Základní muffiny

v Recepty, Vše, Z knihy Výživující tradice Květen 04, 2013. 9 příspěvek

Tak takhle nějak vypadaly hotové, na okraji malinko příliš upečené…

Recept níže na “muffiny”, takové nadýchané vdolečky s vajíčkem pochází z knihy Vyživující tradice: kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory stravy, str- 482.

ZÁKLADNÍ MUFFINY

Na asi 15

3 šálky čerstvě namleté špaldové, kamutové nebo celozrnné pšeničné mouky

Máslem se nešetřilo…pořídila jsem si levnou formu na mufíny s vrstvou keramickou…
2 šálky podmáslí, kefíru nebo jogurtu (str. 83-86)

2 žloutky, lehce rozkvedlané

1 čajová lžička mořské soli

¼ šálku javorového sirupu

2 čajové lžičky sody bikarbonátu

1 čajová lžička vanilkového extraktu

3 polévkové lžíce rozpuštěného másla

Máslem se nešetřilo…pořídila jsem si
levnou formu na mufíny s vrstvou keramickou…

Namáčejte mouku v podmáslí, kefíru nebo jogurtu na teplé místě 12-24 hodin-muffiny lépe vzejdou, pokud se namáčejí 24 hodin. (Ti, kteří mají na mléko alergii, mohou použít 2 šálky filtrované vody plus 2 polévkové lžíce syrovátky, citrónové šťávy nebo octa místo neředěného podmáslí, kefíru nebo jogurtu.) Smíchejte zbývající ingredience. Nalijte do dobře vymazaných formiček na muffiny (přednostně keramické; belešník-viz diskuse níže), naplňte ze ¾. Pečtě při teplotě 163 st. C asi 1 hodinu nebo když na párátku nic neulpí.

Variace: rozinkové muffiny

Přidejte ½ šálku rozinek a ½ čajové lžičky skořice

Variace: Borůvkové muffiny

Přidejte 1 šálek borůvek, čerstvé nebo mražené. Abyste zabránili klesnutí borůvek ke dnu muffinů, nevmíchejte je do těsta, ale položte 5-7 borůvek nahoru na těsto na každou formu na muffiny.

Variace: Muffiny se sušenými třešněmi

Přidejte 10 dkg sušených třešní (dostupné v prodejnách zdravé výživy a v gurmánských obchodech) a ½ šálku nasekaných křupavých pekanů (str. 513).

Tohle je domácí vanilkový extrakt: do staré skleničky
od oliv a s víkem stejným jak na sklenici od
mléka jsem vložila podélně rozřezané lusky
vanilky z Madagaskaru a zalila domácí
slivovicí…pravavanilka.czfollow

Variace: Ovocné kořeněné muffiny

Přidejte 2 zralé hrušky nebo broskve, oloupané a nakrájené na malé kousky, ½ čajové lžičky skořice, 1/8 čajové lžičky hřebíčků a 1/8 čajové lžičky muškátového oříšku.

Variace: Citrónové muffiny

Přidejte strouhanou kůru ze 2 citrónů a ½ šálku nasekaných křupavých pekanů (str. 513).

Variace: Zázvorové muffiny

Přidejte 1 polévkovou lžíci čerstvého strouhaného zázvoru a 1 čajovou lžičku suchého zázvoru. Vynechejte vanilku.

Trocha teorie níže:

CHLÉB &VÝROBKY Z MOUKY

Sally Fallonová a Mary G. Enigová, PhD

CaKuchařka Vyživujici tradice mě naučila brát vážně
pořádnou přípravu celozrnné mouky, aby
byla co nejstravitelnější. Měla jsem doma
kefír a mouku jsem použila žitnou, zkrátka-co se
našlo doma.ption

Hospodyně kdysi věděly, že nejchutnější lívance, muffiny a koláče se mohou udělat tak, že se namáčí mouka v kyselém mléce nebo zakysaném mléce s kulturou, podmáslí nebo smetaně. Naše recepty na pečivo se řídí tímto schématem. Ti, kteří mají alergie na mléčné produkty, mohou použít vodu, do které se přidalo malé množství syrovátky nebo jogurtu nedo dokonce octa nebo citrónové šťávy, třebaže výsledky budou méně uspokojivé. Moučné produkty by se měly namáčet při pokojové teplotě alespoň 12 hodin, ale lepších výsledku se dosáhne u 24hodinového namáčení.

Jelikož jsou kyselé, aktivuje podmáslí, zakysané mléko, jogurt a s

 

Takto vypadaly muffiny, než šly do trouby,
dala jsem do těsta i strouhaný kokos

 

yrovátka /a také citrónová šťáva a ocet enzym fytázu, který funguje tak, že štěpí kyselinu fytovou v otrubě obilí. Výrobky z kysaného mléka také dodávají kyselinu mléčnou a lactobacilli, které pomáhají štěpit komplexní škroby, dráždivé taniny a na trávení náročné bílkoviny. Namáčení zvyšuje obsah vitamínů a činí všechny živiny v obilí dostupnějšími. Tato metoda má další výhodu a sice tu, že natolik změkčuje celozrnnou mouku, že konečný produkt je často k nerozeznání od toho s bílou moukou. Chléb, muffiny a lívance, které se udělaly z namáčené celozrnné pšeničné, kamutové nebo špaldové mouky, vykynou snadno jen s pomocí sody bikarbonátu; nežádající si prášek do pečiva. A nejsou charakterizovány těžkostí, která může učinit celozrnné produkty tak nechutné.

Pokud hodně pečete, domácí mlýnek na obilí je nutností. Po namletí obilí rychle žloukne, optimální zdravotní přínos pochází z čerstvě namleté mouky. Nebělená bílá mouka se může použít na vysypání pekáče, vyválení těsta a hnětení. Povolujeme také nebělenou bílou mouku na koláčovou krustu.

Lívance, muffiny a sodové chleby se snadno připravují, třebaže by mělo být poznamenáno, že tyto přípravky z namáčené celozrnné mouky se déle připravují než ty, které jsou z bílé mouky. Pro nejlepší výsledky použijte kameninové formy na muffiny a pekáče na chleba. (Viz Zdroje.) Kváskový chléb si žádá více obětavé oddanosti a času. Musí se dělat z mouky s vysokým obsahem lepku, jako je špalda, kamut a tvrdá zimní pšenice nebo žito. Mají sice dobrou chuť, ale moderním jazýčkům se mohou zdát těžké. ( Pro ty, kteří nemají ani čas ani netíhnou k výrobě chleba, správně udělaný kváskový chléb je nyní dostupný v obchodech. Viz Zdroje.) Měkká pšenice je lepší na kaseróly a na nekynuté chleby, jako je Zarathustrův chléb (str. 494).

Navrhujeme vyhýbat se dvěma obilným produktům považovaným za zdravé potraviny-otruby a pšeničné klíčky. Otruby obsahují mnoho kyseliny fytové a pšeničný klíček je extrémně náchylný ke žluknutí. Jíst otrubu a klíček oddeleně od škrobové části obilí představuje tolik problémů jako pojídat škrobové části obilí oddělené od otruby a klíčku. Tradiční populace jedly všechny částí obilí dohromady, čerstvě roztlučené nebo namleté a správně připravené.

(Přeloženo ze strany 476)

Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

9 příspěvek

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

text_captcha
Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki