Syrové hovězí po korejsku

v Recepty, Vše Listopad 01, 2012. 0 příspěvek

 

Vynikající syrové hovězí “z trávy” v marinádě po
Korejsku, i tepelně upravené je výtečné!

 

"...Číšníce a servírky v korejské restauraci Gam Mee Ok vypadají, jako by právě vystoupily ze stránek knihy Nutrition and Physical Degeneration (Výživa a fyzická degenerace) - všichni mají krásné rovné zuby, pěkně vytvarovaný obličej, svalstvo, štíhlé tělo. Obecně mají Korejci dobré zuby přinejmenším ve srovnání s Japonci...Podle dat Národního institutu pro rakovinu mají korejské ženy jeden z nejnižších výskytů rakoviny na světě (64,9)...Korejci věří tomu, že štěstí rodiny závisí na kvalitě jídla, jaké se v domácnosti podává..." Sally Fallonová a M. G. Enigová, PhD “Teorie o cholesterolu je naprosto a zcela mylná. Je skrz naskrz vymyšlená a posléze protlačená. ”  Mary Enigová, PhD, biochemička, autorka knihy  Know Your Fats (Poznejte své tuky) “Potravinová pyramida USDA není o zdraví. Je o prodeji zemědělských produktů. Mary Dan Eades, M.D., spoluautorka  “Protein Power” (Síla bílkovin)

Předpokládám, že pokud někdo následující recept vyzkouší, tak půjde o maso a tuk ze zdravého zvířete (matka kráva má negativní test na brucelózu atd.), bude vyvěšeno a dozráno (ať nám ho enzymy ještě trochu předtráví). Jaký smysl má jíst syrové maso? Již jsem o tom psala, a sice že je stravitelnější než vařené (dokonce dle dr. Cowana vhodné pro lidi s chronickým únavovým syndromem), je údajně dle Susun Weed dokonce stravitelnější než syrová zelenina (která má tvrdou buněčnou membránu, skrze níž je třeba proniknout k živinám - zátěž na slinivku), tepelnou úpravou se neničí  vitamín B6, který je tolik důležitý na fungování třeba nervů, plodnost, aby žena neměla PMS, na fungování adrenálních žláz a který se žárem ničí a špatně vstřebává, když má člověk nadledvinky (adrenální žlázy) oslabené . Syrové hovězí jsem již vyzkoušela v jedné japonské restauraci, mělo kozistenci asi jako salám Herkules (alespoň na první pohled vypadalo jako plátky salámu), jen nebylo uzené, bylo jistě ze svíčkové. Osobní hlášení o vyzkoušeném receptu: Výsledek byl natolik chutný, že bych ho příležitostně udělala znova, ale v menším množství (jednohubky), zbytek jsem

Zkusila jsem udělat záběr na “zadní hrudí”.
(maso na prvních 5ti žebrech)..

totiž tepelně upravila - na malinký talířek bych dala kopeček hnědé rýže vařené třeba s želatinou z kostního vývaru, nebo orestovaný čtvereček kváskového chleba (kruton), doprostřed kopečku rýže lžičku syrového hovězího po korejsku s petrželkou, hovězí bych přiště asi ještě přejela mlýnkem na maso a přidala o něco víc kvašeného chilli (s rajčaty), ať to chutná vskutku korejsky. (Dle mé další  zkušenosti s tímto receptem je maso zcela měkké a bez vláken, když ho po staru naškrábu nožem, což se dělalo, než lidé měli různé mlýnky na maso...)Podávala bych takový talířek jako chuťovku, předkrm (jen prostě na ochutnání), který mi díky surovinám v marinádě přece jen připomíná japonské suši. A kdo je zvyklý na syrové ryby v suši, jistě mu nemůže dělat problém ochutnat syrové hovězí po korejsku. Dělala bych to ale jen příležitostně, v naší kultuře se sice tradičně jedly syrové živočišné bílkoviny, ale spíš ve formě mléčných výrobků. Abych nezapomněla: Nejprve jsem navrhla, že se obětuju a ochutnám to jako první a pokud mi z toho ani po dvou dnech nic nebude, může to jíst i manžel. Nakonec jsme to ochutnali oba najednou a oba se cítíme pořád dobře...Více o předkrmech ze syrového masa zde. Korejci se od Japonců i Číňanů liší nejen tím, že jejich jídlo je kvůli chilli nesmírně pálivé (takové kimči spálí hubu a nevím už, co jím) a česnekové - v hojně míře někteří Japonci ve svém stereotypním uvažování o svých sousedech, které v roce 1910 anektovali, i takto uvažují - tedy že smrdí - kusai!, Především ale na rozdíl od Japonců a Číňanů jedí tradičně mnohem víc hovězího masa. Takové tučné grilované hovězí žebírko je považováno za velkou pochoutku.Těhotným ženám tam prospívá poctivý hovězí bujón s mořskou řasou a rýží. (Více text od Sally Fallon a Mary G. Enigové, PhD: Korejské hovězí, ).

SYROVÉ HOVĚZÍ PO KOREJSKU

 

Vynikající syrové hovězí “z trávy” v marinádě po
Korejsku, i tepelně upravené je výtečné!

 

Pro 4-6 osob Cca 0,5 kg dobře prorostlého boku nebo stejku ze zadního hrudí (maso hned za přední končetinou zvířete, Američané mu říkaji skirt steak), který byl zmrazen na 14 dnů a který je částečně rozmrazen 1 šálek (aso 4 polévkové lžíce) přírodní fermentované sójové omáčky 1/4 šálku rýžového octa 1 čajová lžička strouhaného zázvoru 4 stručky namačkaného česneku 1 čajová lžička surového medu 3 polévkové lžíce oleje z orestovaných sezamových semínek (autorky píší o tomto oleji v kapitole Tuky: obsahuje 42 kyseliny olejové a 15 % nasyceného tuku a 43 % omega- 6 kyseliny linolové. Sezamový olej je svým složením podobný arašidovému oleji. Může se použít na smažení, protože obsahuje jedinečné antioxidanty, které neničí žár. Nicméně vysoké procent omega-6 svědčí proti výhradnímu používání...") 1 svazek zelené nasekané cibulky 2 polévkové lžíce orestovaných sezamových semínek špetka kajenského pepře Nařezejte šikmo (diagonálně) na 0,3 milimetry. Nakrejte tyto plátky na nudličky a posekejte je sekáčkem na maso. Smíchejte zbývající  ingredience a v této směsi marinujte hovězí uložené v lednici po několik hodin. Podávejte se základní hnědou rýží (str. 466) a kimči (strana 94). Přeloženo z knihy Nourishing Traditions, str. 236. Další reference: http://www.westonaprice.org/traditional-diets/korean-beef?qh=YTo2OntpOjA7czo2OiJrb3JlYW4iO2k6MTtzOjc6ImtvcmVhbnMiO2k6MjtzOjQ6ImJlZWYiO2k6MztzOjc6ImJlZWZpbmciO2k6NDtzOjU6ImJlZWZzIjtpOjU7czoxMToia29yZWFuIGJlZWYiO30%3D

Štítky: hovězí
Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski