Vážení zákazníci, těší nás Váš zájem o KNIHU zubaře Pricea VÝŽIVA A FYZICKÁ DEGENERACE. Díky odkazu Adama Rawa na naše knihy na jeho internetovém videokanále knížky sice nemáme již vyrobené do zásoby a vyrábíme je aktuálně jen v režimu "just in time", děláme ale maximum, aby Vaše kniha byla vyrobena a odeslána v co nejkratším čase po vašem objednání. Aktuálně počítejte s doručením knihy do 3-4 týdnů. Děkujeme Vám za pochopení a přejeme Vám pohodové dny. Dudmanovi
Nové Ergonomické kosiště rakouského stylu skladem od 15.9.20
Aktuálně Ergonomická kosiště a několik modelů kosu a několik dalších položek není skladem. Budeme je mít k dispozici, než bude tráva připravena k sekání, nejpozději do konce dubna. Omlouváme se za nepříjemnosti.

Husí hody

v Vše, Z našeho statku Listopad 13, 2010. 0 příspěvek

Je mnoho podzimních příležitostí, které je možno oslavit husími hody. Téma husa domácí je velmi široké, zkrátím to a povím jen něco málo o zhruba 4 chodech, jaké mají u nás doma “husí hody.” To se nejprve etickým způsobem terminuje husa, které poděkujeme za čas, který s námi strávila a za vše, co nám nyní dá, termín zabití husy je u nás třeba pevně stanovit, jinak by nastala dlouhá doba prokrastinace.

Recept a): Osmažená husí krev – první část hodů začíná úpravou husí krve. Ta obvykle projde ještě za tekuta sítkem, aby v ní nebylo jediné peříčko. Na másle osmažíme cibuli, kmín, přidáme krev a dobře ji tepelně osmažíme a dobře promícháme. Velmi brzy se určitou reakcí stává z krve spíše taková sraženina jako játra či puding, ten tedy rozmělníme vařečkou. Do smaženice je možno přidat majoránku, pepř a sůl, případně přimíchat vejce, aby toho bylo více. Výsledek je vidět na třetím z obrázků. Smaženice má jemnou a zajímavou chuť.

Recept b): Husí vývar – do 4l hrnce dáme umytá husí játra, srdíčko, krk a “předloktí” křídel, dále nejprve v horké vodě namočené a kartáčkem vydrhnuté husí pařáty (V Číně je rozdrtí a udělají si z jich údajně i karbenátky…:-)), přidáme nakrájený kořen celeru nebo kořen petržele, mrkev, cibuli a česnek a vaříme, vaříme, vaříme…, čím déle, tím lépe, pokud pohlídáme, aby nám nevyvřela všechna voda, nakonec osolíme a opepříme. Zvlášť k tomu uvařím pohanku nebo jáhly místo nudlí. Polévka je pak skutečně “sílná” a krásně  voní.

Recept c): Pečená husa – husu posolím a pomajoránkuji a peču na mírnějším stupni (ne agresivně, aby maso nebylo suché) dlouho za častého podlévání na přepuštěném másle s cibulí a česnekem s troškou vody. Husičku asi 4 x během pečení celou otočím.  Tak jako se jedí celozrnné produkty, tak konzumujeme “celistvou” husu, tedy pokud zůstane v pekáči její sádlo se želatinou a smaženou cibulí, vymažeme to vše chlebem a také sníme. Jako přílohu dělávám bramborovou kaši s kysaným zelím.

Štítky: husa
Poslední Aktualizece: Březen 13, 2017

Příspěvky

Zanechej komentář

Zanechej odpověď

text_captcha