Pár slov k vybavení

v Vše, Z knihy Výživující tradice Září 13, 2014. 0 příspěvek

Řepíkova stráň

"Ukaž mi, bez čeho se obejdeš, a řeknu ti, vezmu-li tě s sebou. Uč se nosit stále méně. Pak budeš lehoučký. Kdysi jsem nosil batoh, který jsem stěží uzvedl. Dusal jsem těžce, pomalu, neradostně. Nesl jsem pilu, sekeru, vařič, petrolej, baterku, lékárnu, náhradní boty, mnoho jídla, snad abych nezahynul hlady. Dnes lehce létám nad karpatskými horami, nic nepostrádám. Větve lámu rukou, na ohni uvařím rychleji, za tmy uléhám po paměti, boty suším pod hlavou, hlady jsem dosud nezahynul. A lékárna? Česnek na všechny nemoci, na odřeniny moč." Jaroslav Nevrlý: Karpatské hry, s. 113

Nevzdavam se zatim modernich vymozenosti cloveka usedleho, Hobití zeny, ktera "nema  rada dobrodruzstvi", nikoliv nomada, ktery vlastni jen tolik, co unese on a jeho kun. Dávam za pravdu panu Nevrlému, který se "nevrle" vyjádřil o našem harampádí a cetkách, on měl možná jídlo zdarma, ale někdo ho musel vyprodukovat za něho. Haraburdí a žďorbů mame doma docela dost. Umím si ale představit i život bez něho. Vařit všechno jak pejsek s kočičkou, aniž bych to brala jako újmu.

A také žebřík potřebujeme…
nás syn rád leze po
stromech..(hrušeň)

Asi jako kazda zena mam v sobe instinkt byt sberatelem ruznych "kabelek" (asi instinkt na sber lesnich plodu a hub), nadobek, misek, rendliku, kotliku, proste neceho, v cem se da varit a skladovat jidlo. Pokud jde ale o elektricke pristroje, snazila jsem si poridit jen ty, ktere opravdu casto pouzivam, nebo aspon intenzivne v urcitou sezonu.  Postupne jsem si behem 10 let poridila mlynek na obili, dehydrator, tyckovy mixer, (ale testo na chleb micham rucne v mise...), litinove panve, pomaly elektricky varic, litinovy kotlik nad ohen venku (pro indiany) či pasírovač.

U podzimních venkovních prací
na zahradě  lze vařit  vývar
pod litinovou poklicí….v kotlíku (coldrum)

Misto sklenic na zavarovani masokostniho vyvaru bych ale po zkusenostech s nimi dala na Sally a pouzila sacky zap-lock ci zap loc se zipem na zamrazeni,osvědčil se mi rucni vlockovac, el. maselnice z Ukrajiny, minimlynek, japonsky rucni mlynek Hario  od Doubleshot na kavu ( i kdyz ta je zde tabu, ze?) se slehackou, maly plynovy varic, malou el. trouba se dvema plotynkami a před námi je projekt stavby sporacku, obklopeného kachlema, a trouby, kterou nelze regulovat vypinacem, ale citem, pozdeji se bude stavet velke topeniste s pecí na chleba (tedy pomalá pec versus intenzivnejší trouba). Mame lednicky, mrazak, sklepy, zelnaky na zeli ci marinovani masa v podmasli...:-) a velkou kamennou spíš, ktera ale bude castecne další kuchyni - hlavne na syry. Tož haraburďa dost. Robota do domácnosti bych nechtěla. Viděli jste ten krásný film Andrew-člen naší rodiny? Prostě jednoho dne Vám PPL doveze robota. Po 200letech není jisté, zda on není více člověkem (a je to jeho vroucné přání) a my lidé roboty...

Snažím se ale dát ale na kvalitu.

Lekci jsem dostala třeba z nákupu mačkadla na česnek,  že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. O prvním jsem zjistila, že je z hliníku, myslela jsem si, že se již nic z hliníku do kuchyně nevyrábí. Křemík ho sice odvádí z těla (přeslička), ale pokud nemusím, nebudu přispívat k Alzheimerovi. Druhý se mi zdál trošku drahý, byl z nerezu, ale nebyl tak kvalitní, aby se mi záhy "nepodařilo" vytlačit strouček česneku i s celou mřížkou, která se "krásně" vyloupla a zůstala mi k mému údivu jen parádní díra k ničemu...Jamie Oliver je o dost dražší, při štěstí se dá sehnat i z druhé ruky nový, a jsem s ním spokojená, protože: má 2 způsoby mačkání (drcení i plátkování), více česneku najednou se vejde do jedné sekce, páka je delší, a tedy silnější.

Níže již přeloženo z knihy Nourishing Traditions.

PÁR SLOV K VYBAVENÍ

1. lis (hliníkový), 2. lis za cca 250,- a 3. lis
Jamie Oliver

Moderní výbava přebírá od tradičního vaření staromódní dřinu na sebe - je důležité vybírat si moudře. Následuje seznam s návrhy v pořadí od nejpodstatnějších po nejméně důležité.

Nerezové ocelové nádobí:

Vyberte si raději nádobí z nerez oceli, než z hliníku. Kyselé nebo slané potraviny vařené v hliníku způsobují rozpouštění tohoto toxického kovu do jídla. Nedávný výzkum spojil hliník s Alzheimovou chorobou a mnozí vědci mají za to, že hliník z kuchyňského náčiní přispívá také k dalším nemocem.186 Bohužel když se k některým lidem dostala zpráva o hliníku a vyměnili levné hliníkové pánve za dražší varianty z nerez oceli, hlíníkové nádobí se zase poněkud vrátilo oknem zpátky, v podobě tlakem litých hliníkových hrnců z gurmánských obchodů. Nekupujte si je. Vypadají pěkně, ale hliník je velmi reaktivní i v podobě high-tech.

Hrnec na vývar:

veliký hrnec z nerezové oceli nebo kvalitný smaltovaný je nezbytnost.

Litinové pánve:

Těžké staromódní litonové pánve na smažení jsou vynikající na rychlé orestování (angl. sautéing - z franc. rychlé orestování, při němž suroviny “poskakují”, p. př.) nebo na stir-fry. Tyto pánve by se neměly umývat v mýdlových přípravcích na nádobí, ale lehce opláchnout v horké vodě a utírat papírovými kuchyňskými utěrkami. Litinová pánev, která je takto dobře napuštěná (třeba pomocí trochy horkého loje, p. př.), nebude nikdy lepit a je mnohem míň pravděpodobné, že se jídlo připravované v těžké litině bude připalovat, než jídlo vařené v nejsilnějším ocelovém nerezu.

Ohnivzdorné kastroly:

Nádoby, které se dají použít na hořáku vařiče nebo v troubě, jsou v různých velikostech. Vyberte si kastroly, které jsou vyrobeny z kvalitního smaltu přes litinu, nebo až po méně drahé litinové variety bez povrchové úpravy.

Dobré nože:

Nože s vroubkovaným ostřím různých délek jsou nejlepší na chléb a zeleninu – ty, které jsou vyrobené firmou Cutco (viz Zdroje), jsou vynikající a udrží své řezné ostří celá léta. Tvrzené ocelové nože, které se dají přejíždět ocílkou, jsou nejlepší na maso, patří mezi ně i nůž filetovací na ryby se středně dlouhou pružnou čepelí a dlouhý ohebný vykrajovací nůž se zaoblenou hranou ostří. Velký sekáček by také měl být ve vaší sbírce.

Kuchyňské nůžky:

Pořádné kuchyňské nůžky se hodí na mnoho úkolů, od ustříhávání bylinek až po porcování kuřat. Firma Cutco vyrábí vynikající kuchyňské nože. (Viz Zdroje.)

Dřevěná prkna na krájení:

Je mnohem méně pravděpodobné, že dřevěná prkna na krájení budou hromadit patogenní baktérie než plastová. Měli byste mít dvě - jedno na maso a druhé na zeleninu a ovoce.

Ruční tyčový mixér:

Tento nízkonákladový spotřebič dělá z vaření polévek hračku. Polévka je tak rozmixována přímo v hrnci, čimž se šetří čas a množství nádobí na umývání.

Skleněné a nerezové nádoby na potraviny:

Skleněné nebo nerezové nádoby budou více chránit potraviny v lednici před znehodnocením než plastové. Plast je dobrý pro uchování sušených potravin jako obilí, křupavé ořechy a zmražené potraviny, jako je vývar.

Litrové zavařovací sklenice s širokým hrdlem:

Tyto nádoby jsou nejlepší pro mléčné kvašení zeleniny a na čatný. Nejsou drahé a jsou snadno k dostání. Speciální kameninové zelňáky na nakládání většího množství zelí a na jiná kvašená jídla se dají sehnat přes nabídky katalogu (viz Zdroje.)

Skleněné nádoby na nápoje:

Na mléčně kvašené nápoje budete potřebovat 2litrové skleněné nádoby se vzduchotěsným uzávěrem. Na zázvorové pivo a malé pivo budete potřebovat sklenice s korkovou zátkou s drátem nebo špunty.

Kuchyňský robot:

Co jsme dělali předtím, než si tento spotřebič šetřící práci našel cestu do našich kuchyní? Tento stroj je na krájení, strouhání, sekání, mixování a míchání nedocenitelný, umožňuje nám připravovat tradiční jídla, která kdysi vyžadovala intenzivní ruční práci - krájení petrželky na tabbouli (tradiční salát v levantském arabském světě, p. př.), mletí cizrny na hummus (tradiční arabská pomazánka z vařené a rozmixované cizrny, p. př.), vytvoření julienne ze zeleniny (ve franc. kuchyni pomocí nože nudliček či “zápalek”, p. př.), vypracování dokonalé majonézy. Kuchyňský robot si s těmito prozaickými pracemi snadno poradí. Vyberte si ten, který má v balení různé břity a příslušenství, které vám umožní přidávat olej po kapkách - je to důležité na výrobu majonézy a omáčky pesto.

Nerezové pekáče a plechy na pečení:

vyrábí je firma Enko, jsou dostupné v některých obchodech s kuchyňskými potřebami, za cenu ne o moc větší než hliníkové či povrchově upravené typy. (Viz Zdroje.)

Elektrický ruční mixér:

tento vynález se hodí, pokud něco pečete, ale stejné úkoly zvládne kuchyňská metla na šlehání z ocelových drátů a trocha síly ze svalů.

Mlýnek na obilí:

Pokud pravidelně pečete, budete si chtít koupit mlýnek na obilí. Díky němu budete mít čerstvou mouku, když ji budete potřebovat. (Celozrnná mouka po namletí rychle žlukne.) Malý ruční mlýnek se dá koupit zhruba za $ 100. Mlýnky na motor jsou dražší, ale ti kuchaři a kuchařky, které to myslí s vařením vážně, zjistí, že stojí za to. Mlecí plocha by měla být ze skutečného kamene a ne ze syntetické verze. Dobrou volbou je mlýnek značky Jupiter vyrobený v Německu. (Viz Zdroje.) Drtící povrch je z tvrdé žuly a má přizpůsobitelné nastavení, díky kterému můžete obilí jak nalámat, tak ho namlít na jemnou mouku. Nerezovo-ocelové mlecí příslušenství vám umožní namlít olejnatá semena a naklíčené obilí.

Obilný vločkovač:

pokud si přejete ovesné či žitné vločky, které budou naprosto čerstvé, tuto práci udělá vločkovač. (Viz Zdroje.)

Mlýnek na kukuřici:

mlýnek Jupiter s troškou přemlouvání kukuřičná zrna pomele, ale nadšenci do kukuřičného chleba si možná budou přát sehnat mlýnek speciálně navržený na kukuřici. (Viz Zdroje.)

Mini mlýnek:

je užitečný na mletí koření a lněných semínek.

Zmrzlinovač:

moderní zmrzlinovače s litrovou nádobou, která se uchovává v mrazáku, ruší potřebu ledu a soli a dělá z výroby zmrzliny snadnou záležitost.

Pasírovač:

Jde o levný vynález užitečný na míchání jablečného pyré a několika polévek a omáček, u nichž je třeba odstranit slupky. Velmi doporučujeme francouzskou značku Moulin a Légumes (jde o starý název dnešní značky Moulinex, p. př.) s odstranitelným břitem. Méně uspokojivý je mlýnek Foley Food Mill, americká verze. [caption id="attachment_6607" align="alignright" width="250"] Pasírovač[/caption]

Kameninové nádobí:

keramické formy na muffiny a zapékací mísy na chléb přinesou velmi uspokojivé výsledky u receptů s namáčenou moukou v této knize.

Pasírovač

Odšťavňovač:

Odšťavňovač je potřebný u některých receptů na nápoje. Mnoho kuchyňských robotů má odšťavňovač v příslušenství.

Stroj na popcorn:

Elektrický vyráběč popcornu umožní, aby si tuto výživnou svačinu připravily děti samy. (Popcorn zakoupený v obchodě je nejen žluklý - je plný kuchyňské soli a částečně hydrogenovaných rostlinných olejů.)

Sušička:

Sušičky jsou dobré na sušení křupavých oříšků a jiných potravin, ale teplá trouba také dobřě poslouží.  

Horkovzdušná trouba:

Pokud musíte mít na vaření nějaký rychlý mechanismus, zkuste horkovzdušnou troubu. (Viz Zdroje) Jídlo se v ní uvaří rychle za použití konvekčních proudů a je to zdravá alternativa mikrovlnných trub. Horký vzduch nepoškozuje chuť jídla tak, jako to činí mikrovlnná trouba, a dokonce upeče do zlatova kuřata a pečeně. Mezi výbavou, která by se neměla nacházet v kuchyních svědomitých kuchařek, je:

Mikrovlnná trouba:

Sušička na houby se moc hodí…
je to pak rychla akce.

Bohužel mikrovlnné trouby dosáhly okamžité oblíbenosti bez velkého předchozího výzkumu, který by studoval účinky konzumace jídla z mikrovlnek. Následkem je nyní stále pokračující ohromný experiment, jehož se obyvatelstvo nevědomky účastní. Menší výzkum, jaký byl učiněn stran následků konzumace jídla z mikrovlny, ukázal, že mikrovlnky mohou mít nepříznivý účinek na tuky a bílkoviny, neboť je činí hůře vstřebatelnými. Novější studie provedená ve Švýcarsku odhalila, že mikrovlnná trouba způsobuje změny v obsahu vitamínů a jejich využitelnosti.

Konzumace jídla z mikrovlnky má za následek abnormální krevní obraz podobný tomu, jaký se objevuje při raných stádiích rakoviny.187 Obzvlášť rizikový je zvyk používat mikrovlnnou troubu na ohřívání dětské láhve. Pozměněné bílkoviny v mléce ohřátém v mikrovlnce mohou být toxické pro játra a nervový systém, zvláště pro malé děti. Doporučujeme vám, abyste používání mikrovlnky za každou cenu odolali. Tlakový hrnec: Jedná se o dalšího relativního nováčka na kuchařské scéně. Rizikem je to, že tlakové hrnce vaří potraviny příliš rychle a při teplotě nad bodem varu. Ohnivzdorný kastrol je ideální na obilí i na dušené maso. Tradiční kuchyně volají vždycky po dlouhém a pomalém vaření obilí a luštěnin.

Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová