Naklíčené obilí, ořechy & semínka

v Vše, Z knihy Výživující tradice Listopad 17, 2011. 0 příspěvek

Žito již klíčí v cedníku s
prstencem..(noto.cz)

Pozn. překl.:

Tři sklenice s již
naklíčenými kamarády

Když rekapituluju následující kapitolu, poukazuje na celkový význam konzumace semínek a ořechů,  jsou to taková rostlinná “vajíčka”, v nichž je ukryto tajemství a síla celé malé rostliny nebo celého stromu. Jaký smysl má vůbec konzumace naklíčených semínek a ořechů, jejich namáčení? Jednak mají více živin a jednak jimi v jejich naklíčené či aspoň namáčené podobě nezatěžujeme náš již tak zkoušený trávicí systém– vždyť nemoci žlučníku, rakovina slinivky, pálení žáhy (i když k tomu všemu spíš dochází hlavně kvůli špatným myšlenkám a emocem, jako je hněv a strach) jsou velmi běžné- tak proč ho ještě zatěžovat ořechy? 

  

Překvapilo mě, že semínka vojtěšky nejsou bohužel ani v naklíčené podobě vhodná a zdravá, přitom jsou s dobře míněným úmyslem třeba jen součástí směsí biosemínek k naklíčení i na našem trhu.

Jak vyplývá dále z následujícího textu, nezbývá nám asi než pro zvýšení výživné hodnoty chleba přidávat do těsta i i trochu čerstvě naklíčeného obilí, nebo si pár čtverečních metrů obilí sám pěstovat a hlavně “sklidit po staru”– s kosou s košířem a nechat ho na poli v panácích (naklíčit) či přesněji mandelích, který prý má 15 snopů obilí. Teprve pak se člověk asi nasytí k obědu jen chlebem- už se nedivím, když čtu v literatuře či pohádkách, že někdo si dal k obědu jen kousek chleba, který zapil vodou ze studánky. 
     Přestože i ten sebekvalitnější chléb neobsahuje komplexní bílkoviny a třebaže i ty, co má, by se lépe využily, pokud bychom k němu měli vždy aspoň kousek sýra a nejlépe i trochu másla (to aby ty bílkoviny byly díky vitamínu A atd. využity “správně”), “pravý chléb” z vlastní ruční produkce obilí bych ráda jednou k obědu jen tak samotný ochutnala…

                                                                                             V.D.


 

Sally Fallonová a Mary G. Enigová, PhD.

Translation © Věra Dudmanová

Zásluha na objevení významu naklíčených semínek patří tradičně Číňanům, kteří se naučili nakličovat luštěniny před mnoha staletími. Vozili fazolky mungo na svých zaoceánských lodích a v průběhu plavby je klíčili a spotřebovali jich dostatečné množství, čimž předcházeli kurdějím. Číňané věděli instinktivně, že důležitý faktor, který nenaklíčeným semínkům chybí, se vytváří v procesu klíčení- onou látkou je vitamín C.
    

Je ovšem omylem myslet si, že hodnota naklíčeného zrna byla Západu neznámáPo staletí se různé druhy piva dělaly z naklíčeného obilí. Jisté staré francouzské kuchařské knížky doporučovaly naklíčování suchého hrachu ( (V českých zemích se z hrachu připravovala postní pučálka- nejspíš odvozeno od “pučit”, pozn. překl.) před jeho použitím do polévek. Bulgur, který se hojně používá k vaření na Středním východě, se připravuje z nahrubo namleté naklíčené pšenice. Podle specialisty na enzymy Dr. Edward Howella jsme v minulosti většinu obilí jedli v částečně naklíčené podobě*.  Obilí stojící ve snopech a panácích na otevřeném poli začalo často klíčit před tím, než se odvezlo do skladu. Moderní zemědělské techniky zabraňují tomu, aby obilí začalo klíčit před tím, než se dostane na náš stůl.

Proces klíčení nevytváří jen vitamín C, ale také přináší mnohé užitečné změny ve složení zrna a semínek.  Naklíčení zvyšuje obsah vitamínů B, obzvlášť vitamínu B2, B5 a  B6. Velmi se zvyšuje karoten- někdy 8 krát.  Co je důležitější- naklíčení neutralizuje kyselinu fytovou, látku přítomnou v otrubách všeho obilí, která brání vstřebávání vápníku, magnézia, železa, mědi a zinku, klíčení také neutralizuje všechny inhibitory enzymů přítomné ve všech semínkách.  Tyto zpomalovače mohou neutralizovat naše vlastní cenné enzymy v trávicím traktu. Složité cukry zodpovědné za střevní plyn se během klíčení štěpí a část škrobu se  přeměňuje na cukr. Klíčení deaktivuje aflatoxiny, silné karcinogeny nacházející se v zrní. Konečně řada enzymů, které pomáhají trávení, se během naklíčování vytváří.  Naklíčené obilí by mělo být pravidelnou složkou stravy a může se používat různými způsoby- v salátech, sendvičích, zeleninových pokrmech, jako cereálie ke snídani a jako přídavek ke chlebu a pečivu.  Musíme přesto varovat  před přemírou konzumace syrového naklíčeného obilí, jelikož syrové klíčky obsahují nepříjemné látky, které chrání měkké výhonky před sežráním zvířaty. Tyto látky se vařením neutralizují.  Naklíčené obilí by se mělo obvykle jíst mírně podušené nebo  se přidat  do polévek a dušených mas se zeleninou. 

Není nutné žádné speciální zařízení k transformaci obilí a semínek na klíčky- pouze  sklenice na zavařování s širokým hrdlem s kruhem ze sítě proti komárům na okno, který pasuje ke sklenici místo víčka (cedníček, upevníme ho třeba gumou, pokud si ho děláme podomácku, komerční v USA mají kruh, který se zašroubuje a uprostřed je to sítko, pozn. překl.) Pro semínka, která snadno klíčí viz Zdroje.

Způsob klíčení všech druhů obilí a semínek je stejný – pouze potřebný čas k úplnému dokončení naklíčení se liší s velikostí a vlastnosti semínka. Naplňte jen zavařovací sklenici z 1/3 jakýmkoliv zrním nebo semínkem.  Přidejte filtrovanou vodu až úplně nahoru a přišroubujte vršek s vloženým kukátkem. Nechejte semínka namočená přes noc a vylijte vodu. Dobře semínka propláchněte- můžete to udělat, aniž byste oddělávali vršek. Převraťte sklenici a nechte ji nakloněnou, aby mohla voda odtékat a vzduch cirkulovat.  Semínka by se měla proplachovat po několika hodinách nebo aspoň dvakrát denně. Za jeden až 4 dny budou klíčky hotovy.  Dobře propláchněte, vytřepejte přebytečnou vlhkost a vyměňte vloženou kukátkovou část s pevnou části víčka.  Klíčky uchovejte v lednici. 

 

Téměř každé zrno či semínko se dá nakličovat – pšenice, ječmen, suché fazole, semínka ředkvičky, semínka cibule, chia semínka (šalvěj hispánská, někdy se jim říká lidově “semínka běžců”, nabobtnáním se velice zvětší, více na http://www.seminkachia.czfollow, pozn. překl.), cizrna a mandle. Křehká semena dýně a slunečnice také krásně klíčí. Loupaná semínka by se měla kupovat jen v těsně uzavřeném balení, ne z otevřených nádob, aby se minimalizovala oxidace.

Mezi semínka, která není snadné naklíčit, patří lněná semínka, která jsou příliš mucilagenní (slizovitá, pozn. překl.) na to, aby se dala dobře propláchnout, a ovesná zrna, která nenaklíčí, pokud byla oddělena od své vnější slupky. Semínka, která byla ozářena, jako ta, která se prodávají jako koření, nenaklíčí. 

Ořechy, jako jsou pekanové a vlašské, které se vyjmuly ze skořápky, se nedají naklíčit, ale namáčení přes noc v teplé osolené přefiltrované vodě neutralizuje inhibitory klíčení.(Viz Svačiny str. 512, EN version). Loupané mandle a arašídy často vyklíčí, což je znamená, že jejich slupka byla odstraněna mechanickými prostředky a ne postupy, mezi které patří vaření či pražení.

Je pouze jedno semínko, které NEdoporučujeme v naklíčené formě (nebo v jakékoliv podobě) a to je kupodivu vojtěška!** (**Někdy se používá název, který platív angličtině alfafa.) (Po fazolích mungo je vojtěška další variantou klíčku, který se ujal ve světě zdravých potravin. Bohužel to vypadá, že všechna chvála, jaká se snesla na výhonek vojtěšky, byla nerozvážná. Testy ukázaly, že klíčky vojtěšky inhibují imunitní systém a mohou přispívat k zánětlivé artritidě a k lupu.  Semínka vojtěšky obsahují aminokyselinu zvanou kanavanin, která může být jedovatá pro člověka i zvířata, pokud se pozře ve větším množství.  (Kanavanin se nenachází ve zralých rostlinách vojtěšky, jak se zdá, během růstu je metabolizován.)

Str. 112-113.

Bonus:

Q. Když namáčím ořechy, proč je k tomu potřeba soli?

O: Sůl pomáhá aktivovat enzymy, které deaktivují inhibitory (zpomalovače)enzymů. U obilí je to tak, že se namáčí v kyselém roztoku, aby se zbavilo kyseliny fytové. Ořechy neobsahují moc kyseliny fytové, zato obsahují velká množství inhibitorů enzymů. Tato metoda napodobuje způsob domorodých národů Střední Ameriky, kteří si takto namáčeli  ořechy a semínka – namáčeli je v mořské vodě a poté je sušili.  (Odpovídala Sally Fallon více na: http://www.westonaprice.org/faq/faq-miscellaneous-food-questionsfollow)


* Na tomto místě jsem se rozhodla přidat postranní skřípky, které jsou ještě na tomto blogu samostatně zvlášť pod názvem                    

 Klíčení obilí a namáčení ořechů:

Před příchodem továrních farem bylo zrno částečně naklíčeno, ale moderní obilí je složeno z dřímajících (odpočívajících) semínek…V dřívějších dobách se zrno sklidilo a dalo se do snopů.  Snopy se daly do mandelů (po 15 snopech do panáku, pozn. překl.),  posbíraly se a postavily se do panáků, které stály na poli ještě několik týdnů před mlácením.  Během tohoto období vystavení počasí na poli byla zrníčka obilí vystavená dešti a rose, která se vsákla do snopů. Obilí mohlo tuto vlhkost pochytit a se slunečním žárením  tak byly podmínky ideální pro příznivý stupeň naklíčení a znásobení enzymů v zrnu. Moderní kombajn odstraní zrno ze stvolu okamžitě po useknutí a umožní mu, aby bylo odvezeno do sýpky. A tak zde není žádné vystavování povětrnostním vlivům a následnému vývinu enzymů, což má za následek zralé, ale spící semínko.

Edward Howell, MD: Potravinové enzymy pro zdraví a dlouho věkost. (str. 115)

 Pokud jíte dost velké množství pekanů, vlašských ořechů, kešú, lískových oříšků a jiných, máte na výběr buď společně s nimi spolknout kapsle enzymů, aby se neutralizovaly jejich zpomalovače enzymů (inhibitory), nebo nejprve nechat ořechy naklíčit a ponechat na přírodě, aby udělala svou práci díky zvýšené aktivitě enzymů, která je výsledkem nakličování…V roce 1918 nebo tak nějak  jsem byl nadšený z nápadu pokusit se vyhýbat vařenému jídlu kvůli potenciální ničivosti žáru…Myslel jsem si, že syrové maso není vhodné jako strava člověka a že bílkoviny a tuky chutných syrových ořechů ze stromu ho nahradí…po době asi 2 měsíců, během nichž jsem zkonzumoval velké množství syrových ořechů ze stromů mnoha druhů, jsem počal zažívat nepříjemný pocit těžkosti v žaludku a pocit nesmírné přeplněnosti a určité nevolnosti. Příznaky byly dost silné na to, aby mě donutily vzdát se této chutné stravy. Téměř každý si může dát pár ořechů, aniž by pocítil nějaký účinek. Ale běžně se ví, že “ořechy jsou těžké na žaludek”, pokud se jich sní velké množství.  Inhibitory enzymů v semenech vysvětlují onu záhadu, ale nebyly identifikovány až do roku 1944.
Edward Howell, MD Potravinové enzymy pro zdraví a dlouhověkost. (Str. 513)
*filberts– jde nejspíš o lískové oříšky, pro které angličtina ale spíš běžně užívá výraz hazelnuts, slovo filbert je spíš velice knižní výraz se staré angličtiny obecně pro ořechy…(Pozn. překl.)

Ořechy jsou bohatým zdrojem přírodních olejů, jejichž obsah tuků je v nich v rozsahu od 60 % až po 80 % kalorií. Mandle, pekany, para ořechy, makadamské ořechy a arašídy mají vysoký obsah stabilní kyseliny olejové. To proto snadno nežlouknou, a když se připraví pomocí namáčení a sušení (viz recept Pepitas na semínka dýní, který lze použít na tyto ořechy, p. př.), mohou se skladovat po mnoho měsíců při pokojové teplotě v neprodyšné nádobě. Na druhou stranu vlašské ořechy obsahují velké množství trojité nenasycené kyseliny linolové a jsou mnohem náchylnější ke žluknutí. Vždy by měly být skladovány v ledničce. SWF

Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta