Vítejte v našem staronovém obchodě, který jsme vymalovali a vyzdobili. Číst více o tom, co se změnilo.

Vývary

v Vše, Z knihy Výživující tradice Srpen 20, 2011. 0 příspěvek

Větší hrnec na vývar je základní výbavou domácnosti…, tento používám na kosti po domácí porážce vepřového enbo skotu

“Minerály jsou v kosti tak dlouho, dokud kost nezmizí- čím déle se vaří, tím více minerálu se z nich dostane ven. Někteří lidé jsou ale citliví na dlouho vařené vývary, protože u dlouhého vaření se uvolňují také glutamáty” Sally Fallonová

Na vývary, ale třeba i na
přepouštění másla
používam dnes (1.5.2013) tento 
pomalý keramický el. hrnec.
Je levný, sice nemá časový spínač,
ale aspoň nemá malinké zbytečné
světýlko. Užitečná věc! Do rána
nebo po příchodu domu vývar již
provoní domov. Vývar je iontový
nápoj s dobře vstřebatelnými minerály
a želatinou, která napomáhá trávení
i ostatních potravin, protože přitahuje
k sobě žaludeční šťávy.
Staromódní poctivý dlouho
vařený kostní vývar
 (bujón)
patří do tradiční stravy mnohých
národů světa, do GAPS diety,
do stravy ženy s osteoporózou,
kojící ženy. 

Následující text přináší opět zajímavé informace, s nimiž se jen tak snadno nikde nesetkávám. Dozvídáme se v něm, proč vlastně má smysl nejíst jen libová krůtí prsíčka, ale využívat s vděčností celé zvíře, když už jsme ho zabili, nebo bylo pro nás zabito. Velice cenná je dnes démonizovaná ŽELATINA živočišného původu, přitom domácí želatina je dost možně účinnou prevencí mj. některých civilizačních “nespecifických” chorob- tedy jejichž příčina je neznámá (Crohnova choroba…). Celkový obraz, jaký vnímám díky knize Výživné tradice mi říká, že marodí-li určitá část našeho těla, takovou část živočicha či jejich produktů lze použít jako lék. Vzpomínám si, že když dívka nedostala ještě první menstruaci, léčitel Janča “předepsal” domácí vajíčka- jako by vajíčka měla probudit její vaječníky. Když jeden cestovatel ztrácel zrak, Indián mu ulovil v řece Yukon rybu a dal mu pozřít její oči. Když nás trápí celulitida či špatná pleť, možná stojí za to, změnit svůj postoj ke kůži slepic a také ji přihodit do polévky, kapra také nestahovat.Vždyť mít ve svémjídelníčku jen rybí filety bez kůže a kostí či kupovat si jen libové maso bez tuku, kůže a kostí (třebaže v bio kvalitě) je možná stejné krátkozraké jako jíst jen pečivo z bílé mouky bez otrub. (VD)

Kostni hovezi vyvar
s krustou “tuku z travy”….

P.s.  Vzpomínám si ještě v souvislosti se stravou obecně, jak ve své autobiografii popisoval Mahatmá Gandhí své stravovací excesy. Teprve když přestal pít kozí mléko a zůstal jen na ovoci a zelenině a ořechách, podařilo se mu se “nutričně vykastrovat” a svou ženu v noci neobtěžovat, aby neměli už více dětí. Ovšem za cenu úporné zácpy…  

 ————————————————————————————————————-

                       Sally Fallonová a Mary G. Enigová, PhD

Translation © Věra Dudmanová

Politováníhodným výsledkem našich moderních technik zpracování masa a náš uspěchaný a na nákupy věcí a jejich vyhození orientovaný životní styl je úpadek ve využívání masových, kuřecích a rybích vývarů. V minulých časech, kdy řezník prodával spíš maso s kostí než jednotlivé řízky a celá kuřata než odkostěná prsa, využívali naši šetrní předkové každou část ze zvířete tím, že udělali vývar, polévku čili bujón z kostnatých porcí.
     Masové a rybí vývary jsou téměř univerzálně používány v tradičních kuchyních– francouzské, italské, čínské, japonské, africké, jihoamerické, kuchyni Středního Východu a Ruska, ale používání masových vývarů, z nich se udělá výživná a chutná polévka či omáčka téměř zcela vymizelo z americké kulinární tradice.
    Pokud jsou masové vývary správně připraveny, jsou nesmírně výživné, obsahují minerály z kostí, chrupavky a morku a zeleninu jako elektrolyty, ve snadno asimilovatelné formě. Kyselé víno nebo ocet přidané během vaření pomáhá vytáhnout do vývaru minerály, především vápník, magnézium a draslík. Dr. Francis Pottenger, autor věhlasné studie koček a také článků o přínosu želatiny z vývaru, mají za to, že hrnec na vývar je to nejdůležitější kus vybavení v kuchyni.
     Byl to také Dr. Pottenger, který poukázal na to, že vývar je velice cenný, protože dodává do stravy hydrofilní koloidy.  Směsi syrové zeleniny jsou koloidní a mají sklony být hydrofilní, což znamená, že přitahují tekutiny. A tak když jíme salát nebo jiné syrové jídlo, hydrofilní koloidy přitahují trávicí šťávy na rychlé a účinné strávení. Koloidy, které byly zahřány, jsou obecně hydrofobické- odpuzují tekutiny- čimž se stává vařené jídlo náročnější na trávení. Nicméně bílkovinná želatina* v masovém vývaru má neobyčejnou schopnost přitahovat tekutiny- je hydrofilní-  dokonce i po zahřátí.  Stejná vlastnost, s níž želatina přitahuje vodu k vytvoření dezertů, jako je Jello (značka výrobce želatiny na výrobu ovocných želé, pudinků apod., oblíbenost vedla k používání tohoto názvu obecně k jakémukoliv želatinovému zákusku), umožňuje jí přitahovat trávicí šťávy k povrchu částí uvařeného jídla.
     Veřejnost nemá obecně povědomí o rozsáhlém výzkumu příznivých účinků želatiny požité s jídlem. Želatina v prvé řadě pomáhá trávit a byla úspěšně použita v léčbě mnoha střevních poruch včetně překyselení (hyperacidita), kolitida (tzv. ulcerózní k., nebo-li vředová k., jde o zánět střevní sliznice, pozn. překl.) a Crohnova choroba (střevní zánět)**.I když želatina v žádném případě není kompletní bílkovinou, protože obsahuje pouze aminokyselinu arginin a glycin ve velkém množství, chová se jako spořič bílkovin, který tělu umožňuje, aby lépe využilo kompletní bílkoviny, které člověk požil. A tak jsou na želatinu bohaté vývary nezbytností pro ty, kteří si nemohou dovolit mít ve svém jídelníčku velké množství masa. Želatina je možné také použít při léčbě mnoha chronických poruch včetně chudokrevnosti a jiných onemocnění krve, cukrovky, muskulární (svalové) dystrofie*** a dokonce rakoviny.

Kachní polévka s pohankou
a srdíčkem, nezapomínáme
na odtranění cmeru
při vaření, aby polévka
nebyla zakalená…
Přestárlá slepice,
která se u nás
dožila nadprůměrného
věku, děkujeme ti…

Jiné důležité ingredience, jaké se dostávají do vývaru, jsou složky z chrupavky, které byly nedávno použity s pozoruhodnými výsledky při léčbě rakoviny a poruch kostí,  a kolagen, který se použil k léčení revmatické artritidy a jiných chorob.
     V lidové moudrosti je slepičí vývar- slavný židovský penicilin- ceněn jako prostředek proti chřipce. Lékař Mojžíš Maimonides ve 12. století předepisoval kuřecí vývar jako lék na nachlazení a astma. Moderní výzkum potvrdil, že vývar pomáhá v prevenci a potírání infekčních onemocnění.  Moudrý poskytovatel jídla, který používá na želatinu bohatý vývar denně nebo často, poskytuje neustálou ochranu před mnohými zdravotními problémy.

Další tradičním přesvědčím je to, že vývar z rybí hlavy přispívá k mužnosti. Polévka uvařená z  těl a z hlav ryb je obzvlášť bohatá na minerály včetně velmi důležitého jódu. A co je ještě důležitější – vývar z hlav a tedy ze štítných žláz ryb dodává štítný hormon a jiné látky, které vyživují štítnou žlázu. Před čtyřmi tisíci léty omlazovali čínští doktoři stárnoucí pacienty polévkou uvařenou ze štítných žláz zvířat. Podle starých spisů pomáhala tato léčba, aby se pacienti cítili mladší, dodala jim víc energie a dokonce obnovila duševní schopnosti. Během vlády královny Viktorie, předepisovali prominentní londýnští lékaři slábnoucím pacientům speciální sendviče ze syrové štítné žlázy. Málo z nás by dokázalo jíst takové jídlo s dochucovadlem, ale polévky a omáčky z rybího vývaru jsou naprosto vynikající- lékem, který by neměl žádný rekonvalescent odmítat.

Fotka z r. 2000, kdy jsem se ocitla
inspirovaná knihou Zdeňka Thomy 
Toulky po Japonsku v tokijské čtvrti
Cukidži (Tsukiji), kde se v brzkých
ranních hodinách na těchto rušných
“rybích jatkách” zpracovávají
čerstvě ulovené ryby a rozvážejí se do
restaurací a sušibarů (kaitenzuši) atd.
Na domácí polévku však stačí mnohem
menší hlavy.

 

 

 

Podle některých badatelů trpí minimálně 40 % všech Američanů nedostatečností štítné žlázy spolu s doprovodnými příznaky, jako jsou mdloby, příbytek na váze, častá nachlazení a chřipky, neschopnost se soustředit, deprese a řada vážnějších obtíží, jako jsou srdeční onemocnění a rakovina. Bylo by dobré, kdybychom napodobovali naše bratry ze středomořských a asijských regionů tím, že bychom do svého jídelníčku co nejčastěji zařazovali rybí polévku.

Něco, co by nemělo přijít nazmar.

     Úžasnou věcí na rybím a masovém vývaru je to, že spolu s mnohými přínosy pro naše zdraví také náš jídelníček nezměrně chuťově obohacují. V evropských kuchyních  jsou silné vývary základem pro ony znamenité, průzračné, husté, hladké, vydatné a úžasně chutné omáčky, které vypadají, že byly uvařeny pomocí nějakých čár. Kouzlo spočívá ve vývaru udělaném od samého počátku se stejnou pečlivostí a pozorností věnované detailu  jako konečnému jídlu. Ti, kteří měli tu čest navštívit kuchyně dobrých restaurací ve Francii, si všimli hrnců s bledým vývarem, který pobublával na zadních hořácích obrovských sporáků.  Když se do tekutiny, která vypadá, že je mdlé chuti, přidají bylinky nebo víno a vyvařením se jeho množství zredukuje, pak se účinky želatiny a chuť masa a kostí zkoncentruje. Výsledkem je úžasná omáčka, jež je výživná i chutná. Stojí za to věnovat čas a úsilí pravidelnému vaření masových vývarů. Pro vaši rodinu to znamená nezměrné zdravotní výhody a sama nabudete pověsti vynikající kuchařky.

Užitečným pomocníkem na
vývary a guláše může být i
pomalý el. hrnec. Stačí
ho se vším zapnout, jít
na zahradu a nestarat se,
že se nám něco připálí,
vzkypí apod.do večera
bude vše hotové (nebo
do rána). Anglicky se
mu říká “kameňák”- 
“crock
pot”.

Test, zda váš vývar obsahuje velké množství želatiny, se provádí vychlazením vývaru. Měl by ztuhnout, po vychlazení dokonce až na úplné želé. Pokud je vás vývar stále i po ochlazení tekutý, můžete přidat trochu žele v prášku (viz Zdroje). Mějte však na paměti, že někteří mohou být citliví na komerčně připravenou želatinu, která může stále obsahovat malé množství volné kyseliny glutamové podobné L-glutamanu (též –átu) sodnému monohydrátu (angl. MSG- Mono Sodium Glutamate). Vývar Vám také víc ztuhne, když jeho množství snížíte vyvařením.

    Vývar je možno udělat ve větším množství a použít, až bude potřeba.  Čistý vývar v ledničce vydrží kolem pěti dnů, déle pokud se znovu převaří, v mražáku i několik měsíců. Možná zjistíte, že je užitečné si vývar uschovat v půllitrových či litrových nádobách, aby  jste měli po ruce správné množství na omáčky a guláše. Pokud v mražáku nemáte zrovna místa nazbyt,  zredukujte množství vývaru vyvařením po několik hodin, až bude velmi koncentrovaný a úplně jako sirup. Tento zredukovaný, koncentrovaný vývar- zvaný fumet nebo demi-glace****– se dá uchovat v malých nádobkách nebo uzaviratelných sáčkách se zipem. Zmražený fumet v sáčku na zip se dá snadno rozmrazit, když dáme sáček pod horkou tekoucí vodu. Do rozmrazeného fumet přidejte vodu, abyste z toho měli zase vývar. Určitě si označte malými samolepkami, jaký druh vývaru či fumetu si uchováváte- když jsou zmražené, vypadají všechny stejně.

Vývar či rosol přidávám, pokud možno, do
všech omáček, vždy pak mají lepší chuť. Na obr. rajská…
Koprová omáčka

 

Když se použijou morkové kosti, není možné,
aby nám z toho nevznikl již rosol…Pro zdravé kosti kosti!

 


*Želatina(rosol) je bílkovinná látka, která se získává z kolagenu za nižších teplot
Kolagen: je skleroprotein, extracelulární, ve vodě nerozpustná bílkovinafollow, která je základní stavební hmotou pojivových tkánífollow. Tvoří 25–30 % všech proteinůfollow v těle savcůfollow, ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. V současnosti je známo nejméně 27 rozdílných typů kolagenů.Kolagenové choroby tj. choroby charakteristické patologickými či degradačními formami kolagenu postihují např. srdcefollow, cévy, svalyfollow a kůži. Samotný kolagen hraje důležitou roli i při stárnutí organismu…Existuje celá řada typů, nejdůležitější je kolagen typu I, II, III, IV, a V. Nejrozšířenější je typ I, představuje 90 % kolagenu v organismech, je přítomen pokožcefollowšlacháchfollowkostechfollow a zubechfollow. Typ II se vyskytuje v chrupavkáchfollow. Typ III je kolagen embryonálního vývoje, později je nahrazen typem I. Typ IV se vyskytuje v bazální membráně epitelůfollow. Kolagen typu V je charakteristický pro stěnu krevních cévfollow, (převzato z internet. encyklopedie Wikipedie). Tak nezbývá nám tedy než ocenit všechny částí těla zvířete a občas vařit polévku, do které dáme povařit všechno, myslím, že je to účinnější, než drahé kosmetické přípravky s kolagenem. To abychom netrpěli celulitidou (dnes se jedná o civilizační nemoc s tím, jak jsme přestali vařit vývary z kvalitního masa, kůží a kost

í, které démonizujeme atd.) a předčasným stárnutím pokožky. (pozn. překl.)
**Jde o nespecifické střevní záněty, jejíž příčina není známá…(co když je to způsobeno nedostatkem vývaru a želatiny ve stravě??, pozn. překl.)
***Dystrofie – je nejnižší stupeň regresivního poškozenífollow buněkfollow a extracelulární tkáněfollow. V podstatě se jedná o vratnou změnu metabolismufollow buněk, která se může projevit morfologickými změnami tkání.
****Demi-glace– Sally Fallonová  použila výrazy z francoužštiny, sama je znalkyni francouzské tradiční stravy, ve Francii se také učila. Demi-glance je v podstatě nahnědlá omáčka z kombinace hovězího vývaru a sherry a je základem pro další omáčky. Fumet je doslova vůně (jídla), jde o silný vývar z ryb a hub, který se přidává k dochucení méně výrazných polévek a omáček.

Štítky: vývary
Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra