí nohy (volitelné, moc dobré proti celulitidě!, pozn. překl)
  • 3,5 litrů studené filtrované vody
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 velká na kostky nakrájená cibule
  • 2 nakrájené mrkve
  • 3 nakrájené plátky kořene celeru
  • svazek petrželové natě

Pokud používáte celé kuře (slepici), odřežte křídla, odstraňte krk, tukové žlázy a žaludky z dutiny. V každém případě použijte kuřecí nožky, pokud je můžete najít- jsou plné želatiny (Židovský folklór považuje přidání kuřecích nožiček za tajemství úspěšného vývaru.) Ještě lépe, když použijete celé kuře i s hlavou. Takové kuře se dá najít na orientálních tržnicích. Slepice z hospodářství z volného chovu dávají ty nejlepší výsledky. Mnoho kuřat z klecového chovu vám neudělají vývar, který zrosolovatí.
 

Naporcujte kuře na několik částí (pokud používáte celé kuře, uřežte krk a křídla a nakrejte je.) Dejte kousky kuřete nebo kuře do nerezového hrnce s vodou , octem a veškerou zeleninou kromě petržele. Nechte to stát asi 30-60 minut. Přiveďte k varu, odstraňte nečistoty, které stoupnou nahoru.  Ztlumte plamen, přikryjte poklicí a  mírně vařte 6-24 hodin. Čím déle vývar vaříte, tím bohatější a vnavější bude. Asi 10 minut před dovařením přidejte petržel.  Uvolní další minerální iony do vývaru.  

Vyndejte vařeškou kuře nebo jeho kusy. Pokud používáte celé kuře, nechte ho vychladnout a oddělejte maso od skeletu. Uschovejte si ho pro jiné účely, jako jsou kuřecí saláty, enchulády (plněné mexické tortily, pozn. překl.), sandviče nebo karry omáčky. (Kůže a menší kosti, které jsou velmi měkké asi dáte svému psovi nebo kočce.) Přeceďte vývar do velké mísy a uložte do ledničky, až vystoupně tuk nahoru a ztuhne. Seberte tento tuk a uchovejte si vývar v nádobách s víčkem v lednici nebo v mražáku.

Variace: Krutí vývar a kachní vývar
Připravte si ho jako kuřecí vývar tak, že použijete krutí křídla nebo stehno nebo kachní skelety,z nichž prsa, nohy a stehna byla odstraněna. (viz str. 295 en.) Tyto vývary budou mít silnější vůni než kuřecí vývary a získají, když do nich přidáte několik snitek tymiánu svázaných dohromady při vaření. Určitě ho dejte do chladničky a odstraňte před použitím tuk.  Uschovaný kachní tuk je velice ceněn pro své kuchyňské úče

Štítky: recepty
Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski