Vážení zákazníci, těší nás Váš zájem o KNIHU zubaře Pricea VÝŽIVA A FYZICKÁ DEGENERACE. Díky odkazu Adama Rawa na naše knihy na jeho internetovém videokanále knížky sice nemáme již vyrobené do zásoby a vyrábíme je aktuálně jen v režimu "just in time", děláme ale maximum, aby Vaše kniha byla vyrobena a odeslána v co nejkratším čase po vašem objednání. Aktuálně počítejte s doručením knihy do 3-4 týdnů. Děkujeme Vám za pochopení a přejeme Vám pohodové dny. Dudmanovi
Nové Ergonomické kosiště rakouského stylu skladem od 15.9.20
Aktuálně Ergonomická kosiště a několik modelů kosu a několik dalších položek není skladem. Budeme je mít k dispozici, než bude tráva připravena k sekání, nejpozději do konce dubna. Omlouváme se za nepříjemnosti.

Česká vyživující tradice: zabíjačka

v Vše, Z našeho statku Prosinec 15, 2011. 0 příspěvek


Náš “Pepa pig”, ale vlastně
to byla Růženka
Jitrnice dělané málem do jitra…

Česká kuchyně se může pochlubit  určitou tradicí (národní kulinářskou praxí, či kultem prasete)- národním pokladem, která je plně v souladu s poznatky zubaře dr. Pricea, který zkoumal zdraví zubů i celého těla u přírodních národů. Tito považovali živočišné potraviny a zejména živočišné tuky za naprosto nezbytné k udržení zdraví a schopnosti reprodukce. Jeden japonský bohemista mi nedávno napsal: …u zabíjačky jsem ještě nebyl. Jenom jsem to viděl ve filmě “Postřižiny” a četl jsem to v Seifertově básni (pro děti)”. Některé vepřové výrobky jsou také tou nejpřirozenější vnitřní kosmetikou- prevencí vrásek a celulitidy (tlačenka s rosolem, kostní vývary či škvarky s kůží. Na pleť “pleť”). 

Všimla jsem si, že i když méně lidí si doma prasátko chová, stále se dělají zabíjačky třeba z koupeného a již vypaseného prasete, nebo dokonce se taková akce, jako je zabíjačka, pořádá místo rodinu stmelující teambuilding aktivita :-). Zdá se, že přijetí islámu a tedy konec vepřových hodů naší společností nehrozí.  

Ukaž, co máš v pusince…

My jsme měli prasátko relativně malé do 100 kg, přesto se nám zhodnotily naše návštěvy s krmením- vyrostlo na kvalitním šrotu, přebytků syrovátky, zkyslém podmáslí, vařených odpadních bramborách a jablkách a kopřivách a všemožných zbytcích. Náš mrazák byl už prázdný, zima na krku a tak byl čas zabíjet poprvé v životě vlastní prasátko s pomocí zkušeného mistra řezníka-souseda, od něhož jsme dospělýma očima okoukávali, co se dalo. Doma jsme pak do půlnoci věci sami dodělávali…V kuchyni a na dvorku jsme se s Neilem vydováděli při hře Na hrnce, pánve, pekáče, misky, mističky a talíře– no byl to někdy chaos a blázinec, ale již je podlaha 3 x vydrhnutá a vše uklízeno v mražáku. Zbývá nám se dopříště doučit uzení, ale to je zas již jiná věda, která bude vyžadovat také stavbu malé udírny…

Kváskový chléb s mletými
škvarky a kvašenými
pampeliškovými kořínky  

“Papuánská zabíjačka se liší od české v technických detailech. Novoguinejské prase je zabito obvykle oštěpem nebo šípem, poté jsou štětiny opáleny nad ohněm, zvíře rozporcováno, zabaleno do banánových listů společně se sladkými bramborami a rozmanitou zeleninou máčenou v kokosovém mléce, a takto vzniklé balíčky jsou naskládány do jámy vyložené horkými kameny…jisté platby, třeba právě za nevěstu lze uskutečnit pouze ve vepřích” V. Novotný: Papuánské (polo)pravdy (s. 47)

Pařák na brambory bych prosil…
(65l i na vodu, stačí pár polínek)
  V tomto vozíku se vepř odvezl z
chléva na místo porážky
Kupodivu svinka nevypadala vystresovaně,
ani nekvičela, asi byla zvědavá, co bude …
Ferda pečuje o oheń, štípe dřevo
Krev a kroupy (příště to zkusíme s
naklíčeným ječmenem)
První řízky
Játrovo-masovo-sádlová paštika
Sádlo s výborným antidepresivním
vit. D obzvláště na zimu s
krátkými dny se slabým sluncem
A je to za námi…

.

Štítky: vepřové, zabíjačka
Poslední Aktualizece: Březen 12, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

text_captcha