Nové Ergonomické kosiště rakouského stylu skladem od 15.9.20

PF 2018

v Vše, Z našeho statku Prosinec 31, 2017. 0 příspěvek

Milí čtenáři,
pomyslná baterie životní síly mnohých z nás je v těchto dnech krátkých dnů hluboce vybitá. Biologické hodiny roku nás tlačí, abych si odpočinuli. Mně zbývá takových 30 % energie. Vám že ještě méně? 1,5 %? Mnozí z nás se těší, až už svátky budou zase za námi, či spíše až se dny zase začnou prodlužovat. Do té doby nezbývá, než to s pokorou přijmout.

Když jsem unavená, dám si nápoj z kurkumy se lžíci medu, případně malou misku na drobno nakrájeného syrového kysaného zelí se lžíci rybího tuku Blue Ice. Snažím se chodit spát před 22. hodinou i mnohem dříve. To pak zase ráda vstanu i ve 4 hodiny a užívám si ten čas  tmy před svítáním - nikdo po mně nechce mou pozornost, nikdo se mně na nic neptá a nic nežádá. Takový čas využívám na meditaci (Mindfulness) a na lehké cvičení v duchu důležitého hesla "V pravidelnosti je síla." 

I průběžnému uklízení, nejen tomu předvánočnímu, se stále učím, i když na českém statku se nemohu řídit radami Japonky Marie Kondó doslova (kniha Zázračný úklid.) Některé věci se skutečně hodí na později a na statku může být ono později i za 3 roky. Kniha paní Karen Kingstonové Zbavte se nepořádku podle feng-šuej mě ale už někdy v květnu opravdu pořádně nakopla. Měla jsem po jejím přečtení 120 % energie na inventuru a úklid všech zákoutí statku, skříní s oblečením, spíže a uvědomila mě o jakési provozní slepotě, kdy nevidíme, jak snadno lze prakticky domácnost ještě vylepšit či zkrášlit. Kdo knížku četl, ví, o čem píšu.

Jsme sice duchovní bytosti a prostředí, psychika a mentalita má veliký vliv na to, jak se cítíme, ale mám za to, že ani tu psychosomatiku nelze absolutizovat a vidět ji za vším. To by pak nezáleželo vůbec na tom, co jíme. Zabývám se proto jinak stále překládáním původní knihy zubaře Pricea, kterou považuji za důležitou součást vzdělání moderního člověka.

Občas přemýšlím, jak to bude s lidstvem nadále, pokud počet lidí na planetě stále poroste, čím budeme hnojit půdu, čím se budou lidé živit, aby se těšili zdraví. Možná Vám také vrtalo hlavou, jak jen lidé vůbec přišli v pradávných časech na to, že budou tak strašně pracně sbírat semínka trav, šlechtit z nich obilí a nakonec z nich mlét mouku a péct chléb. Kdybychom totiž neměli ropu a stroje, umím si trochu představit, co by to bylo za časově náročnou dřinu i pro zkušeného. Přikláním se k názoru nezávislého badatele v důchodu, předního českého znalce sanskrtu, védštiny, latiny a němčiny, buddhismu, Bible a Védy a dalších duchovních škol pana Mgr. Kozáka, že bychom asi dnes chléb nejedli, pokud by měl být pragmatickým vynálezem zemědělsko-výrobní činnosti, a ne liturgickým aktem (pantomimou).

"Celý složitý postup výroby chleba je v tak jasném a zřetelném vztahu k védské filosofii a myšlení, že je přímo neuvěřitelné, že tento vztah neyl dosud v Evropě rozpoznán. Zrno mleté mezi dvěma kameny či stloukané v hoždíři symbolizuje člověka hmoždícího se za poznáním ve védské vizi světa coby "hmoždíře s paličkou". Tato všeobecně mezi Indoevropany rozšířená vize "mlýnských kamenů", nazývaných "nebe a Země" či "Pášyá", dobře dokládá svým smyslem a významem liturgický a posvátný původ celého procesu "mletí zrna."
Slovanské slovo "mouka" ("muka") od slovesa "mučit" (pův. "utrpením osvobozovat"- srovnej sanskrt. " Munčati" - "osvobodit se" a "mókša", "mukti"- "osvobození") je zase zřetelným dokladem a ceremoniálím symbolem celoživotního utrpení, kterému je člověk ze strany obou nelidských "kamenných" sil vystaven. Toto utrpení-"muka" však vůbec nevede ke smrti (!), ale právě naopak (!)- stává se důležitými porodními bolestmi rodícího se Poznání-"býka sómy", pravého védského duchovně chápeného Člověka - "Krista"!
Jan Kozák: Kořeny indoevropské duchovní tradice, nakl. Bibliotheca Gnostica, 2014,s 92-93.


V novém roce 2018 Vám přeju hodně lásky, času na odpočinek, pevné zdraví, vytrvalost, pravidelnost, nadhled na věci z té humorné stránky a hodně štěstí.

Věra Dudmanová
Poslední Aktualizece: Leden 01, 2018

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

text_captcha