Kniha Vyživujici tradice

v pages Březen 04, 2015. 0 příspěvek

 Sally Fallonová, M. G. Enigová, PhD.: VYŽIVUJÍCÍ TRADICE: Kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory ve stravování

Znáte možná ten pocit člověka, kterému připadá divné, že potraviny, jako je máslo, sádlo, červené maso, vajíčka a podobně, jsou prohlášeny za škodlivé  s tím, že máme dávat přednost masu “bílému”  a tak zvaným “zdravým” tukům, jako je olivový olej, který ale naše prabáby nepoužívaly.

 

No a pak natrefíte na knihu, nasloucháte jejímu autorovi, který Vám pečlivě tato stanoviska výše přesvědčivě vyvrácí s tím, že máslo je nejen neškodné, ale  že může být zdraví prospěšné, je-li od krávy z pastevního chovu, ba Vám dokonce vysvětlí, že může příznivně ovlivnit fyzickou podobu Vašich dětí, zdraví Vašich i jejich zubů, na které by zubní kartáček a omezení cukru nestačilo pokud je v jejich stravě málo v tucích rozpustných vitamínů, jako je pravý vitamín A (který vážně není v mrkvi), D (pomáhá vstřebat vápník) a K2 (pomáhá ho navigovat na patřičná místa v těle).

 

A kžil byl kdysi v letech 1870-1948 jeden kanadský zubař, Weston A. Price se jmenoval a ten zkoumal, co přesně má společného strava různých přírodních nárůdků světa, jejichž jedinci mají zuby zdravé, bez kazů a rovné jak klávesnice od piana. Jeho poznatky nejsou moc politicky korektní s dnešními, totiž v souladu s dnešními stanovisky, kterých jsou pořád plné noviny. Na jeho výzkum se autorky knihy Vyživující tradice odvolávají. Jeho kniha Výživa a fyzická degenerace, která byla kdysi součástí osnov lékařských fakult Harvardovy univerzity, se poněkud zapomnělo, nyní však díky činnosti dvou nadací, které nesou jeho jméno, dochází k osvětě, která má rostoucí počet příznivců. I my připravujeme její překlad do češtiny.

Tohle si přece musí všichni přečíst! Tohle se má tesat do kamene!, říkali jsme si po přečtení dlouhého úvodu knihy Nourishing Traditions (Vyživující tradice).

 

A tak jsme  přeložili  a k vydání v roce 2015 připravili knihu Vyživující tradice: Kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory ve stravování. Blog byl psán současně s tím, jak byla kniha postupně překládána. Celý blog se v podstatné míře točí okolo ní. Více ke knize, kterou si můžete zakoupit za 570 kč v našem eshopu, níže nebo v textech blogu.

Z úvodu:  “Je jasné, že je něco hodně špatně, i když se Američané,  co se týče stravy, dosud svědomitě řídili ortodoxními radami. Berou vážně fyzický pohyb, mnozí přestali kouřit, zvýšila se spotřeba čerstvé zeleniny, mnozí snížili příjem soli, dost velká část Ameriky omezila červené maso a živočišné tuky. Jenže žádné z těchto opatření neudělalo díru do statistik ohledně výskytu degenerativních onemocnění. Kupujeme si potraviny se štítky, na nichž stojí, že jsou nízkotučné, bez cholesterolu, se sníženým obsahem sodíku, a s tím, že jsou pro nás dobré. Proč jsme tedy tak nemocní?

 

Cholesterol se velice podobá školákovi ze skupiny, kterého chytili, jak háže sněhovou kouli poté, co okno již bylo rozbito. I když do zločinu byla zapojená cela parta, obviněn byl jenom ten chlapec, kterého viděli, jak háže koulí jako poslední…cholesterol sdílí jen vzdáleně zodpovědnost za srdeční chorobu…

Zpracovatelé potravin nepotřebují živočišné tuky, aby vyráběli junk food pro zisk, ale rozhodně k tomu potřebují  rostlinné oleje, bílou mouku a cukr…

“Výzvou pro každého člověka je určit si stravu, která je ta správná pro něho a realizovat toto stravování způsobem, který ho neoddělí v době jídla od společnosti bližních z řad lidských bytostí. Ideální osobní strava každého člověka se obvykle objeví po součinnosti studia, pozorování a intuice, postupu určeném k nahrazení onoho záhadného neomylného instinktu, který vedl primitivního člověka k potravinám, jaké potřeboval k tomu, aby si udržel zdraví a vitalitu.
Naše jídlo, aby pro nás bylo zdravé, musí dobře chutnat. Musí být stravitelné a musí se jíst v klidu. Dokonce celistvé potraviny správně připravené podle tradičních metod jsou nám k ničemu, pokud je jíme s nechutí. Nepřinesou zdraví člověku, který neodpouští. Je to ono milující srdce, které na stránkách, jež následují, nalezne vodítka k tomu, jak zajistit hojnost všech živin, které potřebujeme, abychom byli zdraví, šťastní a žili produktivní život…

Více ke knize, kterou si můžete zakoupit za 570 kč v našem eshopu, níže nebo v textech blogu.

 

 


 

Formát: A4

Počet stran: 700

 "Je jasné, že je něco hodně špatně, i když se Američané,  co se týče stravy, dosud svědomitě řídili ortodoxními radami. Berou vážně fyzický pohyb, mnozí přestali kouřit, zvýšila se spotřeba čerstvé zeleniny, mnozí snížili příjem soli, dost velká část Ameriky omezila červené maso a živočišné tuky. Jenže žádné z těchto opatření neudělalo díru do statistik ohledně výskytu degenerativních onemocnění. Kupujeme si potraviny se štítky, na nichž stojí, že jsou nízkotučné, bez cholesterolu, se sníženým obsahem sodíku, a s tím, že jsou pro nás dobré. Proč jsme tedy tak nemocní?

     Výchozí premisí této knihy je, že rady diktátorů stravy - to, co nám říkají a, co je stejně tak důležité, co nám neříkají – jsou mylné. Ne na 100 procent mylné. V jejich vyjádřeních je kus pravdy, dost velký kus na to, aby jim dodával na důvěryhodnosti, ale ne dost velký kus na to, aby nás uchránil od útrap chronických onemocnění...

Kuchař, dodavatel jídla a rodiče malých dětí si už nemohou dovolit být svádění na scestí tím, co prochází jako moudrá výživa populárním tiskem, zvláště když tolik ortodoxních rad - zveličených,  zjednodušených a překroucených propagací průmyslově zpracovaných potravin  - je částečně nebo zcela mylných. Naléháme na vás, abyste drželi krok s výzkumem vedeným nezávislými badateli a holistickými doktory především proto, že vrhá světlo na vyživující tradice našich předků.

Ukázky z recenzí k prvnímu vydání: 

Musím doporučit… Vyživující tradice od Sally Fallonové. První kapitola míří tak přesně do černého, že se trochu stydím za přebírání jejich myšlenek. To, na co poukazuje, je, že nezávislí výrobci potravin – jako jsou lidé, kteří nám dávají maso, drubeží, vejce a máslo – si nasazují nejnižší marži v průmyslu. Lidé, kteří produkují “junk food” …mají neuvěřitelný profit z investovaného kapitálu, protože vyrábějí s nízkými náklady a mají velmi vysoký zisk.

                                 Robert C. Atkins, MD

                             Autor knihy Atkinsova nová revoluce ve stravování

Vyživující tradice… jsou víc než kuchařkou – je to výchova, která vás přivede k “vaření s pýchou”, poněvadž budete vědět, že své rodině dáváte správnou stravu na celý život stráveném v dobrém zdraví a elánu. Teď je to skutečná “radost z vaření”!

                                      William Campbell Douglass, MD

                                      Autor knihy Mléko

Vyživující tradice…jsou dílem génia…bohatě encyklopedické… Utíkejte, nechoďte k nejbližšímu telefonu a objednejte si  Vyživující tradice.

                                    Clara Felix

                                    Autorka Dopis Felixové

Tato kuchařka je unikátní…hází rukavici na výzvu “diktátorům stravy”.

                                                 Beatrice Trum Hunter

                                                Autorka Spotřebitelé, bděte!

Jako přesvědčený vegetarián, jimž jsem 25 let, jsem otevřel knihu Sally Fallonové, kde byla spousta receptů s masem, a okamžitě ji zase zavřel. Jenže pak jsem si uvědomil, že na ní musí být něco víc než jen to. Je v ní… byl jsem překvapen bohatstvím informací, které mi pomohly (dokonce coby vegetariánovi) lépe vybírat potraviny a ty potraviny, co jsem si vybral, upravit tak, abych z nich získal maximum výživy.

Peter Hinderberger, MD, bývalý prezident Asociace lékařů  se specializací na antropologickou medicínu

Počítal jsem s tím, že to bude jen otázka času, než si lidé uvědomí, že nízkotučná a nízkocholesterolová strava je velmi přeceňována svými zdravotními účinky. A nyní tu máme autorku kuchařky, která píše o jídle a je si vědoma politicky korektních dezinformací o výživě a jež má znalosti a zároveň i odvahu zpochybnit domněnky, kterými tyto mylné informace jsou.

                                       Gene Logson

                                      Autor Vzpurného hospodáře

Tato pozoruhodná kuchařka ve svém úvodu vyváženě, objektivně, zevrubně, a přesto srozumitelně  přibližuje v jednotlivých kapitolách všechny složky lidské výživy (tuky, cukry, minerály, vitamíny, bílkoviny, enzymy apod.) Na konci tohoto na informace bohatého úvodu nechybí patřičný seznam odkazů na všechny zdroje vědeckých textů, studií a pramenů, odkud autorky čerpají. Tyto spíš jen potvrzují poznatky legendárního amerického zubaře dr. Westona A. Pricea, které ukázaly dokonce transgenerační (pozitivní či negativní) dopad tradiční a moderní stravy na zdraví lidí. Tento "Charles Darwin" výživy provedl ve 20. letech 20. století unikátní výzkumy. Přes deset let cestoval do izolovaných částí zeměkoule, aby studoval zdraví populací nedotčených západní civilizací. Zjistil nejen to, že podmínky, které vedou k zubnímu kazu, vedou i k nemocem, ale že i geny ke svému optimálnímu projevu potřebuji správnou stravu  - pro oba rodiče před početím dítěte. Dr. Price zjistil, že strava přírodních izolovaných skupin, ať už šlo o Eskymáky, Masaje v Africe či švýcarské horaly, kteří měli krásné zdravé rovné zuby bez kazů a netrpěli civilizačními chorobami, sice byla závislá na jednotlivých místních podmínkách, jedno však přece jen (kromě toho, že nebyla průmyslově zpracována a chyběla jí bílá mouka a cukr) měla společného. Obsahovala 10x více v tucích rozpustných vitamínů A, D a faktor X (Priceův faktor, později nazvaný vitamín K2), které jsou obsažené v těch potravinách, které odborníci na výživu považují v principu za nezdravé.  Jsou to především živočišné tuky, jako je máslo, sádlo  a vnitřní orgány, především játra a také vajíčka.

V další části knihy přicházejí na řadu různé rady a typy na základní výbavu kuchyně. Hlavní část je věnována velice inspirativním zdravým receptům, po stranách jsou sloupky se zajímavostmi z oblasti  kulinářství,  produkce a způsobu přípravy potravin, i s krátkými vyňatky z anglosaské literatury (Mark Twain aj.), které význam tradičních potravin odrážejí. Na konci knihy nechybí ani typy na to, jak hospodárně vybírat potraviny, máme-li hlouběji do kapsy, a seznam zdrojů, kde je možno potraviny a superpotraviny nakoupit. Nepostradatelný je i věcný index a index s recepty. Tato kniha je smělým kandidátem na to, aby se stala vaší  kuchařskou biblí - je to "čisté zlato.".

Ukázky z knihy

"Výzvou pro každého člověka je určit si stravu, která je ta správná pro něho a realizovat toto stravování způsobem, který ho neoddělí v době jídla od společnosti bližních z řad lidských bytostí. Ideální osobní strava každého člověka se obvykle objeví po součinnosti studia, pozorování a intuice, postupu určeném k nahrazení onoho záhadného neomylného instinktu, který vedl primitivního člověka k potravinám, jaké potřeboval k tomu, aby si udržel zdraví a vitalitu.
Naše jídlo, aby pro nás bylo zdravé, musí dobře chutnat. Musí být stravitelné a musí se jíst v klidu. Dokonce celistvé potraviny správně připravené podle tradičních metod jsou nám k ničemu, pokud je jíme s nechutí. Nepřinesou zdraví člověku, který neodpouští. Je to ono milující srdce, které na stránkách, jež následují, nalezne vodítka k tomu, jak zajistit hojnost všech živin, které potřebujeme, abychom byli zdraví, šťastní a žili produktivní život...

Cholesterol se velice podobá školákovi ze skupiny, kterého chytili, jak háže sněhovou kouli poté, co okno již bylo rozbito. I když do zločinu byla zapojená cela parta, obviněn byl jenom ten chlapec, kterého viděli, jak háže koulí jako poslední…cholesterol sdílí jen vzdáleně zodpovědnost za srdeční chorobu…

Zpracovatelé potravin nepotřebují živočišné tuky, aby vyráběli junk food pro zisk, ale rozhodně k tomu potřebují  rostlinné oleje, bílou mouku a cukr...

Stejně jako je  posila velkých policejních složek potřebná v nějaké lokalitě, kde dochází často ke zločinu, tak i cholesterol je potřebný ve špatně živeném těle, aby ochránil člověka od sklonů k srdeční chorobě a rakovině. Vinit z koronárního srdečního onemocnění cholesterol je jako obviňovat policii z vražd a krádeží v oblasti s vysokou kriminalitou."

Poslední Aktualizece: Březen 23, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki