Vítejte v našem staronovém obchodě, který jsme vymalovali a vyzdobili. Číst více o tom, co se změnilo.

Co a jak v jídle při omezení časem a rozpočtem

v Vše, Z knihy Výživující tradice Listopad 18, 2013. 1 příspěvek

“Aby nás Pánbu nepotrestal. Ve čtvrtek a husa…” (TV seriál F.L. Věk)

“Raději bych nějakou věc používala a rozbila si ji, než ji schovávala v krabici a nikdy ji neviděla. To proto nosím šaty ze 30.let 19. století; většina sběratelů šatstva by zbělela hrůzou. Jenže proč něco mít a neužít si toho?” Tasha Tudor.

Tato slova výše jsou z knihy o světě Tashi Tudor, umělkyně, která si zatvrzele libovala v kráse, práci, skromnosti, venkovském životním stylu i soběstačnosti. A její slova svědčí o tom, že opravdové bohatství může spočívat v pochopení, že pěkné je možná jen to, co se používá. Dokonce i puška ráže 0,22, ji jen tak nevisela na zdi. Dokud dobře viděla, používala ji na střílení potkanů, kteří vypadali jak Mr. Samuel Whiskers…prý “když vidíš potkana, máš jich padesát.”

Dnes zde přináším jednu z kapitolek z knihy Vyživující tradice. Ti, kteří jsou poučení o výživě podle Nadace Westona A. Pricea, jsou připraveni vařit z celých základních surovin. Pokud musejí na jídle šetřit, je to tím, že skutečně nemají peníze nazbyt, nejde tedy o druhotnou chudobu lidí, kteří jsou “chudí”, protože utrácejí peníze za drahé polotovary, o čemž svědčí obsah  jejich popelnice plné obalů z takovýchto potravin.  Následující text je pro ty, kteří chtějí na jedné straně jíst zdravě, ale na druhé straně jsou finančně i časově omezeni. Text neřeší za nikoho jeho hmotnou situaci obecně, ale nabízí určité nápady, jak vařit, co kupovat, aby peníze byly na výživu využity efektivně, když už jich  moc nazbyt není.  Žít skromně je ale v jistém smyslu luxus, který si mohou lidé dovolit jen díky tomu, že ti ostatní žít skromně nechtějí, nebo neznají hodnotu jater, které jsou uměle levné – tedy pro ty chudší.

V případě dostatku kvalitního jídla (přístupu k němu) a peněz vlastně ani není třeba číst tuto kapitolu a jistě by nikdo neměl mít pocit viny za to, že dobře vyživuje své tělo. Něco jiného je nebýt vděčný za jakékoliv jídlo, pokud vůbec je. Ale mít pocit viny? Pobavila mě proto scéna ve 2. díle TV seriálu F. L. Věk, kdy malý Věk přijíždí domů a maminka upekla na počest jeho příjezdu husu. Tatínek (Jan Pivec) tam před obědem u stolu říká: ” Aby nás Pánbu nepotrestal..Ve čtvrtek a husa..

 

Zdravé a dobře vyživované tělo je šťastné a ví, kdy má dost a nepotřebuje většinou pokyny intelektu k umírněnosti v pojídání kvalitních potravin. Nikdo se přece obvykle nemá “mírnit” v tom, aby svému tělu dával to, co tělo potřebuje a pro co bylo stvořeno, pokud se zrovna nedetoxifikuje a pokud se nepotřebuje zrovna učit vděčnosti za dary Země tím, že si je na čas odřekne. Paradoxem dnešní doby je, že špatná výživa dnes dopadá i na lidi majetné – kvůli tomu, že všude vládne jen ekonomické průmyslové zemědělství a hlavně dezinformace ohledně výživy. A to by si přitom někteří mohli dovolit  mít kaviár (největší cholesterolová bomba!) každý den a vlastního kuchaře jako král. A tak na jednu stranu  pije i britská královna údajně syrové mléko, ale její vnuk Herry již musel nosit rovnátka.

A život bez stresu šetří živiny z jídla
(stres vyčerpává např. vitamín A, C, Mg…)

Překrmované tělo s nezdravou mikroflorou chce víc jídla, protože nikdy nemůžeme mít dost toho, co nepotřebujeme, nebo toho, za co nás patologické bakterie odmění endorfiny. Takové tělo mohou mít lidé bohatí, co jedí drahý “junk” i chudí, kteří jedí levné jídlo- levnější sladkosti, levnější pečivo a nejlevnější uzeniny. Často má takové tělo rozkolísaný cukr , třeba z výrobků z pšeničné mouky (moderní hybridy pšenice mají překvapivě vysoký glykemický index -rychle zvýší krevní cukr- oproti jednozrnce a dvojzrnce našich předků; proto léta nedělám celozrnný kváskový chléb z “pšenice” a vůbec obilí jako takové není na základně Potravinové pyramidy dle Nadace WAPF), z cukru a z nedostatku tuků, který by krevní cukr udržel v klidnější hladině – jako špek, který rádi s chlebem a vodkou pojídali za 2. světové války ruští vojáci. Podle autora knihy Pšeničné břicho (česky Život bez pšenice) údajně vyhání pšenice (či spíš její komplexní sacharid amylopektin) krevní cukr výše než obyčejný bílý cukr. (s. 24, Wheat Belly) A kolik že jen nás v ČR bylo cukrovkářů, co nám loni uřízli nějaký ten úd? Zbytečně. Ne proto, že jejich nemoc nebyla včas diagnostikována, ale že dříve nezměnili způsob stravování.

A tak tedy text níže je pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy, ale jsou bohatě informovaní o výživě podle zubaře Pricea.

Asi je akorát třeba vzít s rezervou některé rady ohledně ryb. Myslím, že u nás ve střední Evropě to máme složitější než lidé z pobřeží. Obvykle mořské ryby nebývají čerstvé a nevíme, odkud pocházejí, především zda opravdu pocházejí z hlubokých studených vod oceánů, nebo z nějakých farem. V takovém případě bych byla skeptická ohledně obsahu nějakých omega-3 mastných kyselin, když ryby byly vykrmovány obilím, granulemi z extrudované soje- vajíčka slepic krmených jen obilím mají údajně poměr mezi omega-6 a omega-3 až 19:1. Proč by tomu mělo být u ryb jinak? Stejně tak kapr sice patří (teprve) od 20. let minulého století na český vánoční stůl, ale takového kapra, který vyrost rychle jako kuře ve velkochovu, jistě nelze srovnávat s kaprem, který rostl déle a pomalu v dobách Jakuba Krčína. Jako kapr pořád naštěstí vypadá, jen vážně nevím, kolik skutečně má těch omega-3 a toho jodu, když v moři neplaval a višněmi se nefutroval (zdroj jodu). Představa, že už v 16. století jedl celý český národ na Vánoce kapra je jistě vzdálená realitě. Podívejme se například na ingredience, které mohou být v  krmných směsích pro kapry, pokud je tedy nekrmíme rohlíky a těstovinami (nikoliv v době Jakuba Krčína z Jelčan): Pšenice, kukuřice, sojový extrahovaný šrot toustovaný, řepkový extrahovaný šrot,cukr, DL-methionin, L-lysin monohydrochlorid,  zchutňovadla, butylhydroxyanisol, butylhydroxytoluen, ethoxychin, vitamíny A, D3, E, síran měďnatý pentahydrát.

Na vývary, ale třeba i na přepouštění
másla používam dnes (1.5.2013) tento.
Je levný, sice nemá časový spínač,
ale aspon nemá malinké zbytečné světýlko.
Báječná věc!Do rána nebo po příchodu
domu vývar již provoní domov.
Vývar je iontový nápoj s dobře
vstřebatelnými minerály a želatinou,
která napomáhá trávení i ostatních
potravin, protože přitahuje k sobě
žaludeční šťávy.

A ještě bych přidala jednu  malou poznámku k platbě za elektřinu za používaní elektrických spotřebičů v kuchyni.

Ušetřit se dá plánováním…třeba i kdy
pustit pračku, nejen za příznivé
předpovědi počasí …

1  x týdně například používám pomalý keramický elektrický hrnec (má vysokou tepelnou setrvačnost), který “jede” (vaří mi masokostní vývar nebo nějaký guláš) přes noc na noční levnější proud. Tedy  zde je možné ušetřit: než se jde spát prostě jen otočit spínačem.

Jsem líná číst malá písmenka v papírech od ČEZu, tak jsem napsala email na cez@cez.cz a zeptala se, kdy konkrétně mám proud levnější, ať mi připomenou, kdy se mi třeba vyplatí péci vánoční cukroví – obvykle se to velkým písmem na dokumentech od dodavatele elektřiny nepíše.

Lze pak plánovat třeba hlavní pečení a vaření na dvě levnější odpolední či brzké ranní hodiny. Na kredenci mám třeba před očima pro orientaci napsáno: Po-Pá 0:25-6:30; 14:25-16:25.


Odkazy:

http://www.naturalnews.com/034747_raw_milk_Queen_Elizabeth_Canada.htmlfollow

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/219646/jak-utraci-manzelka-miliardare-babise-jako-obycejna-zenska.htmlfollow

William Davis. Wheat Belly (česky vyšlo jako Život bez pšenice)

M. Beranová: Jídlo a pití v pravěku a středověku

http://www.florence.cz/zpravodajstvi/aktuality/diabetologove-osm-tisic-lidi-prislo-vloni-o-nohu-zbytecne-stacilo-aby-se-vcas-dostali-k-odbornikum/follow

 

http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/hledam-dustojny-zivotni-stylfollow


CO A JAK PŘI ČASOVÉM A ROZPOČTOVÉM OMEZENÍ

Sally Fallon a Mary G. Eniugová, PhD

Z knihy Vyživující tradice, str. 621-623

Nikdo v moderní Americe si nezaslouží více pochopení než pracující rodič s omezeným rozpočtem. Najít čas, energii a prostředky k přípravě výživných pokrmů pro sebe a své děti představuje skutečnou výzvu, především když pokušení rozhodnout se pro jídlo z polotovarů, je velké. První krok, jak se postavit k této výzvě, je uvědomit si, že jídla rychlého občerstvení jsou strašlivou pastí, která za delší čas vede ke snížené vitalitě a proto dokonce větší mu omezení něčího času, energie a rozpočtu- nemluvě o tragédií vážného onemocnění.

Není sice nutné trávit v kuchyni dlouhé hodiny, ale aby se jedlo správně, je nutné strávit v kuchyni trochu času. Jednoduchý, zdravý jídelníček si vyžaduje spíš pečlivé plánování než dlouhé hodiny přípravy. Hodně se dá dosáhnout přípravou dopředu tak, že věnujeme jen jeden úsek čtyř až pět hodin týdně jídlu, což může znamenat nakupování, začít vařit veliký hrnec s vývarem, aby vydržel týden, nakládání kvašené zeleniny, upečení várky sušenek na školní obědy a přípravu velkého kastrólu polévky nebo guláše, který může vydržet na několik jídel. Jednoduchá výživná jídla se mohou připravit velice rychle, když člověk udělá základy práce předem. Pokud vám současný program nepovoluje žádný čas na přípravu jídla, bylo by moudré, když byste přehodnotili své priority.

Nekupujte studené snídaňové cereálie v krabici, ani ty, které jsou vyrobeny z celozrnného obilí. Jsou velice drahé, mají málo živin a jsou těžké na trávení. Porce bio ovesné kaše v té nejlepší kvalitě stojí polovinu průměrných snídaňových cereáliív krabice a je nekonečně výživnější. Na optimální výživu potřebujete myslet dopředu a namáčet ovesné vločky na kaši přes noc (str. 455).

Dělejte si svůj salátový dresink. Můžete si udělat svůj vlastní salátový dresink a použít nejlepší ingredience za asi stejnou cenu jakou mají průměrné dresinky v láhvi, z nichž většina obsahuje žluklé rostlinné oleje, trans mastné kyseliny a řadu přidatných látek. S praxí to netrvá víc než chvilku, abyste si udělali pro svůj salát chutný dresink (str. 127-135).

Vždycky si kupujte máslo. Margarín a ztužený tuk možná stojí míň, ale je to falešné hospodaření, takové, které vede k řadě ochuzujících onemocnění. Pokud je cena másla nedostupná, použijte sádlo.

Dělejte si alespoň jednou za týden vývar. Masové vývary tvořily základ vyživující stravy rolníků po tisíciletí. Jejich uvaření stojí velmi málo (často vám dobrý ochodník rybami dá rybí zbytky zdarma), jsou velice výživné a mají bílkoviny šetřící účinek. Znamená to, že si vystačíte s velmi malým množstvím masa ve stravě , pokud použijete správně uvařený vývar na polévky a guláše. Ztuhlý tuk z vývaru použijte na vaření a zbytky masa na polévky, masové saláty a jiné pokrmy.

Je lepší dát své peníze do celistvých potravin než do vitamínů. Přesto většině lidí prospívá čajová lžička oleje z tresčích jater denně, jednoho z nejlevnějších doplňků stravy na trhu a lžička moučky Azomite, velice levný minerální doplněk. Mléčně kvašený řepný kvas (str. 608) obsahuje celou řadu živin ve snadno vstřebatelné podobě a snadno a levně se připravuje.

Kvalitní mléčné produkty stojí za tu cenu. Pokud žijete na venkově, podívejte se na to, zda by se dal zařídit chov krávy Jersey nebo koz. 

 

CaptJerseyka chrání domácí
rozpočet i zdraví: dává máslo,
mléko, podmáslí, kefí, sýr,
syrovátku, maso a lůj, kosti.on

Mezi nejlevnější zeleninu patří některá z nejvýživnějších -brambory, zelí, mrkev, cukíny, cibule, brokolice, mangold, řepa a kel-smadno se připravují. Zeleninu vždycky připravujte a podávejte na másle kvůli nejlepšímu vstřebání minerálů, které zelenina obsahuje.

Pokud si nemůžete dovolit kaviár (a málokdo může), kupte si na jaře rybí mlíčí. Nenasolené mlíčí z různých druhů ryb se dá sehnat z dobré rybárny za rozumnou cenu-možná dokonce zdarma. Použijte ho na výrobu koláčků z mlíčí (str. 316) nebo ho přidejte do rybích koláčů (str. 267). Můžete si koupit mlíčí ve větším množství a uchovat v mrazáku na použití v průběhu roku. Rybí mlíčí je prostě plné živin a zdravé primitivní národy si ho vždycky cenili.

Nezapomeňte na vajíčka jako vyživující levnou alternativu masa. Vyplatí se koupit si vajíčka nejlepší kvality.

Udělejte si z přípravy polévek součást svého repertoáru. Mixované polévky se dají dát dohromady za velice krátký čas a jsou výjimečné výživné. Investujte do ručního mixéru (který stojí asi $25), abyste si mohli namixovat polévku přímo v hrnci, čimž ušetříte čas a nádobí na umývání.

Nezapomínejte příležitostně jíst játra. Nejsou drahá, ale stojí za zlato své váhy -z hlediska výživy.

Zbytky se dají proměnit na chutnou pozornost. Z rozmichovaných zbytků zeleniny se dají udělat lívance(str. 412); chutný je usmažený zbytek ovesné kaše (str. 457); měkké maso, schované po přípravě bujónu, se může přidat do polévek nebo použít na masové saláty a sendviče.

Prozíravý výběr receptů učiní z mála velký úspěch. Jídla, díky nimž vám rozpočet déle vydrží, jsou guláše ze stir-fry (str. 286, 294 a 339), rybí koláče (str. 267), pokrmy z mletého masa, kaserol s rýží a ledvinkami (str. 306), kuřecí gumbo (str. 289) a jehněčí lýtka (str. 346). Pro zvláštní pokrmy zvažte jehněčí kýtu, jednu z úsporných kousků masa, z něhož mohou být zbytky na několik dnů v podobě polévky ze zbylých jehněčích nožek (str. 208).

Kupujte si celé kroupy obilí v biokvalitě a skladujte je v plastových 20l kbelících s víkem, které jsou dostupné v obchodech s barvami.

Pokud si nemůžete dovolit mlýnek na obilí, kupujte si celozrnnou mouku v obchodě se zdravou výživou nebo supermarketu a skladujte v lednici. Použijte ji na na snadné a levné lívance, muffiny, perníky, brownies, krekry atd. Pokud máte čas, peníze můžete ušetřit tak, že si budete péct svůj vlastní chléb. Jinak si zkuste kupovat kvalitní kváskový chléb nebo chléb z naklíčeného obilí.

Naučte se vařit základní hnědou rýži (str. 466). Je chutná, úsporná a výživná. Ze zbytků se dají dělat úžasné saláty (str. 473).

Děti mají rády naše pečené sladkosti (str. 528-532)- dospělí také. Arašídové sušenky jsou nejúspornější. Marantový škrob je poněkud drahý. (Asijské obchody je často vedou za dobrou cenu.) Mouka bulgur (str. 461) je úspornější, ale její příprava zabere čas.

Dělejte si kombuchu! 1 l stojí pár korun; chuť je lepší než chuť nejdražšího nealko nápoje, piva a vína.

Snažte se na jídle nešetřít příliš. Místo toho vynechte veškeré nekvalitní průmyslové jídlo-hotové sušenky a koláče, nealko, mražené jídlo, potraviny rychlého občerstvení atd. – a uspořené peníze použijte na nákup kvalitních celistvých potravin. Především používejte kvalitní tuky- v dobách stresu vás udrží ve zdraví.

Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

1 příspěvek

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký