Řepný kvas

v Recepty, Vše Prosinec 31, 2012. 2 příspěvek

Kvas z řepy a syrovátky s Keltskou mořskou solí
(sůl je dostupná v obchůdku zdefollow)

"Žádný ukrajinský domov nebyl nikdy bez svého "řepného kvasu". Kvas byl vždycky po ruce a připraven, když se měla příjemná, kyselá chuť přidat do polévek a kyselých zálivek."  Lubow A. Kyivska Ukrainian Dishes (Ukrajinské pokrmy)

Následující recept na "beet kvass"  je z knihy Vyživující tradice. Jde o jednoduchý kvašený zdravý nápoj, který má tradici třeba na Ukrajině a v Rusku. V knize Vyživující tradice je zařazen mezi  tonika (posilující prostředky) určené k postění nebo detoxifikaci.  V knize dr. Thomase Cowana a Sally Fallonové* se řepný kvas doporučuje:

- v době akutního onemocnění (horečka, bolení v krku atd.) jako zdroj železa a blahodárných baktérií (s. 105)

- na pravidelnou stolici

- proti artritidě

– klidně se kvasem může zapíjet každé jídlo, díky svým enzymům ho pomáhá trávit

-  na jakékoliv trávicí obtíže (s. 203) - při chronickém únavovém syndromu (chronic fatigue)

V této knize se píše, že člověk s únavovým syndromem (projevujícím se souborem symptomů) by měl kromě současného zkoušení jiných terapií (adaptogenní bylinky, plavání, meditace atd.) jíst kromě syrových mléčných výrobků ,  syrového masa (viz recepty třeba ve Vyživujících tradicích) a kostních vývarů i velká množství lakto-fermentovaných nápojů za současného snížení podílu obilí (jistě zejména s lepkem) ve stravě (třebaže správně připraveného, protože i tak je těžké pro jeho trávení) a vyhýbání se rafinované bílé suché soli (ale nikoliv ! kvalitní mořské třeba k

Kniha dr. Thomase Cowana a Sally Fallonové: Čtverá stezka
ke zdraví: Práce se zákony výživy,
terapií, pohybu a meditace v lékařském umění

eltské soli s nesmírně důležitým hořčíkem a dalšími asi 80 makro a mikro minerály - platí pořád sůl nad zlato! Více k soli zde v textu Sůl, koření a dochucovadla.). Pro člověka s chronickým únavovým syndromem jsou sice i ořechy zdravé, ale leda  upravené dle receptu třeba uvedeného ve Vyživujících tradicích (v soli namáčené aspoň 7 hodin a poté pomalu mnoho hodin na plechu v troubě pražené při teplotě okolo 65 st. C. - Indiáni využívali mořskou vodu a terpve pak sušili, ať jim nezplesniví). Vlašské i jiné ořechy jsou kvůli inhibitorům enzymů jinak velmi těžké na trávení.

Tělo člověka s chronickým únavovým syndromem své pevně dané množství životní energie již údajně vyčerpalo stresem,  životním stylem s nedostatkem pravidelného spánku v čase, který nám i slepicím naordinovala příroda,  trávením průmyslově zpracovaných jídel bez enzymů a bez přátelských baktérií. Živiny (které se dobře nestráví)  a energie tak chybí i jeho mozku (deprese) a vůbec je to začarovaný kruh.  Snad mu  tedy může i osvěžující "tradiční nutriční pramínek" znovu onu studánku své životní energie pomoci naplňovat, nebo mu pomoci zase nějak fungovat. To, že takovým lidem opravdu není dobře a cítí se už kvůli toho "všelijak" (a to dlouho), svědčí třeba dokument 13. komnata: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/210562210800030-13-komnata-zdenka-merty/).

V tomo pramínku za nejdůležitější z oněch mléčně kvašených nápojů dr. Thomas S. Cowen, kterého hluboce ovlivnila kniha dr. Weston Pricea (Výživa a fyzická degenerace)  považuje právě tento řepný kvas (s. 213. Recept na něho se nachází i v knize Nourishing Traditions na str. 610. (Mimochodem není nezajímavé, že šťáva z červené řepy je hlavní složkou tzv. Breussovy léčby rakoviny- na vyhladovění nádorů. Všimla jsem si, že jde o zeleninové šťávy a bylinkové čaje, ne o ovocné džusy plné cukru fruktózy.)

ŘEPNÝ KVAS

Na 1, 9 l 3 střední nebo velké řepy v biokvalitě, oloupané a nahrubo nakrájené

1/4 (60 ml) šálku tekuté syrovátky (str. 87) - hlavně ať je nepasterovaná z výroby nepasterovaného sýra!! Jinak by laktobacily byly kaput...(Totéž platí při budování svalů u sportovců - nejlepší je syrová a ještě sladká tekutá syrovátka!- ne převařená, ne zkyslá. Nevím, zda bude při přípravě řepného kvasu fungovat syrovátka s každou kulturou přidanou do pasterovaného mléka, třeba z mléka na přípravu sýra s plísní.) VD

1 polévková lžíce mořské soli (používám sama keltskou mořskou sůl, která je asi o několik cca 20 % slabší, tak pozor na bílou rafinovanou, ať se kvas nepřesolí.  Zakoupit pravou "keltskou sůl" je možno v třeba v našem obchůdku KosimeSnadno.cz)

filtrovaná voda Syrovátka a sůl se do receptu údajně přidává i proto, aby se minimalizovalo alkoholové kvašení. (Srov. Vyživující tradice. str. 585). Já sama si ještě do kvasu přidávám stručky česneku...

Tento nápoj se cenní pro své léčivé vlastnosti a jako pomocník s trávením. Řepy jsou prostě plné živin. 1dcl sklenička ráno a večer je vynikajícím krevním tonikem, čistí játra a je dobrou léčbou na ledvinové kameny a jiné neduhy. Řepný kvas se může také použít místo octa na salátové dresinky a přidávat do polévek.

Dejte řepu, syrovátku a sůl do 1,9 l skleněné nádoby. Přidejte filtrovanou vodu, abyste nádobu naplnili. Dobře promíchejte a dobře utěsněte (aby se plíseň, co potřebuje kyslík, nedělala, pozn. překl.). Držte při pokojové teplotě po 2 dny a poté přemístěte do lednice.

Když se většina tekutiny vypije, můžete nádobu naplnit vodou a nechat při pokojové teplotě další 2 dny. Výsledná várka bude slabší než první. Po druhé várce řepu vyhoďte a začněte znova. Můžete si ale nechat trošku tekutiny a použít ji jako očkovací látku místo syrovátky.

Poznámka: Při přípravě řepného tonika nepoužívejte strouhanou řepu. Když se nastrouhá, řepa vylučuje příliš mnoho šťávy, což vede k příliš rychlému kvašení, které podporuje spíš tvorbu alkoholu než kyseliny mléčné.

Pozn. překl. Nahoře pak plavou takové pěnové bublinky a čím starší, tím kyselejší je to a lepší, i těhotné ženy to jistě ocení, hlavně jejich játra, možná tedy i člověk, kterého svírá hněv.

Postranní sloupek z knihy Nourishing Traditions, s. 610:

Profesor Zabel si všiml, že nemocní lidé vždycky postrádají trávicí šťávy nejen v průběhu akutní fáze své nemoci, ale také dlouhou dobu poté. Navíc nikdy nespatřil oběť rakoviny, kteár by měla zdravou střevní floru...Tudíž jsou různé mléčně kvašené potraviny cennou pomocí pacientům s rakovinou. Jsou bohaté na vitamíny a minerály a obsahují také enzymy. které pacientům s rakovinou scházejí.  Obzvlášť cennou je mléčně kvašená řepa, která má velice příznivý účinek na narušené buněčné fungování.  Mnoho vědeckých studií ukázalo, že řepa má na organismus regenerační účinek. Annelies Schoneck Des Crudités Toute L'Année (Zelenina po celý rok)

Postranní sloupek z knihy Vyživující tradice str. 587:

Sovětští vědci zkoumající rakovinu se rozhodli určit, proč, kde a jak tato strašná nemoc (rakovina) tak dramaticky po 2. světové válce stoupla.... Uprostřed děsivých statistic o rakovině se tyčily dvě oblasti u Permu na řece Kama v centrálním západním Uralském pohoří. Oblasti Solikamsk a Berezniki měly sotva hlášeny nějaké případy rakoviny a ukázalo se, že těch málo lidí s rakovinou byli ti, kteří do dé oblasti přišli pouze nedávno odjinud. Jak je to možné? Environmentální podmínky nebyly nijak lepší než v jiných oblastech-ve skutečnosti se v regionu těžil draslík, olovo, rtuť a azbest s výrobním zařízením, které vyvrhovalo spoustu nečistot. Ve skutečnosti stromy v té oblasti a ryby v řece Kama umíraly.

...sestavily se dva týmy vědeckých badatelů, jeden v Solikamsku, druhý v Berezniki. Prozkoumali soukromé životy, pátrali a analyzovali. Nakonec byli zmateni...lidé v těchto oblastech pili tolik vodky co jiní Rusové, ale zdá se, že neměli sociální problémy s opilostí, ani chudí neměli záznam o špatné práci obvykle spojený s pitím. Problém bylo najít vysvětlení pro toto kuriózní zlepšení.

Pak se stalo, že jeden z vedoucích vědeckého týmu osobně navštívil domov jedné rodiny vybrané ke studiu. Byl horký letní den a rodina byla pryč-doma byla jenom stará “babuška”. Stará žena nabídla dr. Moloděvovi osvěžující nápoj....Ukázalo se, že zhruba ve stejnou dobu dr. Grigoriev v Berezniki také narazil na čajový kvas a brzy se potvrdilo, že v regionu nebylo domu bez kvasících hlíněných hrnců s kvasem či kombuchou. Tom Valentine Search for Health [Hledání zdraví]


*  The Fourfold Path to Healing: Working with Laws of Nutrition, Therapeutics, Movement and Meditation int the Art of Medicine (Čtverá stezka ke zdraví: Práce se zákony výživy, terapií, pohybu a meditace v lékařském umění)

Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

2 příspěvek

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael