teleci-klizka-s-morkovou-kosti-osso-buco-aneb-na-problemy-s-kostmi-kosti

v Recepty, Vše, Z knihy Výživující tradice Květen 20, 2015. 0 příspěvek

Starý veselý sedlák…

"Je mi 69 let a jsem truhlářským mistrem. Byl jsem počat a vyrostl jsem na syrovém mléce a na jídle s vysokou koncentrací živin stejně jako všichni farmáři přede mnou. Když mi bylo pět nebo šest, do oblasti přišly supermarkety a vypadalo to, že se věci změnily přes noc. Lidem, kteří odmítali přejít na průmyslové jídlo, se říkalo "staromódní". Moji rodiče to měli se mnou těžké, aby mě přiměli jíst nové jídlo, především pasterované mléko, které stále nemám rád. Žil jsem doslova pro chvíle, kdy jsem mohl jíst v domě svých prarodičů jídlo, které dobře chutnalo...Nejomamnější vůně, jakou jsem znal, byl bohatý humus Středozápadu, když se zahříval s vycházejícím sluncem. Než mi bylo osm, vůně byla pryč. ...Asi před osmi lety mě začala bolet kolena a byl jsem ztuhlý (i když jsem jedl biopotraviny) a zvažoval jsem, že truhlařiny zanechám. Zhruba v té době jsem se seznámil s Nadací Westona A. Pricea  a začal jsem pít  alespoň 2 šálky denně kostního vývaru. Za něco málo víc než 6 měsíců bolest všech mých kloubů byla fuč a dneska mě baví tvrdě pracovat jak nikdy před tím...Pokud máte tu  sílu, běžte, prosím, na farmy, běžte do toho a postavte se vedle skutečných hrdinů. Do té doby, až já tu nebudu, je pro mně smyslem udělat všechno pro to, abych pomáhal budovat budoucnost, v níž se víc dětí bude probouzet do oné nejomamnější vůně."

Mike Ward, Longmont Colorado (Ukázka přeložena z krásného dopisu čtenáře čtvrtletníku Moudré tradice, který vydává Nadace Westona A. Pricea)

----------------------------------------

Indiáni Skalnatých hor v severní Kanadě za časů zubaře Westona A. Pricea maso klidně vyhazovali psům, ale morek z kostí divokých zvířat, soba karibu apod., si naopak velice cenili jako výjimečně výživné jídlo. Dokonce ve vykopávkách se nacházejí jen kosti nalámané na kousičky, protože indiáni se snažili získat co nejvíce morku z nich. Wikipedie říká: "Kostní dřeň (medulla ossea), lidově morek, je měkká tkáň, která vyplňuje vnitřky kosti savců." Morek obsahuje cca: 97 % tuků, trochu železo, fosfor, vitamín A, vitamín K2, alkyglyceroly (druhy tuků) stimulující imunitu...

Vývar z morkových kostí

 

Vývar z morkových kostí je zdrojem vápníku a jiných minerálů (hořčíku, křemíku, síry) a v tucích rozpustných vitamínů, které tyto minerály pomáhají skutečně vstřebat, a je velice významný tam, kde:

- není mléko (není ta tradice či podmínky)

- kde člověk neumí mléko a sýry dobře trávit, nebo si ještě nevyléčil třeba pomocí diety GAPS své trávení opravdového mléka či aspoň kefíru

-tam, kde se nedá snadno sehnat opravdové mléko, což je třeba i ČR

 Doktor Price pro děti z jednoho sirotčince doporučoval: olej z tresčích jater, žluté máslo z pastevního chovu s vysokým obsahem vitamínů, vývar z morkových kostí se zeleninou, jako je mrkev a rajčata, s masem připraveným zvlášť, celozrnné rohlíky z čerstvě namleté mouky, pomazané máslem z vysokým obsahem vitamínů.

Platí tedy jednoduché zdravé selské: na kosti kosti. Jedna švédská lékařka, onkoložka, údajně dělala pokusy s morkem z telecích kostí u dětských pacientů, kteří měli leukémii. Závěr: "Třebaže výsledky nebyly konzistentní, někteří pacienti velice rychle zažívali značné zlepšení, včetně normalizace počtu bílých krvinek a pozoruhodný návrat energie."  

Sally Fallonová v jednom svém článku píše: "Politika veřejného zdraví by měla být zaměřena na přesné informace o výživě." Ve skutečnosti se propaguje často všechno jiné než především výživa dle zubaře Pricea.

 5hvězdičkové hotely vaří z morkových kostí, existují staré recepty, například kdouloně plněné morkem. Zkuste i Vy něco uvařit z morkových kostí - buď jen polévku zahuštěnou zeleninou, troškou pohanky či jáhly nebo rozkvedlaným vajíčkem, nebo je upravte i s masem dle níže uvedeného receptu. Neohrnujme nos nad morkem, i když na něho nejsme zvyklí a prostě ho zařaďme občas do jídelníčku, chceme-li, aby náš jídelníček byl opravdu vyvážený. A mít vyváženou stravu je jedním z faktorů, který přispívá k tomu, že pak bažíme i méně po cukru, který naopak našim kostem škodí, protože narušuje hladiny poměru fosforu a vápníku v krvi.

Recept níže jsem vyzkoušela. Použila jsem ale morkové kosti z kližky, okolo nichž již nebylo v podstatě žádné maso, maso ale můžeme k tomu přidát jiné zvlášť. Místo rajčat jsem koupila kousky rajčat v konzervě, Sally Fallon psala o tom, že paradoxně se do konzerv používají dozrálá rajčata.Vlastní rajčata ještě nemáme a ta v obchodě zatím nevypadají moc vábně a chutně. Pokud se morek jeví moc tučný, tak je třeba ho zajíst chlebem (třeba ho namazat jako máslo na toust po čertovsku - s česnekem a chilli, schovat ho pod zeleninu).

Stačí se zeptat v řeznictví, kdy mívají hovězí morkové kosti a maso z kližky a objednat si kostí i více najednou (mohou se dát do mrazničky) na polévku do pomalého elektrického keramického hrnce nebo pro úpravu dle receptu níže.

TELECÍ KLIŽKA S MORKOVOU KOSTÍ

Stejně jako je třeba konzumovat celistvou celozrnnou mouku,
je třeba jíst i celistvé zvíře “od čumáku po ocásek”,
tedy třeba maso i morek. Pak je náš jídelníček
VYVÁŽENĚJŠÍ. Vzdává se tím koneckonců i
zvířeti respekt, když už muselo být kvůli našemu
životu a zdraví, které si velmi ceníme, usmrceno.

Stejně jako je třeba konzumovat celistvou celozrnnou mouku, je třeba jíst i celistvé zvíře "od čumáku po ocásek", tedy třeba maso i morek. Pak je náš jídelníček VYVÁŽENĚJŠÍ. Vzdává se tím koneckonců i zvířeti respekt, když už muselo být kvůli našemu životu a zdraví, které si velmi ceníme, usmrceno.

(Osso Bucco)

Na 6 porcí

6 plátků (kroužků) o průměru 2,5 cm telecích holení od zvířat  z pastevního chovu

2 polévkové lžíce másla

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

1 velká cibule nahrubo nakrájená

½ šálku suchého bílého vína nebo vermutu

3-4 šálky hovězího vývaru (str. 122)

1 polévková lžíce želatiny (viz Zdroje), volitelné

4 rajčata, oloupaná, odsemeněná a nakrájená nebo 1 velká plechovka rajčat

2 stručky česneku, oloupané a rozmačkané

několik snítek tymiánu svázaných dohromady

½ čajové lžičky drcených suchých kuliček zeleného pepře

mořská sůl a pepř

Svažte kousky telecích holení kolem obvodu provázkem tak, aby při vaření držely pohromadě. Dobře osušte papírovými útěrkami. V těžkém žáruvzdorném kastrólu osmažte cibule a mrkev doměkka na másle a olivovém oleji doměkka. Vytáhněte děrovanou lžící. Ve stejném kastrólu smažte holeně postupně po dvou a přenášejte je na talířek. Tuk na smažení vylijte. Přidejte víno, vývar a zvolenou želatinu, přiveďte k varu a seberte pěnu. Přidejte rajčata, česnek a koření. (Jak oloupat rajčata, viz str. 70.) Telecí a osmaženou cibulí s mrkví vraťte do kastrólu, přikryjte a pečte do měkka několik hodin při teplotě 149 st. C.

Telecí vytáhněte na talíř, vytáhněte tymián a zredukujte omáčku vařením za příležitostného sbírání pěny. Je to

vynikající s polentou (str. 487) nebo se základní hnědou rýží (str. 466).

Kde nechovají krávy na mléko, kde nejde snadno sehnat
čerstvé mléko z pastevního chovu, kde jsou
alergie na mléko, tam mají vápník přímo z morkových
kostí. Děti musejí jíst všechno. Nemusí jim to
chutnat, ale musejí to ochutnat 7-15 x
(Připomínám knihu: Francouzské děti jedí všechno).

Odkazy, odkud jsem čerpala informace: Sally Fallon:  Nourishing Traditions

      http://www.westonaprice.org/health-topics/bone-marrow/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/16/bone-broth-benefits.aspx Wise Traditions in Food, Farming and  Healing Arts (Moudré tradice v jídle, hospodaření a umění léčit), sv. 16, č. 1

 

 

Nezapomínejme na kosti a pomaluj tažené vývary
z nich. Jsou nejlepší přirozenou prevencí osteoporózy.

 

Štítky: recepty
Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

Komentáře některých zákazníků z uplynulých let. I Vy nám napište! Kontaktujte nás.
"Dobrý den, jsem sekáč teoretik, zatím, čtu s nadšením vše zde psané a mám z toho v hlavě guláš, zatím, a nemám muže, který by mi s tím technicky pomohl, s výběrem, sestavením a následným naklepáváním i broušením. Jsem však schopná všeho, jen potřebuji v začátku vaši pomoc jak to tak čtu. Ovšem jít na kurz a nemít kosu a kosiště je blbost a tak prosím o radu s výběrem. Svažitý pozemek mám v severních Čechách, terén nelehký a členitý, já mám 170 cm, žena střední postavy a 55 let - šikovná myslím... tatínek kosil, ale už nežije a já to zkusila jen párkrát za mlada...ale teprve nyní se opět těším, že bych toto sama uměla také a moje zahrada se těší také, sekaček už máme obě plné zuby."
- Naděžda Houzarová
"Ahoj Věro a Neile, včera jsem obdržel kosu Falci a deku. Kosa je záležitost krásy a tartanová deka je úžasná. Je škoda, že je tady dole v Austrálii ještě léto, je moc horko na to, abych se do deky schoulil. Děkuji za produkty takové skvělé kvality. Zdravíčko."
- Ed Adamthwaite
"Dobrý den, propadl jsem kouzlu ručniho kosení a váš web mi k tomu hodně pomohl. Děkuji za to. Chtěl bych si koupit kvalitní rak.kosu,ale navím jakou délku.Budu si vyrábět i kosištì. Mám ruskou 65 ku a pozemek někde křivý, někde rovný. Doporučíte? Díky a pěkný den."
- Michal Kopecký
"Vážená Věro a Neile, jsem z Holandska (okres Friesland) a kosím přes 30 let. Kosil jsem intenzivně asi 2 700 m2, protože tady v Holansku jsme používali velmi těžkou kosu (tlustou a širokou asi 9 cm) a velké těžké kosiště s rukojeťmi natočenými dopředu. Letos jsem hledal na internetu něco k technice naklepávání a kosení a natrefil jsem na vaše stránky. Zkontaktoval jsem Vás a hned jsem si koupil kosu, kosiště a brousky (slavný Rozsutec) a skvělou babku na naklepávání do společnosti Schroeckenfux z Rakouska."
- Albert Hofstra
"Poděkování Děkuji za bleskové zaslání naklepané rakouské kosy. Kosí nádherně. Jsem maximálně spokojen."
- Petr Linhart
"Dobrý den ,  dnes mi pošťák v deset dovezl kosu . Krásná práce- díky za vyklepání a za obchod. Pěkný den."
- Michal Kopeck
"Dobrý den, nedávno jsem u Vás zakoupil kosu 120cm dlouhou, označenou jako pro sportovní účely. Kosa mi přišla výborně naklepaná. Já ji používám na normální sečení větších ploch. Na začátku jsem měl trochu obavu ze zvládnutí tohoto nástroje a jestli to nejsou vyhozené peníze, ale opak je pravdou. Sečení s touto kosou je úplně jiné než s běžnou 70-90cm kosou. Záběr na jedno seknutí je 20 až 30cm, dle hustoty trávy. Metry tak přibývají mnohem rychleji a člověk se tolik neunaví. Za 2 hodiny poseču 500m2 klidným tempem, aniž bych se honil a ještě je čas na odpočinek a rozhlížení po kraji. Kosa je náročnější na správné nabroušení a není vhodná do hodně tvrdé a vysoké trávy. Tuto kosu vřele doporučuji na větší rovné plochy s jemnější travou. I můj bratr, který nemá se sečením mnoho zkušeností si ji pochvaluje.

Také musím ocenit zde zakoupenou kosu pro leváky. Bohužel byla jen v délce 70cm. Při sečení větších ploch je skvělé mít možnost vystřídat ruce a zapojit protilehlé svalové partie. Člověk tak má možnost se vyhnout bolesti zad a nesymetrickému posilování svalů. Pokud by byla možnost zakoupit levou kosu 80 nebo 90 cm, měl bych zájem. Na Kosimesnadno jsem si oživil spoustu informací, co mě učil praděda, děda i táta. Děkuji a přeju hodně štěstí a úspěchů."

- Jiří Vrbický
"Vážení Kosime, díky velice moc za Vaše video o naklepávání kosy. Díky vám se moje dovednost v naklepávání kosy hodně zlepšila. 

Mnoho pozdravů z Katalánska, Barcelona"

- Dalmau Amath
"Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) Ahoj Věro a Neile Díky moc za odkaz, je to úžasné!!! Jsem hvěěězda a zpívám hurá ;-) a to druhé video: 20 lidí kosí spolu, to je velmi dojemné a rád se na to dívám. Jsem už zase osamělý sekáč v naší zahradě, ale teď se to mění, dělám na kosišti pro svou dceru Terezku, ráda kosí. Až trochu potrénujeme, natočíme nějaké video a pošleme vám to, ať nás vidíte spolu. Ještě jednou díky, z Poděbrad Pozdravte Ferdu  a žijte krásně"

Poznámka editora: Honzův email se vztahuje k jednomu z videí "3 studenti", kde je sám v hlavní roli, sekáč v popředí.

- Honza Urbánek
"Moje přednaklepaná kosa krájí trávu jak máslo a usekne mi trávník víc nakrátko než bych to zvládl se sekačkou. Dokonce I cena je v dobrém smyslu ostrá, protože mě to nestálo víc, než špatná kosa, jakou jsme si koupil v místním obchodě v Belgii. Ale kosa od Neila má tak moc lepší kvalitu po všech stránkách. Jsem velmi spokojený zákazník. "
- Valleyken, Belgie
"Witam, jestem bardzo zadowolony z zakupów. Kupiem oselki bo w Polsce nigdzie nie ma porzadnych oselek. Kosa po ostrzeniu rozutecem zaczêla normalnie kosiæ. Dziekujê i pozdrawiam."

"Dobrý den, jsem velmi spokojený s nákupem. Kupuji si brousky, protože v Polsku nemají nikde pořádné brousky. Po použitím brousku Rozsutek kosa úplně normálně kosí. Děkuji a zdravím."

- Tomasz Szulecki
"Ráda bych mnohokrát poděkovala za neuvěřitelně bleskové vyřízení objednávky. A proč píšu až teď po pěti dnech, co mi kosa dorazila? No přece proto, že až doteď jsem kosila - kosení je prostě radost. A teď už bez legrace, kosu jsem opravdu hned vyzkoušela a dokonce i můj manžel (má jinak obecně kladnější vztah k sekačkám) a spokojenost je velká. Děkuji”
- Věra L. Válová
"Vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Jsem rehabilitační lékařka, a vaše stránky jsou moc pěkné i po stránce mé odbornosti. Tak se mějte hezky, a se dobře kosí, a přeju hezký den! "
- Alexandra Vosátková
"vaše stránky naprosto miluju. Zrovna jsem dostal kosu přes internet a už se mi moc líbí, i když je to celé kovové. Opravdu se chystám tomu věnovat mnoho času a bylo by skvělé, kdybych jednou ovládl klepání kosy. Tady šťastlivec((: Díky za všechny další informace. Býval bych si nemyslel, že s kosou se pojí takové krásné techniky. Není nad stará řemesla!! ((-:

Zdraví,"

- Andreas Heijdendael
"Ahoj. Chtěl jsem Vám jen poděkovat za video, které jste umístili na youtube. Jsem z USA a v kosení nováčkem. Ta videa jsou velmi velmi užitečná. Požehnání vám a celé rodině."
- Pablo Teodoro
"Děkuji za brilantní vyřízení mé objednávky po zakoupení kosy. Již se snažím ožvýkávat svůj svahovitý pozemek a moc mne to baví. Teď ještě ten srp... děkuji a zdravím vás"
- Houzarová
"Děkuji za rychlou mezinárodní přepravu. Kosa a kosiště jsou skvělé! Naklepání je technicky perfektní, jsem dojat!!! Zdravím z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Radost kosit. Vždy som kosil rád, ale teraz kosím ešte radšej. Ďakujem."
- Martin Babinec
"Pěkná rychlost. Šlo o mou druhou objednávku. Výborná babka (jsem dojat) a nejlepší kladívko, jaké jsem kdy měl. Děkuji!"
- Wawrzyniec Wichrowski
"Díky:-) "Nadchlo mě, že i já, městský člověk kosením nepolíbená jsem schopná po jednom odpoledni kosit celkem slušně a bez větší námahy!Děkuji všem lidem na kurzu a především vedoucím, za krásné a poetické odpoledne:-) "
- Iveta
"Dobrý deň, ako jeden z mnohých Vašich spokojných zákazníkov Vám chcem poďakovať za expresné vybavenie zásielky, ktorá prišla včera 21.05.09. Mám doma 4 ks rôznych kôs a aj kosísk, kosím - ak sa to dá nazvať kosením - minimálne 9 rokov, ale až včera som konečne držal v rukách kosu čo sa s ňou dalo aj kosiť. Ešte raz ďakujem. S pozdravom"
- M. Pecho
'Dvě nové kosy konečně doma. Děkuji Vám a mnoho pozdravů z Polska!"
- Wawrzyniec Wichrowski