Nové Ergonomické kosiště rakouského stylu skladem od 15.9.20

Májové máslo a ghí a první senoseč

v Vše, Z našeho statku Květen 23, 2012. 1 příspěvek

Přepuštěné máslo,
cedím ho a
lespoň přes kovový
cedníček, ještě horké
zavíčkuju a obrátím
víčkem dolů, ghí
se tak zakonzervuje
samo a vydrží sto let…

Ghí podporuje imunitu, dlouhověkost a chrání před nemocemi,” řekl Bhavaprakaš. Považuje se za elixír a prostředek k regeneraci organismu…Ghí nežlukne, může se používat místo olejů. Je snadno stravitelné a podporuje vstřebávání živin. Vhodné pro všechny konstituce…Ghí čistí kanálky v těle a posiluje mozek, odstraňuje jedy, je to afrodiziakum, podporuje vláčnou a lesklou pokožku. (MUDr. David Frej: Ájurvéda, Eminent, 2007, str. 108)

 

Přepuštěné máslo, cedím ho alespoň přes kovový cedníček, ještě horké zavíčkuju a obrátím víčkem dolů, ghí se tak zakonzervuje samo a vydrží sto let…

Ghí je tradiční potravinou v Indii, ale i u nás (přepuštěné máslo)…Je stabilní a vhodné k tepelné úpravě potravin. Pokud se krávy živí trávou, pravděpodobně takové přepuštěné máslo obsahuje relativně hodně vitamínu A (v létě je ho díky syté žluté barvě očividně více), pokud je kráva na sluníčku venku, tak obsahuje hodně vitamínu D a díky čerstvé trávě i vitamín K2 (který vede vápník tam, kam v těle patří). Velmi záležití na tom, co kráva žere…Ve filmu Jíst, meditovat, milovat (Eat Pray Love) s Julii Roberts jsem zahlédla indickou krávu, která se “pásla” na odpadcích v chudinské čtvrti, její máslo by asi nedosahovalo kvalit “másla z krmení trávou”.

Pomalý elektrický
kameninový hrnec

 

Vyzkoušela jsem mimochodem jiný a  ještě šetrnější způsob, jak přepouštět máslo, navíc určený pro líné (nebo spíše zaneprázdněné) hospodyně. Použila jsem oblíbený pomalý elektrický kameninový hrnec (jindy používaný na poctivé masokostní vývary, tedy tradiční iontové tekutiny) . Vložila jsem do něho máslo a na několik hodin zapnula – máslo se rozpustilo, nečistoty (babička říkávala cmer) ze zbylých kapek podmáslí v másle se usadily na dně. Poté jsem horkou tekutinu přecedila na minicedníku do sklenice s víčkem twist.

Muška ušlapuje…

 

Začali jsme jinak před pár dny s první sečí trávy na seno, to znamená že chci-li dělat třeba to přepuštěné máslo, před pátou hodinou dám do kameňáku to čerstvé máslo, a jdu s Neilem, někdy dokonce i dětmi (co jen zkoumají rostliny a brouky), kosit louky a nemusím se starat, že se mi máslo přepálí. Když začne ráno svítat, vnímám ten magický moment, kdy ptáci nejintenzivněji zpívají, totéž se pak opakuje, než slunce večer zapadne – také si ještě hodně zapějí, také kuřátka mají období pípání, někdy spí. Je škoda si takové chvíle, kdy venku ptáci silně zpívají, nechat ujít a celý život tyto momenty prospat.

 

 

Dorotka(1 rok a
10. měs.) si
řvaním vydupala
hrábě, a tak
využíváme i
dětskou pracovní
sílu…

Kosení jde stále snáz a snáz, kosa kratší než 90 cm by nám byla na našich rovných loukách zbytečně krátká – Neil aktualizoval délku své čepele dokonce na cimburovskou 95 cm. Občas jen ušetřím  ostrůvek bylinek…Z takového prvního sena sečeného kolem poloviny května, čemuž nám letošní počasí přeje, bude i v zimě velmi dobré máslo a ghí.

Pokud Ferda nehrabe,
tak hledá na mezích
poklady (sojčí pírka,
staré spadlé hnízdo,
šišky, divokou cibulovou
trávu…)
Rozhazování pokosené trávy

 

 

 

 

Štítky: máslo
Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

1 příspěvek

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

text_captcha